Akademik Bojan Jelaković. VEDRAN PETEH CROPIX
tihi ubojica

Akademik Jelaković: Ovo je sedam smrtnih grijeha hipertenzije! Oprez, donosi veći rizik od pušenja i pretilosti

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome

Riječ je o tlaku koji izmjeren u liječničkoj ordinaciji prelazi 140/90 mmHg ili je u kućnim uvjetima viši od 135/85 mmHg. No, valja znati da povišeni krvni tlak nisu samo milimetri žive i brojke. To je samo vidljiva i mjerljiva manifestacija kompleksnog metaboličkog poremećaja koji zahvaća cijeli organizam.

- Prevalencija povišenog sistoličkog tlaka nažalost je u porastu u Hrvatskoj, a zbog svoje podlosti, jer dugo ne izaziva smetnje, naziva se tihim ubojicom. Povišeni krvni tlak veći je faktor zdravstvenog rizika od pušenja, dijabetesa, pretilosti i dislipidemije - upozorio je akademik Bojan Jelaković na kongresu "Zdravstvena zaštita na otocima i ruralnim područjima“ koji je od 4. do 6. listopada održan na otoku Pagu te dodao da je sistolički tlak veći čimbenik rizika za koronarnu bolest od LDL kolesterola.

Ustvrdio je da se danas puno više priča o opasnostima ateroskleroze, kolesterola i dislipidemiji, a manje o sistoličkom tlaku, prenosi Hina.

- Kada vidite broj umrlih u milijunima, sistolički tlak prednjači kao uzrok smrti u razvijenim zemljama. Naravno i sve druge čimbenike rizika treba regulirati i to treba biti kontinuirana, trajna akcija - poručio je.

Žene umiru pet puta više od hipertenzije nego od karcinoma dojke

U Hrvatskoj postoje i regionalne razlike u učestalosti hipertenzije; niža je u mediteranskoj regiji, najniža je u Istri i Hrvatskom primorju (29 posto), a najviša u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (43,5 posto).

Akadaemik Jelaković posebno ističe da žene dva puta više umiru od hipertenzije nego muškarci. “Žene umiru pet puta više od hipertenzije nego od karcinoma dojke”, naglasio je te upozorio na nedovoljnu svjesnost o ovom velikom problemu.

U velikim epidemiološkim studijama zapaženo je da polovina svih oboljelih od hipertenzije uopće ne zna da ima povišeni tlak. Od onih koji znaju za bolest tek pola ih se liječi, no samo pola od njih liječi se dobro i liječenjem postiže normalne vrijednosti tlaka.

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Najčešće se otkrije slučajno, kada se već manifestiraju oštećenja na srcu, mozgu, bubrezima, očima i krvnim žilama. Komplikacije hipertenzije na srcu, mozgu i bubrezima mogu dovesti do invalidnosti i trajne nesposobnosti te smrti.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije hipertenzija je vodeći čimbenik rizika za sveukupnu smrtnost. Povišeni krvni tlak odgovoran je za 13 posto smrti globalno, a slijede pušenje (devet posto), povišeni šećer u krvi (šest posto), fizička neaktivnost (šest posto) i prekomjerna tjelesna težina (pet posto).


Mjerenja trebaju biti česta

Dijagnoza hipertenzije postavlja se ako je u tri ili više mjerenja izmjeren krvni tlak viši od 140/90 mmHg. Mjerenja krvnog tlaka potrebno je napraviti u različitim okolnostima tijekom dužeg vremenskog perioda. Ukoliko su izmjerene visoke vrijednosti krvnog tlaka, mjerenja treba ponoviti u kraćem vremenskom periodu, kako bi se dijagnoza postavila što ranije.

Simtomi koji se mogu javiti su: glavobolja, umor, smetenost, promjene vida, mučnina, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože, ili crvenilo lica ili drugih područja, drhtanje mišića, bolovi slični angini pectoris (bolovi u prsnom košu), splenomegalija, krvarenje iz nosa, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima.


Paziti na unos soli

Jelaković je naveo i “sedam smrtnih grijeha hipertenzije” među kojima je na prvom mjestu - sol. Na drugom je pretilost, pa slijede tjelesna neaktivnost i pušenje te nedovoljan unos voća i povrća. Jedan od smrtnih grijeha je i nepravilno mjerenje tlaka te pacijentovo nepridržavanje propisane terapije.

