Nemojte se bojati podijeliti teret odgoja i obaveza s partnerom.
 Foto: iStock
Budite sretniji roditelj

I tate mogu ravnopravno sudjelovati u odgoju djece - ohrabrite ih i potaknite

Bez obzira da li ste tek rodili ili vam je dijete starije, mame često upadaju u klopku zamjeranja očevima da su premalo posvećeni djeci. Također, imaju osjećaj da je većina brige na njima. Najčešće je potrebno samo malo truda da oba roditelja budu ravnopravna.

Tate uvijek imaju opravdanja za manju brigu oko djece – često rade prekovremene, imaju odgovorne poslove pa se moraju odmarati kad dođu doma i sl. U današnje vrijeme majke i očevi najčešće rade gotovo ravnopravno, a opet 'bolje polovice' često stignu i po djecu u vrtić prije dežurstva, na igranje u park i skuhati ručak za sutra. Naravno, ima i muškaraca koji puno pomažu i uključeni su u gotove sve segmente domaćinstva i odgoja, ali oni su nažalost iznimke, a ne pravila.

Žene još od poroda griješe i većinu stvari oko bebe rade same. Za pomoć pitaju tek kad više fizički i psihički ne mogu. Ja sam isto s prvim djetetom često radila tu grešku i većinom sve radila sama dok ne bi nepotrebno postala preumorna i nervozna. S drugim djetetom, vjerojatno jer jednostavno nemam četiri ruke, podijelila sam brigu s mužem i ugodno se iznenadila. Sin i tata postali su iznimno bliski, a on ga i sad kad ima 4 godine može smiriti bolje nego ja. Također ga i bolje uspavljuje, a i kad se oblače ujutro skupa puno su brži.

Iako tate ne doje pa tu nikako ne mogu uskočiti, mogu raditi sve drugo kad beba stigne na svijet. Zamolite partnera da pomogne u kući. Zamolite ga da presvuče ili okupa bebu. Ne dijelite poslove na muške i ženske. Tako će vam, kad dijete bude starije, biti potpuno normalno da oba roditelja mogu obrisati djetetu guzu, nahraniti ga ili otići s njim u šetnju.

Kad ste bebu nahranili ostavite ju tati, a vi otiđite prošetati, popiti kavu s prijateljicom ili bilo što što vas opušta i zaboravite na grižnju savjesti. Ako vi možete smiriti dijete, morao bi to moći i njegov tata. Ako ne uspije iz prve, praksom će doći do savršenstva. Pa što ako će mu dijete plakati? Odrasla je osoba i mora se snaći, a beba bi možda isto tako neutješno plakala i vama. Prestanite misliti da ste nezamjenjivi i da sve znate najbolje. Zaboravite na predrasude koje smo naučili od naših mama i baka da se žene najbolje brinu za djecu i da im je to obaveza. Isto kao što smo postali ravnopravni u poslu trebali bi postati i u odgoju.

Foto: iStock
Čak i ako provodite svaki slobodni trenutak s djecom zajedno, morate znati kako očevi ponekad trebaju s djecom biti sami, bez vašeg brižnog pogleda i upadica kako nešto treba raditi.

Evo nekoliko savjeta kako ohrabriti tatu i podijeliti brigu na radost svih:

1. Pokažite vašem partneru da je kompetentan

Bebe su krhke i zahtjevne i ako nemate iskustva od prije ponekad vam se čini da ne znate što napraviti. Posebno slabo samopouzdanje u ophođenju s djecom u početku imaju muškarci. Zbog svega se znaju osjećati zapostavljeno. Potrebna je praksa i strpljenje da se beba i tata zbliže. Potičite ga na sitne poslove oko bebe. Nekad se i pravite bespomoćniji nego što jeste. I hvalite svaki njegov dobar potez.

2. Ukažite mu povjerenje

Ludo ste zaljubljeni u svoju bebu i teško prepuštate brigu drugima, pa makar to bio i vaš muž. Ako se on i odluči uključiti, stalno mu dijelite savjete i govorite što treba. Ispada da ste vi jedini stručnjak oko bebe, a on neznalica. Pokušajte se svladati. To će udaljiti partnera od djeteta, ali i od vas. Dajte mu povjerenje i ostavite ih same pa makar prvo na 10 minuta. Stvarno je nebitno kojim se redoslijedom beba presvlači ili kupa, bitno je da je posao obavljen.

3. Majke ne moraju biti angažiraniji roditelj

Mnogi vjeruju da su žene prirodno superiorniji roditelji. Često obitelji organiziraju svoj život i zaduženja oko ove pretpostavke. Nemojte vi uvijek ići na bolovanje kad je dijete bolesno, nemojte uvijek vi biti ta koja će juriti s posla da stigne po dijete. Neka tata bude roditelj u punom smislu riječi.

4. Podržavajte jedan drugoga

Važno je da redovito razgovarate s partnerom o odgoju. Podržite jedan drugoga, probajte djelovati u istom smjeru. Zahvalite partneru na trudu i vremenu koje ulaže u dijete, a bilo bi poželjno da i on shvaća vašu važnost u odgoju.

5. Tata i dijete trebaju vrijeme samo za sebe

Vrijeme nasamo s djetetom pomaže da razvijete svoj odnos s njim. Isto tako i tata mora imati vrijeme kad je samo s djetetom. Tako roditelji najbolje upoznaju svoje dijete bez upetljavanja sa strane. Ne morate uvijek ići u šetnju skupa, ne morate uvijek zajedno kupati bebu, ne morate biti vezani pupčanom vrpcom. Podijelite brigu i užitak roditeljstva će se udvostručiti.

1 šalica skuhane integralne riže
1,5 šalica bademovog ili lješnjakovog mlijeka
½ šalice prženih i oguljenih lješnjaka
3 žlice kakaa
prstohvat soli
5 datulja
1 žlica kokosova šećera ili nekog drugog prirodnog sladila po potrebi
prstohvat vanilije
1 žličica soka od limuna

Priprema:

  1. Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok kremica ne postane potpuno glatka.
  2. Ako treba dodajte još malo mlijeka.
  3. Ja sam je servirala sa trešnjama, a bilo bi super i sa borovnicama ili jagodama.

Naravno, ako vam se ne sviđa kombinacija čokolade i voća, možete probati i konzervativniju varijantu, recimo sa nasjeckanim lješnjacima ili bademima i komadićima čokolade.

Linker
26. svibanj 2024 16:03