Možda niste toga uopće svjesni, ali vaš temeljni životni stav pripada jednoj od samo dvije moguće vrste osobnog stava - proaktivnoj ili pasivnoj.
 Foto: Istock
životni stav

Što kad ste konstantno nezadovoljni vlastitim životom, a niste sigurni zašto

Žudite za promjenom, ali vam nedostaje inicijative i hrabrosti? Zamijenite strah od nepoznatog uzbuđenjem zbog svih dobrih stvari koje vam željena promjena može donijeti. Drugim riječima, jednostavno odaberite biti odgovorni.

Osobna odgovornost mnogima se svodi na redovit odlazak na posao, plaćanje računa i brigu oko djece. I to je sasvim u redu, to je itekako odgovorno ponašanje. No, ako uz to ili unatoč tome osjećate konstantno nezadovoljstvo vlastitim životom, nešto važno ste previdjeli. Što je to, pročitajte u tekstu koji slijedi.

STAV JE SVE

Možda niste toga uopće svjesni, ali vaš temeljni životni stav pripada jednoj od samo dvije moguće vrste osobnog stava - proaktivnoj ili pasivnoj. Ukoliko imate proaktivan stav tj. pogled na život, inicijativa vam nije strana i poduzimanje je vaš uobičajeni način ponašanja. Svjesni ste svoje odgovornosti i preuzimate ju kad god je to potrebno. Čestitam, pripadnik ste osviještene manjine ukupne svjetske populacije.

Ukoliko ste pak kao većina ljudi, imate pasivan životni stav i inicijativa vam izaziva strah od nepoznatog, a često i očekivanje lošeg ishoda. Zato radije stojite po strani nadajući se nekim boljim vremenima koja nikako ne dolaze.

Ne prepoznajete da preuzimanje odgovornosti donosi cijeli niz novih životnih prilika i osobnih sloboda. U tom slučaju, ovaj tekst namijenjen je upravo vama.

ODGOVORNOST PREMA SEBI

Redovito održavati svoju mentalnu higijenu jedna je od najvećih odgovornosti koju svatko od nas ima. Pitanje je samo da li ju prepoznajemo i prihvaćamo ili ju ne razumijemo ili čak svjesno izbjegavamo.

Imati um pretrpan lošim mislima i napornim emocijama, a sve zbog nepromišljene izloženosti svemu i svačemu, neodgovorno je prije svega prema sebi, a posljedično i prema onima do kojih nam je stalo. Drugim riječima, da biste se uspješno brinuli za one ljude i obaveze za koje morate i želite, neophodno je da se redovito brinete za svoj um. No, i to je vještina koja se uči.

ODGOVORNOST PREMA DRUGIMA

Komunikacija, delegiranje i postavljenje granica tri su dijela iste priče, vaše priče odnosa s drugim ljudima. Nekima trebate pokazati više razumijevanja, neki žele i vole sudjelovati i pomoći vam, a nekima jednostavno trebate od početka postaviti granice i to vrlo jasno.

Neodgovorno je prema drugima biti neiskren, a onda ih u sebi kriviti za vama neodgovarajuće reakcije ili postupke. Komuniciranje “u rukavicama” ili stavljanje problema “pod tepih” ne koristi nikome i najčešće se vraća u obliku još većeg problema.

Zato pokažite odgovornost prema drugima kroz povjerenje u one koji mogu i znaju bolje od vas te kroz odlučnost prema onima koji misle da ih odobravate, a zapravo im šaljete pogrešne poruke.

PODUZIMANJE JE UVIJEK DOBAR IZBOR

Kao što sam napisala u tekstu o kukanju, ne dopustite si odabrati ponašanje koje podrazumijeva glumljenje žrtve i čekanje da se okolnosti same od sebe promijene. Radije razmislite o vlastitoj odgovornosti u problematičnim situacijama. Vidite li u svakom problemu barem neki mali pomak ka mogućem rješenju ili za svako rješenje vidite sto problema?

Neka vam cilj bude uvijek imati proaktivni način razmišljanja tj. odgovornost prema sebi i drugima u punom smislu te riječi.

Uz takav mentalni sklop više vam neće odgovarati stajanje na mjestu i počet ćete konačno mijenjati stvari. Izbor je samo i jedino na vama.

Linker
05. ožujak 2024 21:07