SHUTTERSTOCK
zdravlje

Akutno oštećenje bubrega - osam simptoma koje ćete prvo primijetiti

Kako sačuvati zdravlje bubrega

Ako smo dehidrirani ili ako naše srce ne crpi dovoljno krvi, ni bubrezi neće dobro raditi jer su im i krv i voda nužni. Također, ako kamen ili tumor blokiraju protok mokraće, u bubregu dolazi do porasta tlaka, a to u konačnici može rezultirati i njihovim oštećenjem. Mnogi lijekovi i druge tvari također mogu oštetiti ove organe. Najčešće su to neke vrste antibiotika, ali i kontrastna sredstva koja se koriste za radiološke pretrage kako bi se olakšao prikaz krvnih žila i organa na rendgenskim slikama.

Liječnici često ne mogu pronaći uzrok akutnog zatajenja bubrega. No, ono što možete primijetiti jest smanjeno mokrenje, bol u želucu, umor i smanjen apetit, otečena stopala, gležnjevi, ruke i lice, svrbež i osip te problemi s koncentracijom. Također možete imati simptome osnovne bolesti koja je dovela do zatajenja bubrega.

Veliki problem u cijelom svijetu

Novija istraživanja pokazuju da čak i blago akutno oštećenje bubrega (AOB) utječe na smrtnost, nastanak i napredovanje u kroničnu bolest bubrega. U jednom je istraživanju, koje je uključilo 2469 bolesnika s akutnim oštećenjem bubrega, dokazano da čak i prolazni porast kreatinina u serumu (biljeg iz krvi koji pokazuje bubrežnu funkciju) koji traje od jednog do tri dana povećava smrtnost u bolnici, odnosno procjenjuje se da je povećanje kreatinina povezano s pet puta većom smrtnosti. Taj rizik postoji i kada se osoba oporavi od akutnog oštećenja.


Osam savjeta kako možete sačuvati zdravlje bubrega

  1. Živite aktivno
  2. Redovito kontrolirajte razinu šećera u krvi
  3. Kontrolirajte krvni tlak
  4. Jedite zdravo i kontrolirajte tjelesnu težinu
  5. Pijte vodu
  6. Ne pušite
  7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove
  8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika
Linker
26. lipanj 2024 15:59