SHUTTERSTOCK
Učinkovito i brzo

Kad noćna mora postane omiljena aktivnost. Organizirajte životni prostor prema 20/10 metodi

Organiran prostor će povećati vaše samopouzdanje i učiniti vas aktivnijim donositeljem odluka

Većina nas želi živjeti u prostoru pa makar i minimalistički uređenom, ali u kojem će svaki kut i predmet imati svoju funkciju i smisao. Međutim, realnost je češće okrutnija. Na spomen organiziranja životnog prostora mnogima se odjednom pojavi ničim izazvana glavobolja i snažan otpor koji može trajati neko vrijeme. Ipak na kraju agonije, kad stvari postanu pomalo kaotične, morat ćemo biti zasukati rukave i uhvatiti se u koštac s napravljenim neredom. Duboko udahnite. Ima nade, a zove se metoda 20/10 koja će, prema stručnjacima, promijeniti vaš pristup u održavanju kuće urednom.

- Organiziran prostor će vam uštedjeti toliko vremena, otkoniti nepotrebne glsvobolje te konačno, pomoći vam da imate kontrolu nad svojim životom. Sve to će povećati vaše samopouzdanje i učiniti vas aktivnijim donositeljem odluka - smatra Leslie Kilgour, profesionalna organizatorica.

image
SHUTTERSTOCK

Što uključuje metoda 20/10?

Slično kao u Pomodoro tehnici učinkovitog učenja, 20/10 metoda uključuje tehniku pri kojoj se 20 minuta obvezujete na čišćenje, pospremanje i organiziranje, a potom na zasluženi 10-minutni odmor.

- Mnogi imaju velike planove kako će u kratkom vremenu potpuno očistiti ormare, sobe ili druge životne prostore, međutim, vrlo brzo se zaustave shvaćajući kako je to možda ipak bio prevelik zalogaj. Zato bi se ovom 20-minutnom metodom organiziranja i 10-minutnim odmaranjem mogli postaviti mali i lako dostižni ciljevi - kaže još jedna organizatorica, Wendy Trunz koja snažno vjeruje da će vas spomenuta metoda pokrenuti prema smislenijem načinu življenja.

Ljepota metode organiziranja 20/10 je u tome što ju je lako slijediti i potpuno je prilagodljiva.

image
SHUTTERSTOCK

Prvi korak: Prikupite svu potrebnu opremu

  • Tajmer
  • Vreće za smeće
  • Kutija za donacije
  • Velika posuda za skupljanje predmeta
  • Razni organizatori, poput košara i spremnika za pohranu

Drugi korak: Provedite 20 minuta fokusiranog organiziranja

S unaprijed postavljenom namjerom pokrenite mjerač vremena i pogledajte koliko možete postići u 20 minuta pred vama. Započnite s bacanjem nepotrebnih stvari u vreću za smeće. Stvari koje namjeravate donirati, stavite za to predviđenu kutiju ili vreću, a stvari kojima je mjesto u sasvim drugom djelu kuće, stavite u posudu za skupljanje predmeta. Kod nekih u čišćenju određenih prostora poput ormara, ladica ili kuhinjske elemente, više im pomaže prvo ukloniti sve, a zatim zasebno proći kroz stavke jednu po jednu. Koja god metoda vam se čini zgodnijom, važno je da joj u tih 20 minuta date svoj potpuni fokus.

image
SHUTTERSTOCK

Treći korak: Nagradite se s 10 minuta opuštanja

Ovaj nam se najviše sviđa! Nakon što se tajmer isključi, službeno je vrijeme za vašu slatku nagradu. Čestitajte sami sebi, odlomite ukusan komad čokolade, skuhajte si šalicu čaja i pročitajte nekoliko stranica knjige. Kakva god bila nagrada, podsjetite se da ste je upravo zaslužili. Ovo će vas ujedno potaknuti na postizanje ciljeva s većom lakoćom.

Linker
16. lipanj 2024 18:11