Istraživanja su pokazala da je konzumiranje maslinovog ulja korisno za smanjenje oksidacijskog stresa i poboljšanje funkcije jetre zbog visokog udjela nezasićenih masti
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE

11 namirnica koje štite jetru i pomažu kod nealkoholne masne jetre i pet koje bi trebalo izbjegavati

Disfunkcija jetre može dovesti do razvoja bolesti jetre, metaboličkih poremećaja pa čak i dijabetesa tip 2

Jetra je odgovorna za preradu ugljikohidrata, proizvodnju glukoze i detoksikaciju tijela. No, u njoj se i pohranjuju nutrijenti te stvara žuč, neophodna za probavu i pravilnu apsorpciju nutrijenata iz hrane. Postoji mnogo vrsta hrane i pića čija konzumacija može pomoći u očuvanju zdravlja i pravilne funkcije jetre.

Zdravlje jetre je od vitalnog značenja za zdravlje cijelog organizma. Disfunkcija jetre može dovesti do razvoja bolesti jetre, metaboličkih poremećaja pa čak i dijabetesa tip 2. Možda je nemoguće utjecati na sve rizične faktore kad je riječ o zdravlju jetre, ali ono što se sigurno može poduzeti jest da se konzumira što više namirnica koje pomažu zdravlju jetre.


1. Kava

Čini se da je kava dobra za jetru, naročito zbog toga što štiti od bolesti kao što je masna jetra. Revizija istraživanja o konzumaciji kave iz 2013., objavljenja u časopisu Liver International, pokazala je da svakodnevna konzumacija kave može pomoći u smanjenju rizika za razvoj kronične bolesti jetre te da može zaštititi jetru od razvoja teških bolesti, kao što je rak jetre. Istraživanje iz 2014., objavljeno u časopisu Journal of Clinical Gastroenterology, sugerira da je zaštitno djelovanje kave na jetru posljedica utjecaja kave na jetrene enzime. Čini se da ona sprečava taloženje masti u jetri te povećava količinu zaštitnih antioksidansa u njoj. Osim toga, neke tvari prisutne u kavi pomažu jetrenim enzimima da iz tijela izluče tvari koje mogu uzrokovati razvoj raka.


2. Zob

Vlakna su općenito važna za probavu, no specifična vlakna prisutna u zobi posebno su korisna za jetru. Zob i zobena kaša obiluju beta glukanima koji su, prema istraživanju koje je 2017. objavljeno u časopisu International Journal of Molecular Sciences, biološki vrlo aktivni u tijelu. Oni pomažu u modeliranju imunološkog sustava i u borbi protiv upalnih procesa, a mogu biti naročito korisni u borbi protiv dijabetesa i debljine. U spomenutom istraživanju se ističe i da beta glukani iz zobi pomažu u smanjenju nataložene masti u jetri kod miševa, što također može pomoći u očuvanju zdravlja jetre, no potrebno je više kliničkih ispitivanja da se to potvrdi.


3. Zeleni čaj

Istraživanje koje je 2015. objavljeno u časopisu World Journal of Gastroenterology je ukazalo na to da zeleni čaj može pomoći u smanjenju tjelesnih masnoća općenito, u borbi protiv oksidacijskog stresa i smanjenju drugih znakova masne bolesti jetre koja nije uzrokovana alkoholom. Važno je ovdje spomenuti da je bolje konzumirati zeleni čaj nego ekstrakte zelenog čaja.


4. Češnjak

Što češća konzumacija češnjaka može pomoći u stimulaciji jetre. Istraživanje koje je 2016. objavljeno u časopisu Advanced Biomedical Research je pokazalo da konzumacija češnjaka smanjuje tjelesnu težinu i količinu masti kod osoba oboljelih od masne bolesti jetre koja nije uzrokovana alkoholom (a da pritom ne utječe na mišićnu masu). To je korisno za jetru zbog toga što debljina i pretilost povećavaju rizik za razvoj masne bolesti jetre.


