SHUTTERSTOCK
Zauzimanje stava

Koji dio pogleda na svijet bi bilo dobro da promijenite?

Kako bi bilo da obveze prestanem promatrati kao ose koje me bodu sa svih strana

Upravo sam se vratila s petodnevnog boravka u Lisabonu, gdje sam bila na još jednoj ATL konferenciji. ATL Europe je organizacija čija sam članica, koja okuplja ljude različitih godina i profila, iz mnogih zemalja Europe, koji se bave sličnim poslovima kao i ja - drže radionice, programe, govore i individualna savjetovanja iz različitih područja osobnog razvoja. Uvijek su mi jako zanimljiva ta naša okupljanja. Osim što svaki put doživim energiju drugog europskog grada, uvijek se osjetim izuzetno obogaćeno predavanjima koja međusobno razmjenjujemo i podržana od ljudi koji slično misle i osjećaju. Ponovni gost nam je bio i japanski autor Ken Honda (koji je napisao nevjerojatan broj od preko 120 knjiga). O njemu i o njegovoj filozofiji sretnog novca sam vam već pisala. Dio te filozofije je i darivanje pa je u tom duhu Ken svakome od nas poklonio posebnu kemijsku olovku u zlatnom omotu s ugraviranim zlatnim natpisom na japanskom. Svatko je izvukao drugačiju kemijsku s drugačijom porukom. Kad mi je preveo rečenicu s moje olovke na engleski, ona je glasila ovako: „Kad promijeniš način kako vidiš svijet, tvoj život će se preokrenuti na bolje.“

Promjena

„Hm,“- pomislila sam -„zanimljivo i sasvim sigurno točno, samo kad bih još o znala u kojim to životnim područjima bi bilo dobro da promijenim svoje poglede.“ No, isti čas sam shvatila da svatko od nas ustvari jako dobro zna što je to što bi volio u svom životu promijeniti. U danima koji su uslijedili pustila sam da mi dođe ono što je najvažnije. I postalo mi je jasno kao dan – većinu svog života sam radila jako puno stvari istovremeno, a također sam imala osjećaj da je uvijek previše zadataka i obveza. Sjećam se kako sam s 38 godina, kad sam krenula u školu za integrativne terapeute u jednoj vježbi u svoju bilježnicu nacrtala kako se osjećam: na tom sam crtežu klečala, a sa svih strana su me zatrpavali paketi različitih veličina – sve obveze koje sam preuzimala. Da, taj osjećaj „svega je previše“ provlačio se kroz godine i često je bio u mom životu. Upravo to bi vrijedilo promijeniti! Da, upravo tu sliku. Pa sam zatvorila oči i počela zamišljati. „Kako bi bilo da obveze prestanem promatrati kao ose koje me bodu sa svih strana, nego umjesto toga - kao pčelice koje su korisne i koje zuje bez namjere da me ubodu. Zatim sam zamislila da oko sebe imam zaštitno odijelo, tako da mogu imati interakciju s pčelama, ali se osjećam sigurno. Odlučila sam upravo tako promijeniti svoj unutarnji osjećaj.

Unutarnje ja

Dok smo bili u Portugalu s lakoćom sam kreirala u sebi taj divni osjećaj zaštićenosti i unutarnjeg mira, zadovoljstva i ravnoteže. Pitala sam se kako će biti kad se vratim u Zagreb. I naravno, kako to već biva kad želimo nešto promijeniti, odmah privučemo žestoki test. Ponedjeljak u Zagrebu je bio „zatrpaniji“ nego ikad – odjednom se istovremeno sručila sila stvari koje je trebalo odmah riješiti – primjerice „Morate danas nadograditi Zaba-program u kompjuteru ili će vam od ponoći prestati raditi.“, „Danas do ponoći je rok da se prijavite u online program za koji ste se predbilježili“, „Paket vam je stigao kojeg nismo mogli isporučiti i morate ga danas podići u paketomatu, inače se vraća pošiljatelju“. Također, odjednom je nestalo struje na gornjem katu naše kuće, a ja sam se morala pripremati za radionicu. Osim toga, suprug i ja smo imali jedan sprovod na koji smo svakako željeli otići. A sve ovo što sam nabrojala je samo trećina ‘osica‘ koje su zazujale u tom danu. Uglavnom, zadržati miran unutarnji osjećaj i sve osice promatrati kao pčelice bilo je zaista izazovno. Ali uspjela sam. I stalno se i dalje svjesno vraćam tom osjećaju, zaista ga želim njegovati i trajno usvojiti i vjerujem da će mi dugoročno zaista okrenuti život na još puno bolje.

Promijeni svoj pogled na svijet

A sjetila sam se i još jedne važne stvari. U Germanskoj Novoj Medicini smatra se da je sve ono što doživljavamo kao bolest samo reakcija tijela na naše unutarnje konflikte ili stresove koji su nam se dogodili. A jedan od načina da se izliječimo je upravo - mijenjanje svog pogleda na taj konflikt ili stres koji nas muči. Dakle „Promijeni svoj pogled na svijet“ je također, ljekovito!

Pa vas eto pozivam da i vi razmislite o ovoj univerzalnoj poruci. Što biste vi voljeli da je drugačije u vašem životu? I kako biste mogli promijeniti svoj pogled na tu cijelu situaciju, da biste se iznutra osjećali puno bolje? Možda je rješenje jednostavnije nego što mislite, samo si dopustite da vam dođe. I sigurna sam da će vam donijeti puno dobroga!

Linker
02. svibanj 2024 17:17