U hladnim mjesecima brojni ljubimci imaju tegoba s raspucanim jastučićima na šapicama, posebno ako dulje borave na snijegu.
 Foto: Istock
Kad ih zasvrbi...

Prirodnim pripravcima ublažite svrbež kod vaših ljubimaca

Neugodne tegobe na jednostavan način ublažite pripravcima iz smočnice!

Zbog temperaturnih razlika između zagrijanih stanova i hladnog vanjskog zraka ljubimci u ovo vrijeme znaju imati problema s kožom. Neugodne tegobe na jednostavan način ublažite pripravcima iz smočnice!

Manje će se grepsti već ako im kožu prebrišete vatom natopljenom u mlijeku. Ili solnom otopinom koju ćete pripremiti tako da žličicu soli otopite u velikoj čaši mlake vode.

Prirodni pripravci

Svrbež će ublažiti i pripravak od 3 žlice kadulje, 2 čaše vode i prstohvata soli. Mješavinu treba provreti i ohladiti te više puta na dan poštrcati po problematičnim dijelovima kože.

Pomaže i kupelj pripremljena od zobenih pahuljica, žličice soli i žlice maslinova ulja. Sve sastojke izmiksajte u blenderu i stavite u kadu napunjenu toplom vodom. Nakon kupanja ljubimca dobro isperite čistom vodom kako biste s kože odstranili i najsitnije čestice pripravka.

Svrbež će ublažiti i čaj od kamilice. Možete napraviti onaj iz filter vrećice ili namačite osušenu kamilicu. Potonji dobro procijedite. Kad se čaj ohladi na sobnu temperaturu, umočite u njega vaticu i nekoliko puta na dan prebrišite problematičan dio kože.

U hladnim mjesecima brojni ljubimci imaju tegoba s raspucanim jastučićima na šapicama, posebno ako dulje borave na snijegu. Redovito im mažite šapice nevenovom mašću.

Buhe zimi?

Ako su vašeg psa ili mačku napale buhe, napravite čaj od limunove korice tako da pustite da se korica namače u vodi preko noći. Limun prirodno odbija buhe, a okupate li ga u tom čaju trenutno će buhe uginuti.

Protiv buha pomažu i bosiljak, menta, komorač. Istrljajte listovima vašeg psa ili mačku i buhe će ga obilaziti.

Želite li buhe prognati iz kuće, pomoći će vam boraks (natrijev borat). Pospite malu količinu po tepisima i ispod namještaja. Prethodno provjerite učinak na manjem dijelu tepiha jer su neki materijali osjetljivi na tu supstanciju.

Linker
03. travanj 2024 17:34