SHUTTERSTOCK
Djeluje

Pet jutarnjih navika za sretniji dan - možete ih primijeniti odmah

Svako jutro ista priča, najradije biste proveli još sat vremena u krevetu

Svako jutro ista priča. Najradije biste proveli još sat vremena u krevetu i mrska vam je svaka pomisao na ustajanje. Činjenica je da nikako niste jutarnji tip osobe, ali također je činjenica da od nečeg morate živjeti. Tajna dosljedno sretnih jutara nije teška, a psihologinja dr. Michele Leno, otkriva i kako postići tu katarzu.

Četiri NE i pet DA

- Stvar je poprilično jednostavna. Ovih se četiri jutarnjih navika morate odreći i uvesti sljedećih pet - nabraja Leno.

NE

1. Nemojte uroniti u e-poruke kako biste započeli dan

Psihologinja smatra kako će posezanje za mobitelom odmah ujutro umjesto mira donijeti suprotan efekt. Iako postoje brojne studije koje povezuju korištenje pametnog uređaja prije spavanja s lošom kvalitetom sna, dokazi o jutarnjem korištenju nisu toliko jasni. Jedno je istraživanje pokazalo da pauza od telefona vašem mozgu zapravo ne dopušta pravi odmor. S druge strane, wellness stručnjakinja Christy Harrison nedavno je izjavila kako joj provjeravanje telefona odmah nakon buđenja pomaže u osjećaju povezanosti sa svijetom. Makar kratkotrajno.

- Dakle, ako se probudite i pročitate nekoliko vijesti ili kratko provjeravate društvene mreže kako biste vidjeli što vaši prijatelji rade i pritom se osjećate sretnima, zadržite mobitel. No, ako se budite samo da biste odmah zaronili u svoj radni dan, vjerojatno je vrijeme za preispitivanje - kaže Leno.

2. Ne navijajte glasnu budilicu

Iako vam je za buđenje možda potrebna buka, kada se ona dogodi odjednom, to i nije pametno rješenje.

- Taj glasni zvuk koji vas odjednom probudi, može izazvati mnogo tjeskobe. Umjesto takvog početnog šoka, pokušajte se igrati s tonovima tako da prvi taktovi budilice budu lagani. Ionako ima dovoljno šokova u danu koji nam stvaraju tjeskobu - ističe.

3. Nemojte odmah riješiti problem

Niste Superman. Normalno je da se osjećate pomalo ošamućeno prilikom jutarnjeg buđenja. Taj se osjećaj snenosti može potrajati od 15 pa do 60 minuta.

- Iako znanstvenici ne znaju točno zašto se događa, pretpostavljaju da bi to mogla biti zaštitna mjera koja vam pomogne da ponovno zaspite tijekom neočekivanih ili neželjenih buđenja tijekom noći - rekla je ova psihologinja i dodala, nemojte pokušavati riješiti problem odmah ujutro.

4. Nemojte se usredotočiti na stvari koje su jučer krenule po zlu

Iako i sama stručnjakinja priznaje da je ovaj korak doista težak za svladavanje, također je istaknula da misli koje se fokusiraju na prethodni, loš događaj, između ostalog izazivaju osjećaj iscrpljenosti. Jedno je sigurno, s takvom negativnosti sigurno nije pametno krenuti u dan. Umjesto toga, pokušajte skrenuti misli s frustrirajuće teme. Teško je. I trebat će malo prakse.

- To ne znači da uopće nećete razmišljati o tome tijekom dana, ali pokušajte se ne probuditi razmišljajući o tome. Svjesno vježbajte svoj um i već će sljedeći put biti puno lakše - savjetuje Leno.

DA

Sada kada znate navike kojih biste se trebali odreći, evo nekoliko znanstveno potkrijepljenih načina da svoj dan započnete vedrije.

1. U dan krenite s meditacijom i nekoliko dubokih udisaja

- Prvo što radim je da pokušam započeti s nekom vrstom meditacije. Dovoljno je nekoliko posvećenih minuta dubokog disanja i smirivanja uma. Sve to vam može pomoći osjećati se budnijima i bistrog uma - objašnjava.

2. Usredotočite se na ono što želite da se dogodi i napravite popis

Umjesto da započnete dan razmišljanjem o tome što je pošlo krivo jučer ili što bi moglo poći po zlu danas, umjesto toga razmislite o stvarima koje želite postići. Iako vam se čini bez veze, pokušajte. Naš se mozak da lako uvući u ‘što ako‘ negativno razmišljanje.

- Čak i ako vjerujete da će vam dan ili dani biti ispunjeni kaosom, počnite vizualizirati nešto pozitivno - predlaže Leno.

3. Stavite nešto u spavaću sobu što će vam izmamiti osmijeh

Ako već nemate umjetničko djelo ili fotografiju koja budi radost u vašoj spavaćoj sobi, nabavite je sada. Probuditi se i odmah vizualno podsjetiti na zabavan odmor, voljenu osobu ili čak samo na umjetničko djelo u kojem istinski uživate može biti sjajan način za početak dana.

4. Aktivirajte tijelo

- Ovo ne mora biti potpuni trening. Možete se lagano istezati nekoliko minuta. No, ako imate više vremena i energije, svakako vježbajte. Vježba je odličan način za podizanje našeg hormona sreće - kaže psihologinja.

5. Što god pokušavate, držite se toga

Bez sumnje, najteži dio svake navike je uspostaviti je. Međutim, trud i disciplina će naviku s vremenom pretvoriti u rutinu kojoj ćete se doista veseliti.

Linker
04. svibanj 2024 08:03