Izv. prof. dr. sc. Marko Mimica, Klinika za ženske bolesti i porode, KBC Split. Foto Gynenova
prof. mimica

U Hrvatskoj probleme s plodnošću ima oko 80.000 parova! Ovo su tri najveća rizična faktora

Parovima se preporučuje započeti s pretragama ako nije došlo do trudnoće tijekom godinu dana, a ženama iznad 35 i ranije


U Hrvatskoj probleme s plodnošću ima oko 80.000 parova, od kojih čak više od polovine ne traži liječničku pomoć. Parovi se liječniku obraćaju nakon prosječno dvije godine neuspješnih pokušaja da začnu, a godišnje na liječenje ide oko 10.000 do 12.000 parova.


Povećanje rizika

- Činjenica je da veću učestalost neplodnosti bilježimo u posljednja tri do četiri desetljeća, što je posljedica različitih socioekonomskih čimbenika karakterističnih za tzv. razvijeni zapadni svijet. Zajednički nazivnik svih tih promjena je odgađanje rađanja u dob kada je plodnost smanjena, praćeno ponekad i nerealnom vjerom u mogućnosti postupaka medicinski pomognute oplodnje. Prvu trudnoću 20 posto žena ostvaruje poslije 35. godine - rekao je izv. prof. dr. sc. Marko Mimica. Tada raste i učestalost različitih patoloških stanja koja smanjuju plodnost kao što su zdjelična upalna bolest, endometrioza, dobroćudni tumori maternice i jajnika...

Osim odgađanja trudnoće za kasniju dob, evo što još povećava rizik za neplodnost:

  • prekomjerna tjelesna težina u žena i muškaraca udvostručuje učestalost neplodnosti
  • pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, uporaba droga, ali i još uvijek ne sasvim jasna, ali moguća uloga elektromagnetskog zračenja mobilnih telefona.


Kada potražiti pomoć liječnika

Dijagnoza neplodnosti zahtijeva niz pretraga, dio se može obaviti kod liječnika opće medicine ili ginekologa primarne zdravstvene zaštite, no za daljnje pretrage i liječenje potrebno se konzultirati s ginekologom specijaliziranim za humanu reprodukciju. Ovisno o rezultatima pretraga, mogu biti uključeni i drugi specijalisti.

- Parovima koji se smatraju zdravima preporučuje se započeti s pretragama ako nije došlo do trudnoće tijekom godinu dana. Naravno, ako postoje neke naznake mogućih bolesti koje bi mogle utjecati na plodnost, ne treba čekati, već se treba što prije javiti subspecijalistu humane reprodukcije. Kod parova u kojima je žena prešla 35, a muškarac 40 godina već je i šest mjeseci nezanošenja dovoljno da se krene s pretragama - rekao je prof. Mimica.

Linker
04. rujan 2024 13:28