Sanja Bunoza. FOTO NEJA MARKICEVIC/CROPIX
prije i poslije

Riječanka Sanja uspjela je skinuti 30 kilograma: Sve dijete sam probala, jedino je ovo donijelo rezultate

Sanja je prolazila kroz brojne pokušaje mršavljenja često se oslanjajući na popularne, ali neučinkovite dijete

Promjena prehrane može imati dubok utjecaj na zdravlje i kvalitetu života, no često je taj put prepun izazova. Mnogi traže inspiraciju i podršku kako bi ostvarili svoje ciljeve, a upravo na društvenim mrežama sve češće pronalaze primjere uspješnih transformacija. Jedna od tih priča dolazi iz iskustva žene koja je vlastitim trudom i odlučnošću uspjela izgubiti više od 30 kilograma.

Riječanka Sanja Bunoza (39) je promjenom načina prehrane i stila života postigla inspirirajući rezultat, a svoja iskustva sada dijeli na Instagramu, motivirajući druge da krenu na sličan put. Sanja je diplomirana pravnica, ali karijeru je pronašla na drugom putu. Njezin posao bazira se na radu s klijentima koji žele postići tjelesnu, ali i životnu transformaciju, a isto tako mentorira rad s pojedincima koji su zainteresirani za njezinu profesiju. Njezin profil trenutno ima više od 14 tisuća pratitelja i postao je izvor inspiracije, savjeta i zdravih recepata za sve one koji žele napraviti pozitivan iskorak prema zdravijem životu.

image
PRIJE I POSLIJE/PRIVATNA ARHIVA

Prva želja za promjenom

Njezin put prema promjenama započeo je, kaže, kada su je životni problemi i poteškoće sa zdravljem na to natjerali.

- Borila sam se sa niskom razinom energije, viškom kilograma i lošim prehrambenim navikama. Stalno sam bila umorna, spavalo mi se te sam vječno bila naduta. Uvijek sam imala višak kilograma. Nisam se znala hraniti, pila sam previše kave. Znate, ona klasična kava s dvije žličice šećera. Kroz dan bih popila još barem dvije takve kave kako bih zavarala glad jer sam mislila da time radim nešto dobro. Ručala sam ili vani ili brza hrana. Večer je znala bila najkritičnija jer mi se uvijek jelo nešto slatko pa ako nisam bila u periodu da “pazim” onda bih znala pojesti baš svašta - iskreno nam govori.

Izazovima tu nije bio kraj.

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Razne dijete

Sanja je, poput mnogih, prolazila kroz brojne pokušaje mršavljenja često se oslanjajući na popularne, ali neučinkovite dijete.

- Jedna od najsmješnijih dijeta koje sam probala bila je ona gdje jedeš samo jabuke cijeli dan - prisjeća se. To nije bilo izdrživo te se, kaže, osjećala jako loše.

- Svaki put bih odustala nakon nekoliko dana. I nema što sve nisam isprobala. Sve te dijete su bile ekstremne i nisu odgovarale mojem načinu života - priznala je.

Pravi doručak

Prekretnica u Sanjinom životu došla je kada je na preporuku počela uvoditi jednostavne promjene. Krenula je s kvalitetnijim doručkom, a ne sa zaslađenom kavom.

- Prvi korak bio je uvođenje doručka u obliku shakea ili zobene kaše, proteinskih palačinki, pudinga s malinama i kakaom... Ubrzo mi je probava počela funkcionirati, a dobila sam i više energije - objašnjava. Uz doručak je, kaže, postupno mijenjala i druge prehrambene navike. Prva stvar koju bi napravila ujutro bila je čaša vode s alojom, a nakon toga čaj kojeg već godinama pije (kombinacija crnog, zelenog, hibiskusa).

- Ručak je bio klasičan. Riba barem 2x tjedno, meso, ali uz puno veću osviještenost oko količina. Bilo je tu i tjestenine i riže, ali sve umjereno. Ovdje još nisam toliko smišljala recepte, ali sam već spontano promijenila neke navike poput prženja u ulju s pek paprom u pećnici, a umjesto vrhnja za kuhanje sam počela dodavati 1-2 žlice grčkog jogurta. Obavezno bih imala i popodnevni snack poput proteinskih kolačića, kombinacija zobenih s tamnom čokoladom i voćem. Večera je bila shake ili razne salate s piletinom, tunom ili mozzarellom i puno raznog povrća + maslinovo i aceto - kaže Sanja. Dodaje kako je počela s malim promjenama koje su, kroz dugoročno ponavljanje, donijele jako dobre rezultate.

