Brzo i jeftino
 Getty Images
vrijedi isprobati

Devet super trikova za brže i lakše glačanje, a zahvaljujući kockici leda pegla vam neće ni trebati

Višesatno stajanje uz stalak za glačanje i ponavljanje istih pokreta toliko je frustrirajuće, a da o izgubljenom vremenu i ne govorimo

Uredna, izglačana odjeća je obavezna za sve koji žele ostaviti dojam, ali tko danas ima vremena za glačanje? Višesatno stajanje uz stalak za glačanje i ponavljanje istih pokreta toliko je frustrirajuće, a da o izgubljenom vremenu i ne govorimo, da ne čudi što je upravo glačanje jedan od najomraženijih kućanskih poslova.

No, djelatnica londonskog servisa za čišćenje odjeće Laundryheap Kegan Kimball otkrila je nekoliko jeftinih, jednostavnih i brzih trikova uz pomoć kojih na glačalo možete zaboraviti ili barem drastično smanjiti njegovu upotrebu.


1. Poprskajte odjeću octom i vodom

Za one koji vole prirodna rješenja mješavina vode i octa je odličan izbor. Pomiješajte u bočici s raspršivačem bijeli ocat i vodu u omjeru 1 prema 3, protresite i poprskajte po naborima suhe odjeće. Ostavite da se osuši. Kako će se odjeća sušiti, nabori će polako nestajati. Uz to, ocat je i prirodno dezinfekcijsko sredstvo pa je to ujedno i odličan način da osvježite odjeću između dva pranja.


2. Ubacite kockicu leda u sušilicu

Imate li sušilicu za rublje, primijenite ovaj trik koji će vam uštedjeti mnogo dragocjenog vremena. Zajedno sa suhom odjećom koju treba izravnati ubacite i jednu kockicu leda te podesite vrijeme rada na deset minuta. Topao zrak će otopiti led i proizvesti paru te učinkovito izravnati odjeću dok se vi budete bavili važnijim stvarima.


3. Ispod odjeće koju glačate stavite alu foliju

Iznenadit će vas ovaj genijalan način da istodobno izglačate obje strane nekog odjevnog predmeta. Primjerice, ispod majice, odnosno između majice i daske za glačanje stavite list aluminijske folije: dok vi glačate jednu stranu majice, toplina će se prenijeti i zagrijati i drugu stranu, što će vam za upola skratiti vrijeme glačanja.


4. Izgužvanu odjeću stavite iznad lonca u kojem vrije voda

Neki manji, izgužvani odjevni predmeti, poput svilenih košulja, mogu se lako izglačati na ovaj način: nakratko ih objesite iznad lonca u kojem vrije voda i stvar je riješena.


5. Navlažite odjeću i posušite fenom

Za instant rješenje u hitnim situacijama, posegnite za fenom. Objesite odjevni predmet na vješalicu, malo navlažite nabor i posušite fenom. Voda će opustiti tkaninu, a fen će potom odraditi svoje u vrlo kratkom roku. Za nekoliko sekundi, već možete odjenuti savršeno izglačanu majicu ili košulju.


6. Za one najvidljivije nabore upotrijebite glačalo za kosu

Ovo je trik koji treba koristiti samo na onim najvidljivijim mjestima, poput kragna ili manžeta. Samo pripazite da ne držite odjeću u glačalu predugo jer će na njoj ostati vidljiv trag, što izgleda još manje lijepo od nabora.


7. Objesite odjeću dok je još topla nakon sušenja

Ovo je još jedan trik kojim možete uštedjeti mnogo vremena. Presavinutu odjeću je možda lakše slagati u ormare, ali želite li se poštedjeti glačanja, najbolje je da svu odjeću objesite na vješalice odmah nakon sušenja u sušilici. Odmah, znači dok je odjeća još vruća jer jedino tako možete utjecati na oblik koji će imati nakon što se ohladi.


8. Glačajte dok se tuširate

Ne mislimo doslovno, već samo da izgužvani komad odjeće objesite u kupaonicu dok se tuširate ili kupate. Zatvorite vrata i prozore tako da se kupaonica ispuni parom koja će izravnati ružne nabore.


9. Glačajte odjeću dok je još vlažna

Nemojte čekati da se odjeća posve osuši i onda je glačati. Ostatak vlage koji se zadržao na odjeći može učiniti čuda, brže izravnati nabore i znatno skratiti vrijeme glačanja, ali i održati odjeću duže ravnom i glatkom.


Linker
04. srpanj 2024 18:56