SHUTTERSTOCK
Ima smisla

Ustajanje u pet? Probali smo i oduševili se! Donosimo pet razloga zašto biste i vi trebali usvojiti ovu naviku

Stara navika naših baka zaludila je svijet poznatih


Ta magična brojka pet. U koliko vam je samo situacija odzvanjala ušima? Prisjetite se samo trenutaka ganjanja ove ocjene u školskim danima, zatim sramežljivog opravdavanja sebi i drugima pušući u komad hrane koji ste netom podigli s poda pritom čvrsto vjerujući u pravilo pet sekundi pa sve do koncepta pet sekundi istoimene knjige autorice Mel Robbins usmjerenog prema smanjenju oklijevanja i pozivanja na djelovanje. Posljednje bi se posebno moglo odnositi na hrabri pothvat buđenja u pet ujutro. Ovo zapravo staro pravilo naših predaka usvojila su mnoga svjetski poznata lica, od Jennifer Lopez, Jennifer Aniston, Marka Zuckerberga pa sve do bivše prve dame, Michelle Obame. No, što se zapravo krije iza usvajanja ove itekako pametne navike i zašto bi ju i one okorjele spavalice trebale primijeniti?

image
SHUTTERSTOCK

Pet razloga zašto biste trebali ustajati u pet ujutro

Izuzev aktualne činjenice ranojutarnjeg prozračivanja prostorija naših stanova ili hvatanja zraka dok još nije upeklo sunce, ustajanje u pet sati postoji s razlogom. Štoviše, pet njih, a koje sam i sama iskusila.

1. Veća produktivnost - Naš mozak je najbudniji i najaktivniji ujutro, a ustajanje u pet može samo doprinijeti. Rana jutra obično su mirna, s manje buke i raznih distrakcija pa je ovo vrijeme idealno za posvećivanje vlastitim potrebama. Sada možete opušteno uz šalicu čaja isplanirati svoj dan, napraviti vježbe istezanja, meditirati, pročitati knjigu... Znanstvenici kažu da ranoranioci općenito kroz dan imaju bolje raspoloženje, nižu razinu stresa i smanjeni rizik od depresije i anksioznosti.

Isto sam i sama doživjela. Ustajanje u pet je unijelo dodatnu svježinu mom danu, a papir koji je stajao pored šalice čaja odjednom se popunio s raznim mislima i idejama za dan preda mnom.

2. Bolja izvedba - Osim što se po jutru dan poznaje, tako je i najteže zadatke najbolje obavljati odmah ujutro. Koliko god nam ove dvije poslovice zvučale izlizano, one su itekako točne. Produktivnost prirodno pada kako dan prolazi, stoga će rani sati osigurati bolju izvedbu zacrtanih zadataka.

Uz naviku ranog buđenja težim zadacima prilazim s lakoćom. Prokrastinacija mi u tom periodu postaje potpuna nepoznanica.

3. Smanjenje stresa - Vježbanje se smatra odličnim alatom u borbi protiv stresa. Ako je to prva stvar koju radite ujutro, nema sumnje da će vam dan započeti u odličnom raspoloženju.

Obožavam hodanje, posebno ono ranojutarnje. Iako preko tjedna nisam u prilici toliko često hodati prirodom, nevjerojatno mi je primijetiti koliko sam opuštena i neopterećena hodajući asfaltom dok se pored mene vuče kolona ‘kreni-stani‘ automobila.

4. Zdraviji obroci - Istraživanja pokazuju da nas rano ustajanje može činiti sretnima i potaknuti nas da zdravije jedemo. Ovo je idealno vrijeme u danu u kojem možete pripremiti svoje nutritivno bogate obroke koji će pozitivno doprinijeti vašoj energiji i koncentraciji tijekom dana.

U mom slučaju u ovoj situaciji postoji mali minus, a taj je da u cik zore ne mogu toliko slobodno zveckati loncima i poklopcima. Ipak, za mene je ovo idealno vrijeme pripreme ukusnih obroka od povrća i ostalog.

5. Dobar san - Ako se budite u pet ujutro, jedno je sigurno, već ćete u devet navečer biti spremni za horizontalu, a do deset, u dubokom snu. Predivan osjećaj! Prednosti odlaska na spavanje su brojne pa je tako studija iz 2021. s više od 88 000 sudionika u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da je odlazak na spavanje u 22 sata povezano s manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Kako usvojiti naviku ranog buđenja

Ljetno računanje vremena je idealno za usvajanje navike buđenja u pet. Evo nekoliko strategija koje su mi, a vjerujem mogu i vama pomoći:

  • Postupno prilagodite raspored spavanja i buđenja. Pokušajte svaku večer otići u krevet 15 minuta ranije i probuditi se 15 minuta ranije svako jutro dok ne dođete do željenog vremena buđenja.
  • Rituali uspavljivanja. Rutina odlaska na spavanje može pomoći vašem tijelu da signalizira da je vrijeme za spavanje. To može uključivati ​​aktivnosti poput čitanja, vođenja dnevnika ili meditacije. Svakako izbjegavajte uspavljivati se uz ekrane bilo mobitela ili TV-a.
  • Budite dosljedni. Naša tijela napreduju zahvaljujući rutini, stoga je važno uspostaviti dosljedan raspored spavanja. Ovo pravilo vrijedi i vikendom.
  • Odmah nakon buđenja se izložite prirodnom svjetlu. Izlaganje prirodnom jutarnjem svjetlu može pomoći u regulaciji cirkadijalnog ritma pritom olakšavajući rano buđenje. Ako živite u kući, ovo će biti manji izazov, a svi koji živite u stanovima, otvorite prozore.

Linker
25. kolovoz 2024 06:26