SHUTTERSTOCK
prevencija

Dan mimoza: Cilj je osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje

Pridružite se javnozdravstvenoj akciji kojom će se u sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice obilježiti Dan mimoza, u subotu, 27. siječnja 2024., od 10.00 do 14.00 sati na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, kao i u brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj.

Cilj Dana mimoza i Nacionalnog dana protiv raka vrata maternice je osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite ginekološke preglede. U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pozivamo Vas da se pridružite ovoj akciji kako bi se educirali o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija raka i raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

Važnost akcija

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi - prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.

Upravo to je razlog za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, ali da može biti snažno ako se zaštitimo kao što je i mimoza otporna jer uspijeva u hladnim uvjetima.

Glavne mjere prevencije su edukacija o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv HPV-a, redoviti preventivni ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test i testiranje na HPV-e, nešto što je nužno kako bi žene očuvale vlastito zdravlje.

Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo sudjeluje u provedbi online javnozdravstvene kampanje „Neću rak“ na temu prevencije raka vrata maternice koja će se provoditi objavljivanjem preventivnih poruka na internetskim i mrežnim stranicama, a koja će trajati od 19. siječnja do 8. veljače 2024.

Jedan od preduvjeta za ostvarenje cilja Globalne strategije za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice svakako je visok stupanj procijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled. U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25 godina mogu rezervirati svoj termin za cijepljenje protiv HPV-a u Centru za zdravlje mladih.

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo na adresi Rockefellerova 12 mladi do 25 godina mogu doći bez naručivanja i najave na cijepljenje protiv HPV-a svake srijede od 16 do 18 sati. Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eliminacija raka vrata maternice!

Pridružite nam se u edukativnoj akciji na Trgu Petra Preradovića u subotu 27. siječnja 2024., s početkom od 10 sati.

Linker
15. lipanj 2024 09:41