SHUTTERSTOCK
Prirodno bogatstvo

Malo zlato u boci u koje se kunu mnogi. Ulje smilja obnavlja kožu i liječi migrene

Mediteranska biljka prodornog, lijepog i intenzivnog miris cvate od kraja svibnja do srpnja

Cvate od kraja svibnja do srpnja. Latinski naziv smilja potječe od grčke riječi ”helios”, što znači Sunce i chrysos, a to je u prijevodu zlato, budući da ta biljka izgleda poput zlata.

Brojna ljekovita svojstva

Ova biljka ima vrlo veliku ulogu u tradicionalnoj medicini u mediteranskim zemljama, a u narodnoj medicini poznata je za liječenje migrena, psorijaze i astme. Također, djeluje pozitivno na zgrušavanje krvi, pojačava apsorpciju hematoma. Laganim nanosima ulja smilja na povrijeđeno mjesto sprječava se nastanak hematoma, odnosno, crnih podljeva. Cvat zadržava svoju boju i nakon sušenja, zbog čega je smilje i prozvano vječnim cvijetom.

Cvijet sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), tako da je za proizvodnju kilograma eteričnog ulja potrebno ubrati više od tone cvjetova. Zbog specifične procedure proizvodnje, cijena eteričnog ulja smilja vrlo je visoka, a miris eteričnog ulja smilja intenzivan je i podsjeća na pokošeno sijeno.

Cijenjeno u kozmetičkom svijetu

Ulje smilja koristi se u kozmetičkoj industriji za proizvodnju krema u kombinaciji s drugim biljnim uljima. Smilje djeluje regenerativno obnavljajući oštećena tkiva i djeluje snažno protuupalno. Djeluje analgetično i spazmolitično pa olakšava grčeve i bol u mišićima nakon napora. Pokazuje antikoagulantno, antialergijsko, antidepresivno, sedativno, imunostimulirajuće, ekspektorirajuće te antiseptično djelovanje.

Primjena eteričnog ulja smilja indicirana je u tretmanu proširenih vena, upale i bolnih mišića, išijasa, reumatoidnog artritisa, psorijaze, dermatitisa te njegu ožiljaka. Koristi se i kod ekcema, alergija, astme, opeklina, ogrebotina, rana, svježih i starih ožiljaka, strija, bora, akni, virusnih i bakterijskih infekcija, nesanice, mentalne i emocionalne iscrpljenosti, kroničnog umora, anksioznosti.

Linker
12. kolovoz 2024 14:59