5. Borovnice

Zapravo sve tamne bobice, uključujući borovnice, ribizle i brusnice, sadrže antioksidanse koji se nazivaju polifenoli, a koji štite jetru od oštećenja. Istraživanje objavljeno u časopisu World Journal of Gastroenterology sugerira da redovito konzumiranje tamnih bobica može pomoći i u poticanju imunološkog sustava na aktivnost.


6. Grožđe

Istraživanje koje je također objavljeno u časopisu World Journal of Gastroenterology je pokazalo da grožđe, sok i sjemenke od grožđa obiluju antioksidansima koji pomažu jetri tako što smanjuju upalu i sprečavaju oštećenja jetre. Najjednostavniji način da se te korisne tvari unesu u organizam je konzumiranjem zrna grožđa, no možete posegnuti i za suplementima koji sadrže ekstrakt grožđa.


7. Grejp

Još jedno istraživanje objavljeno u časopisu World Journal of Gastroenterology navodi grejp kao korisnu namirnicu za jetru jer sadrži antioksidanse naringin i naringenin. Oni mogu zaštititi jetru od oštećenja smanjujući upalne procese i štiteći stanice jetre. Te tvari mogu i smanjiti taloženje masti u jetri te povećati količinu enzima koji sagorijevaju masti, što grejp čini korisnim u borbi protiv masne jetre koja nije uzrokovana alkoholom.


8. Općenito namirnice biljnog porijekla

Istraživanje koje je 2015. objavljeno u časopisu Evidence-based Complementary and Alternative Medicine pokazalo je da velik broj namirnica biljnog porijekla može biti koristan za jetru. Među njima su: avokado, banana, ječam, cikla i sok od cikle, brokula, smeđa riža, zeleno povrće poput kelja ili blitve, limun, papaja i lubenica. Te bi namirnice trebale što češće biti zastupljene u uravnoteženoj i zdravoj prehrani.


9. Masna riba

Konzumiranje masne ribe i suplemenata na bazi ribljeg ulja mogu pomoći u prevenciji bolesti kao što je masna bolest jetre koja nije uzrokovana alkoholom. Masna riba obiluje omega 3 masnim kiselinama, a to su dobre masnoće koje pomažu u smanjenju upalnih procesa. One su posebno korisne za jetru jer se pokazalo da sprečavaju taloženje masti i pomažu u održavanju optimalne razine enzima u jetri. Preporuka je da se masnu ribu jede dva ili više puta tjedno, a ako to ne činite, možete posegnuti za suplementima na bazi ribljeg ulja.


10. Orašasti plodovi

Konzumiranje orašastih plodova može biti još jedan jednostavan način da se sačuva zdravlje jetre. Oni općenito sadrže nezasićene masne kiseline, vitamin E i antioksidanse, a sve te tvari mogu pomoći u prevenciji bolesti masne jetre koja nije uzrokovana alkoholom, kao i u smanjenju upalnih procesa i oksidacijskog stresa. Šaka oraha ili badema dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja jetre.


11. Maslinovo ulje

Unos prevelike količine masti nije dobar za jetru, ali neke masti jesu. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje maslinovog ulja korisno za smanjenje oksidacijskog stresa i poboljšanje funkcije jetre zbog visokog udjela nezasićenih masti.


Hrana koju treba izbjegavati

Ovo su namirnice ili skupine namirnica koje jetra teško prerađuje:

Masna hrana: pržena hrana, brza hrana i slično, grickalice, sendviči, čips, ali i orašasti plodovi mogu sadržavati iznenađujuće puno masnoća.

Hrana bogata škrobom: kruh, tjestenina, kolači i pekarski proizvodi

Šećer: smanjenje unosa šećera i zaslađenih namirnica, poput žitarica i pekarskih proizvoda i slatkiša može pomoći u očuvanju zdravlja jetre.

Sol: sol možete lako izbjeći tako da češće sami pripremate svoje obroke, izbjegavate konzerviranu hranu i suhomesnate proizvode

Alkohol: svatko tko želi sačuvati jetru trebao bi smanjiti konzumaciju alkohola ili ga posve izbaciti iz prehrane.


ČITAJTE I:

Linker
31. svibanj 2024 10:57