SHUTTERSTOCK
Zavolite se još više

Unatoč otporu, jedini put prema promjeni je kreiranje novog JA. Važna je ova osobina

Čim pokušate uvesti neka nova pravila ili navike, tijelo će vas snažno nastojati vratiti u staro i poznato

U prošloj kolumni sam vam pisala o svojim dojmovima sa sedmodnevne radionice dr. Joea Dispenze, a danas sam vam obećala napisati nešto više o njegovom pristupu (već odavno poznatoj) temi da naše misli i osjećaji kreiraju našu stvarnost.

Osluškujete li kakve emocije vaše misli izazivaju u vama?​

Jeste li kroz dan svjesni svojih misli ili ih mislite automatski? I obraćate li pozornost na to kakve emocije te misli izazivaju u vama, kako se vaše tijelo pri tom osjeća? Vrlo je uobičajeno da u gotovo svakom danu mislite slične misli - takva ste osobnost, tako vi vidite svijet. I tom istom osobnošću vi taj svoj svijet, svoju stvarnost, svaki dan iznova na isti način kreirate.

No važno je znati i da sve misli izazivaju emocije i da se pri tom uvijek određene kemikalije izlučuju u vaše tijelo. I onda se tijelo navikne na taj poznati koktel kemijskih spojeva kojeg kreiraju vaše misli i osjećaji i (bez obzira je li mu to šteti ili čini dobro) počinje zahtijevati svoju "porciju" tog koktela svaki dan. I zbog toga je toliko teško promijeniti se. Jer tijelo (ja to inače zovem podsviješću, ali kako je ona u cijelom tijelu, to zapravo dođe na isto) počne upravljati vama. I čim pokušate uvesti neka nova pravila ili navike, snažno će vas nastojati vratiti u staro. U poznato.

Otpor novom JA

Pa tako osoba koja je navikla gunđati, ako (iz nekog divnog razloga) odluči s time prestati, odjednom će joj život podastrijeti puno situacija zbog kojih će teško odoljeti da ne gunđa. "E na ovo se stvarno moraš požaliti!"- prišapnut će joj tijelo.

Ili pak osoba koja nikad ne nalazi vremena za sebe - čim odluči staviti sebe na prvo mjesto, dogodit će se situacija za situacijom gdje će joj jednostavno biti ‘nemoguće‘ ne izaći prvo drugima u susret. Jer tijelo jednostavno traži svoj koktel.

No ako pokleknete, ako se prepustite tijelu/podsvijesti i nastavite stalno biti isto JA, ista osobnost, i u budućnosti ćete kreirati isti život kao što ga imate sada. I imat ćete uvijek iste probleme. Jedini način da bi se nešto promijenilo je - da se VI promijenite, da postanete doslovno drugačija osoba, nova osobnost - koja ima drugačije misli i emocije, koja čini drugačije stvari i povlači nove životne poteze.

Iako to nije uopće lako, to je jedini način. Inače, kamo god odete u potrazi za promjenom, ponijet ćete starog sebe sa sobom i taj će stari poznati ja svojim navikama kreirati stare poznate misli, osjećaje i probleme.

Isplati se potruditi kreirati novo ja! Ono koje se ne boji neke sasvim drugačije (željene) budućnosti.

Odlučnost

Dr. Dispenza ima niz vrlo snažnih i korisnih meditacija koje vam upravo u tome mogu pomoći - u mijenjanju svojih misli, osjećaja i energije. No da biste ih disciplinirano svakodnevno slušali, morate biti spremni čvrsto (i uzastopno) zauzdavati svog ‘konja‘ - svoje stare programe koji će vas žestoko nastojati odvući od te nove navike.

Vjerujte mi, i ja to upravo prolazim – moj ‘konj‘ se dovija svemu i svačemu kako bi me odvukao od ideje da svaki dan provedem bar sat vremena u meditaciji. Ali ne dam se.

A najbolje vrijeme za kreiranje novoga je odmah ujutro kad se probudite. Dr. Joe to vrlo slikovito objašnjava: ako se ujutro probudite i odmah počnete razmišljati o poznatim stvarima - o problemima od jučer ili o zadacima koje trebate obaviti danas - sva vaša pozornost (a time i energija) odlazi u nešto poznato i vi ste tako s pomoću svojih misli u prošlosti ili u budućnosti. A tajna je u tome da si ujutro dopustite prostor i vrijeme da budete nigdje, da budete nitko i da samo boravite u sadašnjem trenutku, u kojem se možete povezati i sa svime što vam je nepoznato (u tom velikom ništa) - jer upravo u tom nepoznatom nalazi se ostvarenje vaših želja i potencijala (koje do sada još niste ostvarili, pa ti osjećaji za vas spadaju u ‘nepoznato‘). I tako, u tom bivanju u sadašnjem ‘ništa‘ svoju pozornost možete usmjeriti na svog budućeg sebe - kakvi biste voljeli biti, što biste voljeli osjećati. I možete se s tom vizijom istinski povezati.

Zato sam vam prošli puta napisala da razmislite koje misli više ne želite misliti i koje osjećaje biste voljeli prestati u sebi izazivati. Da to svoje staro ja možete lakše otpustiti. Jer sada je vrijeme da osjetite koje misli ima vaše buduće ja i koje emocije osjeća i da vam svako jutro upravo to bude prvo na pameti i u srcu. I zatim, dok idete kroz svoj dan, u mnogim trenucima svjesno stare misli i osjećaje zamjenjujte novima. Da tijelo navikavate na novi koktel kemikalija.

A kako će to utjecati na vaše gene ispričat ću vam u idućoj kolumni.

Linker
24. lipanj 2024 10:15