Hrvatska liga za hipertenziju u proteklom je razdoblju obilazila otoke i obavljala kompletan primarni preventivni pregled otočana – rezultati su pokazali da je prevalencija hipertenzije veća na otocima nego na kopnu.

Kako bi se ograničila količina soli u prehrani, valja znati koje je namirnice sadrže u većoj količini. Neke od takvih namirnica su:

● gotova i polugotova jela; što je hrana prerađenija, veća je mogućnost da sadrži veću količinu soli

● suhomesnati proizvodi kao što su slanina, pršut…

● slani sirevi (feta i sl.)

● namirnice konzervirane u salamuri poput ribe, ukiseljeno povrće, masline itd.; ako pripremate jela od kiselog kupusa, dobro ga isperite

● grickalice (čips, pereci, krekeri...); volite li kokice, sami ih pripremite, bez dodavanja soli; ako ste ljubitelj kikirikija, umjesto slanog prženog kupite onaj u ljusci

● instant-juhe, bujon kocke, sojin umak, gotovi umaci... često uz sol sadrže i mononatrij-glutamat; taj sastojak pridonosi sadržaju natrija u prehrani čime povećava rizik za pojavu visokog krvnog tlaka. Navedene smjernice općenito promiču kvalitetnu prehranu te se preporučuju svima koji su svjesni manjkavosti svoje prehrane, ne samo osobama s visokim tlakom.

Koji sastojci iz hrane pridonose reguliranju krvnog tlaka?

Reguliranju krvnog tlaka pridonose mineral kalij i kvercetin. Kvercetin je flavonoid koji djeluje na reguliranje krvnog tlaka i koncentraciju LDL kolesterola u krvi. Također sprečava stvaranje aterosklerotskog plaka, a pokazuje i protuupalnu aktivnost. Njime obiluju ljubičasti luk, neoguljena jabuka, bobičasto voće (kupine, jagode, maline…), citrusi i dr.

Prehrana bogata kalijem pozitivno djeluje na snižavanje povišenog krvnog tlaka. Kako biste namirili potrebu organizma za kalijem˝, uključite u jelovnik namirnice poput rajčice i umaka od rajčice, naranče, banane i bijelog graha. Sadrže ga i listovi cikle.

● Mahunarke

Studije su pokazale da bjelančevine iz hrane imaju važnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka. Za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila preporučuje se jesti namirnice koje prirodno sadrže nisku količinu masti. Mahunarke sadrže znatnu količinu bjelančevina, a neznatnu količinu masti. Zbog toga slanutak, leća, grah, grašak, zelene mahune i dr. trebaju biti češće na jelovniku osoba koje pate od visokog krvnog tlaka.

● Cikla

Malo je vrsta povrća koje su omiljene kod svih uzrasta, a cikla to sigurno jest. Vjerojatno popularnost kod svih generacija može zahvaliti specifičnom slatkastom okusu, pomalo neobičnom za povrće. Sadrži niz antioksidansa koji sprečavaju stvaranje aterosklerotskog plaka. Uz to sadrži nitrate koji se u organizmu pretvaraju u dušikov monoksid, a ta molekula izuzetno pozitivno djeluje na reguliranje krvnog tlaka. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje soka cikle smanjuje potrebu za kisikom tijekom tjelovježbe. Time se povećava izdržljivost i odgađa pojava umora. S obzirom na to da redovita tjelovježba pomaže u reguliranju krvnog tlaka, ovo je jasan primjer kako kvalitetna prehrana, uz pozitivne životne navike, može pridonijeti zdravlju.

● Kakao

Pokazalo se da kakao sudjeluje u snižavanju vrijednosti krvnog tlaka. Također pomaže snižavanju LDL kolesterola. Čokolada sadrži kakao, no s obzirom na izražen sadržaj masti i šećera, nije idealna namirnica za očuvanje srca i krvnih žila. Za napitak koristite čisti kakao, nezaslađen i pripremljen s nemasnim mlijekom.

● Češnjak

Njegova aktivna komponenta alicin pridonosi reguliranju krvnog tlaka. Nasjeckajte češnjak i prije nego što ga pojedete ili dodate jelima, ostavite ga da odstoji pet minuta. Tako će alicin izraziti svoja pozitivna svojstva.

● Jabuka

Samo 100 g jabuke pokazuje veću antioksidativnu aktivnost od 1 grama čistog vitamina C. Među ostalim, jabuka sadrži kvercetin. Zbog ovih činjenica jabuka zavređuje da bude što češće na našem jelovniku.

Linker
11. listopad 2024 14:25