Tatjana Markač zaštitno je lice kampanje 'Ne odustajem'
 
 FOTOGRAFIJE: IVANA NOBILO/CROPIX
priča tatjane markač

‘Mjesecima sam imala strašne bolove u kostima, ali zbog netipičnih simptoma nitko nije sumnjao na rak‘

Tatjana Markač (65), umirovljena odgajateljica s Lošinja na svojoj je koži, nažalost, osjetila da svijet koji je prošle godine stao zbog korone, nije stao zbog raka

Pokrenuta online kampanja “Ne odustajem”, trajat će tijekom ožujka, a posvećena je ženama s metastatskim rakom dojke hormonski ovisnim HER2 negativnim podtipom. Ima za cilj osnažiti oboljele žene i pružiti im podršku. Dosadašnje su se kampanje uglavnom bavile prevencijom i ranim otkrivanjem, a sada je fokus na ženama kojima su se pojavile metastaze, a njih je svake godine oko tisuću novooboljelih. No, zahvaljujući novim suvremenim terapijama i one mogu dugo i kvalitetno živjeti. Jedno od zaštitnih lica kampanje je Tatjana Markač, 65-godišnja umirovljena odgajateljica s Lošinja. Ovo je njezina priča.

image
FOTOGRAFIJE: IVANA NOBILO/CROPIX


Prvi simptomi karcinoma

- Mjesecima prije dijagnoze imala sam strašne bolove u kostima, bila sam čak i hospitalizirana, ali zbog netipičnih simptoma nitko nije sumnjao na karcinom. Bila sam već posve nepokretna, nisam mogla sjediti ni u invalidskim kolicima, a kamoli otići do kupaonice. U listopadu prošle godine kćer me na zagrebački Institut za tumore dogurala u sanitetskom krevetu jer nisam mogla sjediti. Došla sam bez dijagnoze, nepokretna. No izašla sam iz bolnice s dijagnozom koja me šokirala: metastatski rak dojke hormonski ovisan negativan na HER2. Operacija nije dolazila u obzir jer je tumor metastazirao na kosti - kaže Tatjana Markač (65), umirovljena odgajateljica s Lošinja.

Na svojoj je koži, nažalost, osjetila da svijet koji je prošle godine stao zbog korone, nije stao zbog raka. Onkološke bolesti nezaustavljivo jure k drugom mjestu obolijevanja (uz kardiovaskularne bolesti) i u najcrnjoj prognozi uskoro će svaka druga osoba tijekom života imati rizik za razvoj neke zloćudne bolesti. Otkrije li se na vrijeme, šansa za izlječenje je ogromna. Danas se velika većina raka dojke u žena, ako je otkrivena u ranoj fazi, potpuno izliječi, no trećina njih ima uznapredovali rak, poput Tatjane Markač. On se neće izliječiti, ali će postati kronična bolest uz koju se danas može dugo i kvalitetno živjeti.

- Ali ako ne odustanete - kaže Tatjana. A to je i poruka online kampanje "Ne odustajem", koju su pokrenule udruge oboljelih žena od raka dojke. Zaštitno lice kampanje je i Tatjana.


Uz pomoć ciljane kombinirane terapije živi potpuno normalno

Tijekom posljednjih šest mjeseci, od dijagnoze hormonski ovisnog metastatskog raka dojke negativnog na HER2, ona je doslovno ustala na svoje noge i sada, uz pomoć ciljane kombinirane terapije živi potpuno normalno.

- Odmah su me stavili na ciljanu terapiju, hormonsku i CDK4/6 inhibitori. Dva mjeseca kasnije, prohodala sam. Sinu je bila božićna želja da dođem na božićni ručak, kad već zbog jakih bolova nisam mogla na njegovo vjenčanje, i samostalno se popnem na drugi kat u njegov stan. Uspjela sam! - kaže ponosno Tatjana.

- Dijagnoza raka dojke me poprilično iznenadila. Dojke sam redovito kontrolirala, imala sam dobar mamografski nalaz star samo šest mjeseci. U obitelji nemam nikoga s rakom dojke, pa mi ta dijagnoza uopće i nije padala na pamet. Liječnici su najprije mislili da je herpes zoster, pa misliš i da je to od rada, krivog pokreta, guraš nekako. Još dok su boljela rebra, bilo je podnošljivo, ali kada je bol prešla u lumbalni dio to je bilo neizdrživo. Nisu pomagali ni lijekovi protiv bolova, a jedino je bolje bilo kada sam potpuno nepokretno ležala - kaže Tatjana.

Kasnije su joj liječnici i rekli da se tip raka koji ona ima vrlo teško može otkriti na mamografskom pregledu. Tek je PET-CT pokazao pravo stanje stvari - rak dojke i metastaze na kostima.

- Svjesna sam da je metastatski hormonski rak dojke negativan na HER2 neizlječiv, i da je dijagnoza teža od neuznapredovalog raka dojke, ali nada mora postojati. Na svu sreću ja sam dosta pozitivna osoba, društvena sam i imam ogromnu podršku obitelji i prijatelja. Suprug, sin i kćer neizmjerno mi mnogo pomažu - kaže Tatjana. Trenutačno se liječi u Zagrebu na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i nada se da će za koji mjesec na Lošinj.

image
FOTOGRAFIJE: IVANA NOBILO/CROPIX


Imala sam sreće

- Nedavno sam otišla u mirovinu, fale mi djeca, silno sam voljela svoj posao, ali radujem se i mirovini, suprug i ja smo planirali putovati i nadam se da će se to i ostvariti - kaže donedavna odgajateljica. Terapiju dobro podnosi, pije i lijekove protiv bolova, čuva se zaraze od koronavirusa jer još u ovoj fazi nije kandidat za cijepljenje protiv covida-19, uživa u čitanju i šetnjama.

- Sada živim posve normalno. Doslovno sam ustala iz invalidskih kolica i živim normalnim životom. Presretna sam i prezadovoljna, ne mogu vjerovati koji su napredak postigli liječnici i medicina, s obzirom na stanje u kojem sam došla. Imala sam sreće, pogodili su terapiju. Zbog toga želim biti podrška svim ženama koje se nađu, ili su se već našle, u sličnim situacijama. Zato je i pravi naziv ove kampanje “Ne odustajem”. Ne odustajte, borite se i uspjet ćete. Ja sam živi primjer za to. Bila sam nepokretna, a sada mogu i potrčati! - poručuje Tatjana.

Linker
23. svibanj 2024 13:43