Karcinom dojke najčešći je oblik karcinoma kod žena. Prehrambeni čimbenici za koje je dokumentirano da imaju ulogu u etiologiji karcinoma dojke uključuju pretilost i konzumaciju alkohola. Ostali prehrambeni čimbenici koji se vežu uz povećan rizik razvoja karcinoma dojke uključuju prekomjeran unos masnoća te smanjen unos voća i povrća, prehrambenih vlakana, fitoestrogena i maslinova ulja.
Naime, studije provedene tijekom proteklih pedeset godina pokazale su kako je incidencija raka dojke znatno niža u žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijeta. Nažalost, zbog promjena u načinu prehrane Mediteranaca statistike su ponešto promijenjene tijekom protekla dva desetljeća. Međutim, čini se da mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na prevenciju malignih bolesti, a dobar dio zasluga može se pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem.
Evo smjernica za prehranu kod karcinoma dojke i za njegovu prevenciju:
● Konzumirajte ekstra djevičansko maslinovo ulje svakodnevno!
● U prehranu uključite sjemenke, orašaste plodove i ulja sjemenki (laneno, bučino, konopljino ulje)
● Uz onkološku terapiju lijekovima uzimajte preporučene doze vitamina D i po potrebi kalcija radi očuvanja koštane mase
● Neka vaša prehrana obiluje mahunarkama - slanutkom, mahunama, graškom, grahom, sojom
● Svakodnevno jedite pet ili više serviranja voća i povrća
● Punomasne mliječne proizvode ograničite i zamijenite napicima od zobi, riže, soje, pira i badema
● Izbjegavajte prženu hranu i hranu bogatu zasićenim i trans-nezasićenim mastima
● Često jedite ribu i ograničite unos crvenog mesa
● Izbjegavajte alkohol i cigarete