Sama procjena djeteta ovisit će o kronološkoj dobi djeteta, poteškoćama zbog kojih je upućen logopedu te o suradnji djeteta.
 Foto: Istock
korak po korak

Morate s djetetom logopedu? Evo što možete očekivati

Kako bi prvi pregled kod logopeda prošao bez problema, potrebno je pripremiti dijete, no i sebe

Prvi posjet logopedu ponekad može biti stresan za dijete i roditelje jer ne znaju što ih očekuje, kako on izgleda i što će se sve na pregledu događati. Stoga vam želim približiti prvi posjet logopedu i tako olakšati vašem djetetu da se bolje i lakše snađe.

Prvi pregled logopeda se obično sastoji od dva dijela. Prvi dio pregleda je intervju s roditeljima/skrbnicima, a drugi dio je procjena djeteta i njegovih komunikacijskih, govorno-jezičnih vještina i sposobnosti. Prosječno trajanje prvog logopedskog pregleda je oko sat vremena.

Kako izgleda intervju s roditeljima?

Kako bi logoped bolje upoznao dijete i njegove poteškoće važno je da logoped ima sve potrebne informacije od roditelja. Stoga je važno za prvi posjet logopedu pripremiti i same roditelje. Ovo su neka od pitanja koja možete očekivati:

  1. Trudnoća - je li tijekom trudnoće ili poroda bilo komplikacija?
  2. Podatke o porođajnoj težini, visini, APGAR testu (preporuka je da ponesete otpusno pismo iz rodilišta)
  3. Podatke o motoričkom razvoju djeteta - u kojoj dobi je dijete počelo samostalno sjediti? Je li dijete puzalo? U kojoj dobi je dijete prohodalo? Kratak opis motoričkog razvoja djeteta
  4. Podatke o komunikacijskom razvoju djeteta - na koji način dijete komunicira s okolinom? Je li u svrhu komunikacije koristi ili je koristio geste (npr. gestu pokazivanja)?
  5. Podatke o ranom govorno-jezičnom razvoju - je li dijete brblja? U kojoj dobi se pojavila prva riječ sa značenjem? U kojoj dobi je dijete počelo spajati riječi u kratke rečenice?
  6. Podatke o igri djeteta - koje igre voli igrati? Opišite kako se dijete igra? Može li se dijete zadržati u igri ili stalno mijenja aktivnosti? Kako se igra s drugom djecom?
  7. Prati li dijete neki od liječnika specijalista (npr. neuropedijatar, otorinolaringolog, fizijatar, psiholog …)? U slučaju da dijete prati netko od strane liječnika specijalista ponesite medicinsku dokumentaciju sa sobom.
  8. Podatke o hranjenju - ima li dijete poteškoće s hranjenjem, žvakanjem?
  9. Ako se radi o školskom djetetu i na pregled dolazite zbog teškoća čitanja, pisanja sa sobom ponesite školske bilježnice.

Važno je napomenuti - slobodno iznesite svoja razmišljanja koja su vezana uz dijete i njegov razvoj jer cilj nam je što bolje upoznati dijete, steći uvid u cjelokupno funkcioniranje vašeg djeteta. Svaka dodatna informacija je dobrodošla.

Za vrijeme ovog prvog dijela dijete može proučavati prostoriju, igrati se s igračkama koje su u prostoriji te tako prihvatiti ispitnu situaciju i uspostaviti početni kontakt s logopedom.

Procjena djeteta i njegovih komunikacijskih i govorno-jezičnih vještina i sposobnosti

Sama procjena djeteta ovisit će o kronološkoj dobi djeteta, poteškoćama zbog kojih je upućen logopedu te o suradnji djeteta.

Logoped će procjenjivati sljedeće vještine: razvoj komunikacijskih vještina djeteta, razvoj govorno-jezičnih vještina koje se odnose na jezično razumijevanje (receptivni govor) i govorno-jezičnu produkciju (ekspresivni govor), procijenit će socio-kognitivne vještine koje su važne za komunikaciju.

Struktura, pokretljivost i funkcija artikulatora, način govora djeteta, kvaliteta glasa te grafomotoričke sposobnosti također su dio procjene logopeda. Ako se radi o predškolskom djetetu procjenjuju se i obilježja rane pismenosti, no ako je riječ o školskom djetetu procjenjuju se vještine čitanja, pisanja i računanja.

Način procjene navedenih vještina također ovisi o kronološkoj dobi djeteta. Pregled logopeda često se provodi kroz igru s djetetom (posebno ako se radi o djeci mlađe kronološke dobi), a tijekom igre logoped postavlja ciljana pitanja u svrhu procjene gore opisanih vještina. Igračke, slikovnice, slike, olovke i papir glavni su alati koje logoped koristi tijekom prvog pregleda. U svrhu postavljanja dijagnoze logoped često koristi i standardizirane testove koji se većinom sastoje od kratkih zadataka i slikovnih materijala.

Važno je napomenuti da za vrijeme pregleda na pitanja koja su upućena djetetu ne odgovarate vi, pa čak ni u situacijama kada dijete ne nudi odgovor na pitanje za koje ste sigurni da zna odgovor. Naravno, kada se ukaže potreba za vašim aktivnim sudjelovanjem u procesu procjene logoped će to od vas i zatražiti.

Na kraju procjene logoped će reći svoje mišljenje roditeljima, a ovisno o rezultatima procjene logoped može preporučiti dodatne pretrage, indicirati terapiju, dati savjete o načinima poticanja razvoja djeteta kroz svakodnevne aktivnosti te po potrebi preporučiti kontrolni pregled.

Zato, kako bi prvi pregled kod logopeda bio produktivniji dobro je napraviti malu pripremu i olakšati djetetu i sebi. Samo s pozitivnim stavom i dobrom pripremom, pomoći ćete djetetu da lakše pristupi novoj situaciji i novoj osobi, u ovom slučaju logopedu.

Linker
27. svibanj 2024 21:02