Ako ste dosad chia sjemenke samo jeli, znajte da imaju i drugu primjenu.
 Foto: iStock
ULJE CHIA SJEMENKI

Anti-aging učinak: Supernamirnica je super i za kožu

Hladno prešano ulje chijinih sjemenki sve je češći sastojak proizvoda za njegu kože jer smanjuje vidljivost bora, snažno potiče hidrataciju kože, olakšava stanje kod iziritirane kože, pojačava obrambenu ulogu kože.

Često se kaže da je ono što nam je dobro iznutra, dobro i izvana, a to sigurno vrijedi za chia sjemenke, poznatu supernamirnicu, i za ulje ekstrahirano iz njih. Danas je hladno prešano ulje chijinih sjemenki sve češći sastojak proizvoda za njegu kože jer smanjuje vidljivost bora, čini kožu mekanom i glatkom, snažno potiče hidrataciju kože, olakšava stanje kod iziritirane i svrbljive kože, pojačava njezinu obrambenu ulogu.

Rođakinja metvice, chia ima dugu povijest upotrebe u kulturama Inka i Maja. Njihovim je pripadnicima bila važan prehrambeni izvor energije zahvaljujući visokom udjelu proteina. Zanimljivo je da su chia sjemenke nazivali "hrana za trčanje", upravo zbog obilja energije koju pružaju. Azteci su od chia sjemenki radili brašno i ulje.

A to se ulje, koliko današnja znanost može dokazati, smatra najbogatijim biljnim izvorom omega-3 nezasićenih masnih kiselina koji se može naći u prirodi, bogatijim od lanenog, ali i od ribljeg ulja.

Tako dobra

Djelovanje tih masnih kiselina utječe na puniji i zdraviji izgled kože, podiže razinu potrebne vlage u tkivu kože, čime se smanjuje pojavnost finih linija i bora te se ublažava suhoća i perutanje kože.

Chia sjemenke su, osim toga, odličan izvor vitamina B3 i cinka, sastojaka koji pomažu kod masne kože i začepljenih pora. Sadrže i kalcij, kalij, željezo, fosfor, mangan.

Foto: iStock
Ulje chia sjemenki je gusto i ubraja se među suha ulja što znači da ne ostavlja tragove ni osjećaj masnoće na koži.

Ulje ovih sjemenki osobito je cijenjeno i zbog moćnih antioksidansa, među kojima su klorogenična i kafeična kiselina, kao i flavonoidi miricetin, kvercetin i kempferol.

Ti sastojci pružaju učinkovitu zaštitu od negativnih, stresnih utjecaja iz okoliša, štoviše pokazalo se da su antioksidansi iz ulja sjemenki chije čak snažniji od vitamina C i E, dva moćna i dobro istražena antioksidansa.

Zbog svih tih djelovanja - vlaženja kože, zaštite i smirivanja iritacija - ulje chia sjemenki idealno je za kompletnu anti-aging njegu kože. Teksturom ono je gusto i ubraja se među suha ulja, a to znači da ne ostavlja tragove ni osjećaj masnoće na koži. Trenutačno daje osjećaj učvršćenosti i toniranosti kože, to je razlog zbog kojega neki preporučuju nanošenje ovog ulja na lice neposredno prije hidratacije kože.

Serum za područje oko očiju

Ulje chia sjemenki učinkovito je i za njegu područja oko očiju jer sprečava pojavu podočnjaka i kolutova oko očiju. I sami možete pripremiti vrlo učinkovit serum za njegu ovog osjetljivog područja.
Napunite uljem sjemenki chije gotovo do vrha tamnu staklenu bočicu od 30 ml. Dodajte dvije kapi ružinog ulja, dvije kapi sandalovog ulja i dvije kapi ulja tamjana. Zatvorite bočicu i dobro protresite. Utapkajte ispod svakog oka, i to prstenjakom, jer ima najnježniji pritisak. Redovna upotreba ovog seruma dovest će do mekane, glatke i dobro tonirane kože ispod i oko očiju.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju magazina za ljepotu i zdrav život. Nova Vita, u četvrtak, uz Jutarnji, za 14 kuna.

Linker
16. srpanj 2024 11:51