- Vježbe koje je često radila bile su tabata treninzi s osnovnim vježbama poput čučnjeva, iskoraka, skipova, plankova. S vremenom je, kaže, kod kuće sa zaručnikom krenula kupovati i opremu za malu kućnu teretanu te je dodavala i girje/bučice da pojača trening. I rezultati nisu izostali. U 11 mjeseci Sanja je uspjela izgubiti 31 kilogram.

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Dnevna rutina i tjelovježba

Zbog operacije leđa, Sanja danas mora paziti na odabir aktivnosti te joj je šetnja postala najdraža tjelesna aktivnost.

- Cilj mi je svaki dan prehodati svojih 6-7 km, dakle nekih 10.000 koraka. Nekad to odradim u komadu, nekad si rascjepkam. Jedna dobra šetnja može napraviti čudo za naš organizam. Uvijek hodam s partnerom, tako da nam je to i vrijeme za druženje I još trošimo kalorije - smije se Sanja.


Motiviranost i odustajanje

Iako je kroz godine postigla mnogo, priznaje da je imala problema s motivacijom.

- Sto puta mi se to dogodilo. I svojim klijentima uvijek govorim: ‘Pa nemoj gledati vagu, vaga ti nije bitna, a onda se opet svi nađemo na tome da gledamo u tu vagu kao da je najbitniji uređaj na svijetu. I znalo mi se događati da prva dva, tri tjedna sve radim kako treba... i stanem na vagu, a ono pola kile više. Došlo mi je da bacim tu vagu kroz prozor - našalila se Sanja te naglašava koliko je važno ostati zahvalan.

- I onda se sjetim daj Sanja, što ti je, vaga nije bitna. Hajde izmjeri centimetre, pogledaj se u ogledalo, budi sretna što radiš neke dobre stvari za sebe. I onda se sjetiš svih tih stvari, malo osjetiš na čemu si sve zahvalna, koliko si sretna što se uopće možeš kretati, što uopće imaš takvu hranu dostupnu - govori nam. Dodaje kako joj je podrška na tom putu bila neizmjerno važna.

- Kada imaš nekoga da te malo pogura sa strane, to je ogromna olakotna okolnost. Tim je ključan - naglasila je.

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Dijeljenje svog putovanja na Instagramu

Sanja je svoje iskustvo odlučila podijeliti s drugima putem Instagrama.

- Htjela sam jednostavno pokazati ljudima, jer sam veliki gurman, da ne moraju gladovati kada rade nekakvu promjenu i kada ciljaju gubitak kilograma. To je nešto s čime se i ja najviše mogu poistovjetit - priznala nam je.

- Kada je osoba nezadovoljna svojim fizičkim izgledom i želi promjenu, prvo pitanje je hoću li biti gladna, sad neću smjeti jesti ništa. I baš sam htjela osvijestiti ljude da shvate da im hrana uistinu može biti ukusna, a opet da doprinosi njihovom zdravlju, vitalnosti i svemu - navodi Sanja.

Njezin profil brzo je privukao pažnju, a Sanja je shvatila da može inspirirati druge svojim receptima i savjetima.


Promjene u životu i utjecaj na obitelj

Sve ove promjene odrazile su se i na njezino samopouzdanje.

- Kada si u disciplini, odmah si zadovoljniji samim sobom. Kada svaki dan staviš kvačicu na nešto što si sam sebi zacrtao, dao si sam sebi mali poticaj. Sa svakom tom kvačicom boostaš svoje samopouzdanje i s vremenom postaješ turbo siguran u sebe. I to se očituje u svim drugim poljima tvog života - govori nam. Naglašava da su te promjene utjecale i na njezinu obitelj, a posebno na osmogodišnju kćer.

- Želim da ona preko mene dobije dobre navike, jer već sada kad god ja idem i odradim kućni trening, ona trenira sa mnom. Kad idemo u šetnju ona ide s nama, vozi bicikl, trčkara i skakuće. Dakle to su neke stvari koje jednostavno želim da i ona uzme za sebe, da joj postanu normala - kaže nam.

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Nemojte žuriti

Kada bi se mogla vratiti u prošlost Sanja bi si rekla da se strpi.

- Daj vremenu vremena. Nemoj žuriti i očekivati rezultate preko noći. Trebalo je puno noći da se tijelo dovede u onaj početni kaos pa isto tako mu treba određeni broj noći da se dovede u dobro stanje. Ljudi bi htjeli rezultate čim jedan dan pojedu salatu i odu na sat, dva u teretanu. To sam i ja radila. Ali dajte si vremena i nemojte žuriti, uživajte u procesu - zaključila je.

Linker
02. rujan 2024 14:56