Život je prekratak i prelijep da bismo ga proveli tužni, ogorčeni ili nesretni... Sretan možeš biti i sam!
 Foto: iStock
Život mi je škola

Kako iz solo statusa izvlačim najbolje, a možete i vi...

U ljudskoj je prirodi da žalimo za onim što nemamo. Kad smo u vezi, zamišljamo što bismo mogli da smo solo, a kada nam se to dogodi čeznemo za nekim tko bi uvijek bio uz nas. Sve to nije razlog da očajavamo...

Biti sam ne mora nužno biti loše. Uostalom, zašto bi bilo? Čovjek sam sebe puno bolje upozna, ima na pretek vremena da radi ono što voli, a po mom mišljenju, u tim periodima života čovjek najviše i sazrije. Jednostavno naučiš puno više cijeniti samoga sebe i ljude oko sebe.

Činjenica je da se očito još niste pronašli u nekakvom odnosu, niste pronašli svoju srodnu dušu, a niste pristali ni biti u odnosima koji vas ne zadovoljavaju i ne ispunjavaju. To je hrabra odluka. Svi mi "solo igrači" moramo naučiti trenutnu situaciju učiniti najboljom mogućom.

Naime, u situaciji smo u kojoj možemo napraviti puno dobrog i korisnog za sebe i okolinu, pa mislim kako je nepotrebno trošiti vrijeme da bismo tugovali i očajavali, jer se sve odvija baš onako kako treba...

Sve je to za ljude

Istina, u ljudskoj je prirodi da uvijek žalimo za onim što nemamo, pa tako kad imamo partnera zamišljamo šta bi sve radili da nismo u vezi, a kad smo solo tada patimo za toplim zagrljajem, za ljubavlju i za nekim s kime bismo podijelili sve dobro i loše što nam se događa.

Vjerojatno bi se mnogi složili da biti u vezi s nekim iziskuje puno strpljenja, kompromisa, vremena, prilagođavanja i svega što uz to ide. Nažalost, dogodi se i da puno osoba izgubi svoj identitet, zaboravi kako su živjeli prije, tko su bili njihovi hobiji, što ih je veselilo... Žene su pogotovo sklone prilagođavanju muškarcima.

Riskantna situacija

Emotivnu sigurnost koju kroz život sam stekneš, nerijetko poljuljaju ljubavi. U posljednje vrijeme često čujemo za razvode braka, propale ljubavi i veze koje definitivno imaju posljedice po nas. Činjenica je da je puštanje nekoga u naš život uvijek riskantno, jer možemo dobiti ljubav i partnera za cijeli život ili lekciju za cijeli život.

Stoga, prije nego se bezglavo upustimo u neku vezu, iskoristimo svoj solo status u lijepo vrijeme za samog sebe... To prije svega znači da si ostvarite želje koje do sad niste.

Svatko od nas ima skrivenih želja i neostvarenih ambicija. Samo kada smo sami imamo više vremena za to. A ako je to vaša trenutna situacija, pravo je vrijeme da ih počnete ostvarivati. Ja sam osobno puno funkcionalnija kada sam sama. Ljubav me nekako ulijeni, daje mi prividan osjećaj sigurnosti. No, svaka osoba se mora kad-tad suočiti sa svojim slabostima...

Mene, primjerice, najviše veseli što imam više vremena za čitanje, što kvalitetnije provodim vrijeme s ljudima koje volim i onaj osjećaj da mi dan ovisi isključivo o meni.

Foto: iStock
Biti single i nije tako loše - imaš svo vrijeme svijeta samo za sebe i znaš da se samo na sebe i možeš osloniti...

Evo nekoliko savjeta kako i vi možete iskoristiti ovu situaciju i vrijeme:

 1. Zapišite u dnevnik svoje dugoročne i kratkoročne ciljeve i nastojte ih se držati.
 2. Krenite na neku fizičku aktivnost, budite dio nekakvog pozitivnog tima.
 3. Upišite nekakav tečaj ili možda još jedan fakultet koji vas zanima (meni je želja upisati psihologiju i naučiti talijanski jezik).
 4. Isplanirajte si put, destinaciju koju bi htjeli posjetiti.
 5. Pogledajte sve filmove iz žanra koji vas zanima (meni su jako inspirirajuće životne priče).
 6. Uživajte u tišini na kraju dana (kada utihne grad, nema žamora, stopim se s tim mirom).
 7. Pomaknite granice u svom razmišljanju, učinite nešto čega ste se uvijek bojali, a privlačilo vas je... (možda skok padobranom?).
 8. Pročitajte literaturu koja vas zanima. Zvučat će suludo jer rijetko imamo toliko vremena, ali uzmite slobodan dan, pođite u obližnju knjižnicu i dozvolite si da se isključite iz vanjskog svijeta i udubite u knjigu. Knjiga unosi poseban mir.
 9. Dozvolite si da se kreativno izrazite. Zaplešite uz neku dobru pjesmu. Napišite stihove koji vam padnu na pamet, koji dolaze iz dubine vaše duše. Uzmite kist u ruke, ili staru djedovu violinu...
 10. Pomozite nekome tko je u potrebi, posjetite svoju baku... Uljepšajte joj staračke dane. Kada pomažemo drugima, rastemo. Nemojte da vam dani prolaze besmisleno, jer tako bi vam mogao proći i život...
 11. Pratite svoje snove, to je jedini način da čovjek bude sretan.
 12. Organizirajte kućnu zabavu sa prijateljicama i nasmijte se do suza.
 13. Ne dozvolite si da dočekate starost neostvareni.
 14. Osvijestite sve čega vas je strah i što ste mislili da nemožete, možete!
 15. Potrudite se raditi posao koji volite. Nije to samo izreka, moguće je ostvarivati svoje snove samo morate biti ustrajni u tome.

Kako Mali princ dobro kaže: "Puno je teže suditi samome sebi nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac." Kada nemaš nekog da te ispravlja kroz život, budi svoj najveći kritičar i najbolji prijatelj.

Želim vam da uživate u svim blagodatima samoće, da jednom i kada upoznate nekoga nemate osjećaj neostvarenosti, nego se možete posvetiti tom odnosu. Nećemos e lagati, svi se mi jednim dijelom sebe bojimo biti sami, bojimo se nesigurnosti i nepripadnosti. Zbog toga često ostajemo u odnosima u kojima nismo sretni. Svi težimo tome da budemo sretni, ali prvo moramo usrećite sebe da bismo jednog dana bili adekvatan partner.

Naravno, i ja mislim da je moguće ostvariti se i uz partnera, ali ipak smo sada u pogodnijoj poziciji za to. Tako da, ne odustajmo od svojih želja i planova, sami smo kreatori svog života i dužni smo si uljepšati životu - u svakoj prilici koju smo dobili.

1 šalica šipkovih bobica
1/2 šalice pirea od buče
6 žlica sojinog mlijeka
javorov sirup
2,5 šalice zobenih pahuljica
1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

 1. Očistite buču te njezine komade zapecite u pećnici (20 minuta). Izgulite koru i smiksajte omekšalo meso u blenderu.
 2. U zdjeli pomiješajte kokosovo ulje i pire od buče, dodajte mlijeko i javorov sirup, pa polagano umiješajte zobene pahuljice i bobice šipka.
 3. Smjesu utisnite u protvan koji ste prekrili papirom za pečenje. Poravnajte i pecite 10 minuta na 250 ° C.
 4. Pustite da se ohladi i razrežite na manje dijelove. Umotajte u šarene ubruse ili masni papir te pospremite u omiljenu kutiju.

Linker
10. lipanj 2024 01:34