FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
tragajte za dobrim

Doza kritičnosti je dobrodošla, ali može li stalno ‘gunđanje‘ biti zdravo?

Razmislite na trenutak - znate li nekoga tko je popravio svoju financijsku situaciju time što se neprestano žalio? Sigurno ne


Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, vlasnica bloga www.7thsensecoaching.com


Ne znam kako vi, ali ja sam jedna totalno povodljiva žena. Ne bi to bio problem da je uvijek riječ o pozitivi. Ali nije. Poplava vijesti iz crne kronike, nezadovoljstvo, sparina - sve to me brzo uhvati u začarani krug. I prije nego sam se okrenula primjećujem da se 90 % dana žalim. Krenem ujutro s nesnosnom temperaturom, nastavim s prepucavanjima u uredu, a završim prigovaranjem NAJBOLJEM MUŽU NA SVIJETU da nije na vrijeme maknuo suđe u perilicu. I tako u krug!

A to zapravo uopće nisam JA. Ja nisam bazično tip osobe koji će se stalno na nešto žaliti, ali ako ne pazim - zbog okoline to brzo postanem. Doza kritičnosti je dobrodošla, ali može li stalno 'gunđanje' biti zdravo?? Stalna negativnost polako i ustrajno ohrabruje samo novu negativnost. Razmislite na trenutak - znate li nekoga tko je popravio svoju financijsku situaciju time što se neprestano žalio? Sigurno ne.


Zvuči izlizano, ali...

Kad se fokusirate na negativne aspekte svojeg života namjerno si radite ogromnu štetu. Pozornost nam je odvraćena od dobrih stvari koje nam se događaju i koje uopće ne vidimo. Zato uz svjestan napor moramo svaki dan potražite ono na čemu ste zaista zahvalni. Ja iskoristim put do posla da bi se malo bavila 'sama sa sobom' i to mi je odlično - OD KADA MI RADIO U AUTU NE RADI. Razmišljam o sreći koju imam zbog zdrave klinke, posla kojeg volim i muškarca koji je pun razumijevanja. Zvuči izlizano - ali to je jedini način da ne razmišljam o prirodnim katastrofama, ubojstvima, terorizmu.

Tragajte za dobrim i naći ćete dobro. Povodite se negativnim i ništa na svijetu neće biti dovoljno svijetlo da bi vas privuklo. Nakon osvještavanja koliko je bitno tragati za dobrim bit ćete u stanju zapažati sve više pozitivnosti oko sebe. To će vas učiniti i otvorenijima za nove mogućnosti, nove emocije i kreativne ideje. U tami rijetko što uspijeva pa zašto bi se onda svjesno trovali lošim.

Započnite s hvaljenjem već danas i ovo ljeto posvetite radosti. Bez obzira na to što je +35!

Linker
02. srpanj 2024 21:58