SHUTTERSTOCK
posebni

Samo rijetki imaju ovaj magnetski tip osobnost i svi ih žele u svom društvu - saznajte jeste li među njima

Veća je vjerojatnost da će ovaj tip osobnosti imati žene


Među popularne upitnike procjene osobnosti posebno se ističe 16 personalities test. Ovaj više od 100 godina stari upitnik inspiriran radom švicarskog psihijatra Carla Junga grupira ljude u jednu od 16 kategorija osobnosti podijeljenih u četiri glavna tipa; analitičare, diplomate, stražare i istraživače. Među navedenim u skupini takozvanih stražara posebno se ističu konzuli (ESFJ). Slove kao simpatični, pouzdani, organizirani, odani i tradicionalni, a prijatelji i obitelj im često predstavljaju prioritet. Zapravo, ovakav je tip osobnosti poželjan u svakom društvu. Evo što još trebate znati o njima.

ESFJ tip osobnosti

ESFJ je kratica za tip osobnosti sa sljedećim osobinama:

  • ekstrovert,
  • pažljiv,
  • osjećajan i
  • prosuđujući.

Prema Myers-Briggs kompaniji, veća je vjerojatnost da će ovaj tip osobnosti imati žene i to čak 7.5 posto njih u odnosu na 3.5 posto muškaraca. Stručnjaci za ESFJ često upotrebljavaju riječi poput srdačan, empatičan, pažljiv, društven, kooperativan, diplomatski, energičan i u kontaktu sa svojim osjećajima. Koje su to onda ključne osobine koje krase ovaj tip osobnosti i jesu li one uvijek baš dobre?

1. Harmoniju i sklad njeguju više od svega

Jedna od najistaknutijih osobina ESFJ tipa je njihova nesebičnost i davanje prioriteta drugima. Prema Marti Koonz, glavnoj konzultantici kompanije Myers-Briggs, ove osobe žive za skladnost, a kako bi postigle tu harmoniju često se usredotočuju na potrebe drugih ispred onih vlastitih. Također, ove osobe čvrsto vjeruju da se harmonija najbolje postiže onda kada svi slijede isti skup pravila. No, kada se to ne događa ESFJ osobe će se u trenucima sukoba osjećati jako nelagodno pa će ga pokušati izbjeći pod svaku cijenu.

2. Pažljivi su

ESFJ su vrlo pažljivi i donose odluke na temelju vlastitih osjećaja. Empatično osluškuju podržavaju ljude s konkretnim i razumnim savjetima. Ipak, ova ih empatija ponekad može koštati te ih uvesti u za njih ozbiljne izazove poput borbe da prekrše zacrtano pravilo ili da budu fleksibilni kada je to potrebno. Ovo je ujedno za njih opasnost od propuštanja prilike za rast i kreativnost.

3. Društveni su i timski igrači

ESFJ osobe su društvene i otvorene, pritom im je vrlo važno da osjećaju jedinstvo unutar svojih obitelji i na radnom mjestu. Iako, vjerojatnije da će stvoriti bliske veze s onim ljudima koji dijele iste vrijednosti i mišljenja. Ipak, bez obzira na uvjerenja drugih, ESFJ osobe će i dalje snažno vjerovati u moć gostoprimstva i lijepog ponašanja. Štoviše, imat će osjećaj dužnosti prema onima oko sebe, odnosno zajednicu će nastojati držati na okupu. Posljednje ćete najbolje primijetiti po tome što su oni uvijek ti koji planiraju aktivnosti, zovu na rođendane.

4. Tvrdoglavi su

Ipak, ovaj tip osobnosti u sebi ima i tvrdoglavu crtu, a to se posebno odnosi kada su sukobi u pitanju. Naime, osjećaj odgovornosti koji shvaćaju nadasve ozbiljno, mogao bi im naškoditi onda kada ulaze u raspravu s osobama koje imaju različite ideje o tome što je za njih ispravno, a što pogrešno. ESFJ tipovi se naime čvrsto zalažu za svoje vrijednosti i uživaju u tradiciji. Sve drugo im se čini neprihvatljivim.

Sumirano, snage koje krase ovu osobnost su:

  • odanost
  • harmonija
  • snažna potreba za pripadanjem
  • timski rad
  • društvenost

Uobičajene slabost su sljedeće:

  • Brinu o tome što drugi misle
  • Često zanemaruju vlastite potrebe
  • Tvrdoglavi su
  • Mogu ugušiti vlastitu ili tuđu kreativnost

Veze

Budući da je osobama s ESFJ tipom osobnosti potvrda i osjećaj pripadnosti od iznimne važnosti, jednako tako romantične veze za njih imaju posebnu razinu važnosti. U njima iznad svega žele osjetiti veliku razinu odanosti, stabilnosti i podrške od partnera, baš kao što je i sami u pružaju. Za ovaj tip osobnosti možemo slutiti da su pomalo nalik dječje, pritom mislimo na potpuno iskrene i neiskvarene. Stoga, ako osjećaju da nema podrške za kojom žude, primjerice ako ih partner stalno kritizira, ESFJ osobe se mogu osjećati iznimno povrijeđenima. Logično, budući da ne vole sukobe i kritike što im može značajno otežati rješavanje problema u konfliktima.

Posao

Oni s ESFJ tipom osobnosti žele se osjećati uključeno, odnosno djelom zajednice, što se posebno odnosi na radno okruženje. Štoviše, oni su ti koji žele da se i drugi osjećaju tako, pa će obično biti ti koji stvaraju međusobne veze. U tom kontekstu već spomenuta harmonija dolazi do izražaja. Uz to, važna im je struktura, jasne i izravne upute. Možete očekivati da će netko s ovim tipom osobnosti izvršiti svoje zadatke točno i precizno. U uobičajene ESFJ karijere ubrajaju se liječnici, njegovatelji, odgojno -obrazovni kadar te ljudski resursi.

Svaki tip osobnosti ima svoje vrline i mane, međutim, malo je njih tako praktičnih i brižnih kao ESFJ. Poznati po svojim društvenim i administrativnim vještinama, dobri su u stvaranju i održavanju sigurnog, stabilnog i prijateljskog okruženja za sebe i svoje voljene. Njihova je predanost neprocjenjiva u mnogim područjima, uključujući i njihov osobni rast. Ipak, ESFJ osobnosti se lako mogu spotaknuti u područjima gdje su njihova ljubaznost i praktičan pristup više prepreka nego prednost.

Osobni rast

ESFJ osobe mogu učiniti ove korisne stvari u svom osobnom rastu:

1. Pronaći svoj sustav podrške - povežite se s onima koji vas cijene i podržavaju. Kad ste napeti, ne držite to za sebe već komunicirajte svoje misli i osjećaje.

2. Ne zapostavljajte sebe zbog drugih - harmonija je svakako vrlina, međutim, važno je da u njoj ne zapostavite sebe. Stoga, nađite vremena u kojem ćete jedino sebi biti važni.

3. Potrudite se prihvatiti različitosti - iako vam prirodno nije ugodno biti dijelom sukoba, uključivanje u otvorenu i iskrenu komunikaciju, važan je dio zdrave interakcije. Neslaganja su potpuno prirodna pojava i mogu se rješavati isključivo i jedino iskrenom komunikacijom.

Linker
12. kolovoz 2024 01:53