Gotovo nestvarno blistavi zubi posljednjih godina prometnuli su se u ideal ljepote, a iako se ne savjetuje kućno izbjeljivanje, pomoći će ako znate koje namirnice mogu ostaviti traga na boji zuba. Osim dobro poznatih krivaca poput kave i čaja, na popisu ima još neprijatelja blistave bjeline.
Balzamični ocat
Popularni sastojak za preljev za salatu posebno je "zao" prema našim zubima. Kiselina u octu napada zubnu caklinu i, u najgorem slučaju, čak dovodi do erozije. Time ne samo da postupno uništavamo površinu zuba nego i tamna boja balzamičnog octa može prodrijeti duboko u zubno tkivo.
Začini
Svatko tko je ikada rezao korijen kurkume zna da njegovu žuta boju nakon toga nije lako isprati. Jednako tvrdoglavo kao na prstima ostaje i na zubima. I drugi začini azijske kuhinje kao što su curry i šafran dugoročno daju žućkastu nijansu.
Vino
Da crno vino potamnjuje zube, gotovo je suvišno i spominjati. Ali ono što malo ljudi zna jest da to čini i bijelo vino.
Sokovi
Slično octu, kiselina iz soka također je neprijatelj bijelih zuba. Na sljedećem letu zrakoplovom vjerojatno bismo trebali uzeti vodu, a ne omiljeni sok od rajčice.
Cigarete i e-cigarete
Cigarete su jedan od najgorih neprijatelja bijelih zuba (i zdravlja), kao i njihove elektroničke varijante.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....