SHUTTERSTOCK
psihologinja tvrdi

Koristite li svakodnevno neku od ovih sedam rečenica, moguće je da imate nisku emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja i reguliranja vlastitih emocija te prepoznavanja i razumijevanja tuđih

Osobe s najvišom razinom emocionalne inteligencije mogu doprijeti do emocija i evocirati ih, razumjeti neverbalne znakove i regulirati svoje osjećaje kako bi mogli graditi čvršće veze. Dr. Cortney Warren, klinička psihologinja s Harvarda kaže da se iz prve ruke uvjerila da je to ključ za dugoročan profesionalan i osoban uspjeh. No, kako možete znati trebate li poraditi na tim vještinama. Dr. Warren upozorava da je moguće da imate nisku emocionalnu inteligenciju ako koristite neku od sljedećih sedam rečenica:

1. Neću se mijenjati. To sam ja

Emocionalna inteligencija povezana je sa sposobnošću mijenjanja kroz vrijeme, kako osoba uči i sazrijeva. Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom često su krute i opirat će se svakom pokušaju promjene i napretka. Čvrsta uvjerenja su važna, ali jednako je važna i otvorenost za nove mogućnosti.

- Što reći umjesto toga: „Treba mi više vremena da razmislim o tome što govoriš. Želim biti otvoren te čuti mišljenje koje imate o meni, čak i kad je to nešto što mi nije lako čuti”.


2. Ne zanima me kako se osjećaš

Nepoštivanje osjećaja drugih ljudi jasan je znak niske emocionalne inteligencije. Pokazivanje nedostatka empatije za druge, naročito kad prolaze kroz teško razdoblje, jako otežava razvijanje i izgradnju uzajamno korisnih veza u kojima obje strane onom drugom pružaju podršku.

- Što reći umjesto toga: „Žao mi je što si uzrujan/a. Kako ti mogu pomoći?”.


3. Ti si kriv/a što se tako osjećam

Osobe s visokom emocionalnom inteligencijom ne krive druge za svoje osjećaje. Razumiju da su njihove emocije povezane s time na koji način u sebi percipiraju okolnosti. Naše emocije nisu tuđa odgovornost niti je na nekom drugome da ih „popravi” i promijeni. One su prilika da shvatimo sebe i da postavimo granice.

- Što reći umjesto toga: „Sada sam preplavljen/a emocijama. Moje viđenje situacije je....”


4. Jednostavno nisi u pravu

Kad dobiju feedback na neki svoj čin ili riječi, emocionalno inteligentne osobe će se potruditi da obrate pažnju na detalje i nijanse. Umjesto da zapnu na ekstremima, više će se usredotočiti na proživljeno iskustvo te druge osobe.

- Što reći umjesto toga: „Želim čuti tvoje stajalište čak i ako ja ne vidim stvari na isti način. Možeš li mi pomoći da shvatim zašto se tako osjećaš?”


5. Prestani govoriti gluposti

Biti sposoban čuti nečiji doživljaj bez pretjeranih reakcija ili bez da se to shvaća osobno ključan je pokazatelj emocionalne inteligencije. To znači da osoba ima visok stupanj samosvijesti i samopoštovanja.

- Što reći umjesto toga: „Razumijem da ti je trenutačno zaista teško. Iako vidim da si ljut/a na mene, mislim da takva reakcija ima više veze s tvojim iskustvima iz prošlosti nego s onim što ja činim sada. Misliš li da je to istina?”


6. Ne mogu ti oprostiti

Emocionalno inteligentne osobe mogu zamisliti sebe na mjestu nekoga drugoga. To ih čini spremnijim da oproste drugoj osobi za neku pogrešku u usporedbi s onima koji imaju manje samopouzdanja i ne mogu se staviti u tuđe cipele.

- Što reći umjesto toga: „Teško mi je oprostiti ti sada. Ali radim na tome da se oslobodim tog zamjeranja i ljutnje jer bih volio/voljela to ispraviti i nastaviti dalje”.


7. Tvoji osjećaji su iracionalni

Osobe koje su emocionalno inteligentne mogu propitivati svoje osjećaje, izaći „iz sebe” te analizirati racionalne i iracionalne aspekte svojih misli. Također, dobre su u priznavanju i prihvaćanju osjećaja drugih ljudi, čak i onda kad im nije posve jasno zašto se tako osjećaju.

- Što reći umjesto toga: „Vidim da si pun/a emocija sada i imaš na to pravo. Ne razumijem potpuno zašto se tako osjećaš ili se ne slažem s tvojim viđenjem ove situacije, ali voljela bih te bolje shvatiti. Možeš li mi to malo detaljnije objasniti?”.

Linker
29. travanj 2024 10:38