cjepljenje

Biste li svoje dijete cijepili protiv raka?

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 300, a umre čak oko 100 žena. Najčešći uzrok bolesti je dugotrajna i neliječena infekcija humanim papiloma virusom (HPV-om), koji, osim raka vrata maternice također uzrokuje i rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla, ždrijela te pojavu genitalnih bradavica, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Ovaj vrlo rasprostranjeni virus inficira kožu i sluznicu, a ne prenosi se samo spolnim odnosima, već je ponekad dovoljan i kontakt „kože na kožu ili sluznicu“ zaraženog područja .

Na svjetskoj se pak razini godišnje dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva raka vrata maternice, dok gotovo 300.000 žena umire od te teške bolesti, a lijeka ipak – ima! Ova se zloćudna bolest može uspješno prevenirati redovitim preventivnim pregledima i pravovremenim cijepljenjem. Cijepljenje protiv raka predstavlja jedno od najvećih dosadašnjih postignuća u medicini i zdravstvu te značajno umanjuje vjerojatnost obolijevanja od HPV-a i time obolijevanja i smrti od raka vrata maternice. Štoviše, maligne bolesti uzrokovane HPV-om su u brojnim razvijenim zemljama gotovo u potpunosti iskorijenjene upravo zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva.

A što se po ovom pitanju provodi u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se cijepljenje protiv HPV-a provodi od 2007.godine kao dobrovoljno, a provedbu su financirale lokalne zajednice pa i grad Zagreb. Od 2015. godine uvršteno je u redovni Provedbeni program cijepljenja kao preporučeno za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola. S obzirom na to da je važno ovakvu vrstu zaštite zdravlja pružiti i mladima koji se do sada nisu cijepili protiv HPV-a, do kraja godine će se, ovisno o raspoloživosti, besplatno moći cijepiti i svi građani mlađi od 25 godina. Izuzetno je važna, pozitivna činjenica da su odaziv i interes za cijepljenjem u školskoj godini 2020./2021. značajno porasli. Tako je primjerice u Zagrebu porastao obuhvat procijepljenosti među učenicima osmih razreda sa 32% na 38,7%, u odnosu na godinu ranije.

Aktivna komunikacija važnosti cijepljenja protiv HPV-a, kao i dodatne edukacije doprinijele su pozitivnim trendovima procijepljenosti mladih. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ zato nastavlja s aktivnostima za osvještavanje važnosti cjepiva protiv HPV-a u hrvatskoj javnosti pa je u sklopu programa pod nazivom „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“, održao i panel raspravu „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“. Na njoj su se okupili vodeći hrvatski stručnjaci, koji su podsjetili na važnost i prednosti cijepljenja, zaštitu reproduktivnog zdravlja i prevenciju.


Domaći stručnjaci su suglasni – presudno je zaštititi što više mladih cijepljenjem.

O tome, ali i o kontinuiranoj potrebi za kvalitetnom edukacijom roditelja, djece, nastavnika, kao i cjelokupne javnosti o prevenciji raka vrata maternice i ostalih spolnih bolesti uzrokovanih HPV-om govorilo se na panelu „Tko se ne bi cijepio protiv raka“. Tom su prilikom domaću stručnu zajednicu predstavljali akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med., Klinika za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Neda Ferenčić Vrban, dr. med., spec. školske medicine, Hrvatska liga za borbu protiv raka i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, prim. Marija Posavec, dr. med., voditeljica Centra za mlade i Savjetovališta za reproduktivno zdravlje mladih, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Jana Jelenić, predstavnica udruge CROMSiC, Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske, projekt "Budi mRAK“.

Tatjana Petričević Vidović, dr. med., naglasila je da je unatoč epidemiji postignut najbolji cjepni obuhvat od 38,7 posto učenica i učenika osmih razreda osnovnih škola grada Zagreba. Važno je istaknuti i činjenicu da je Hrvatska tek 7. zemlja u svijetu koja je cijepljenje protiv HPV-a osigurala i dječacima, pod istim uvjetima kao i djevojčicama. Naime i muškarci i žene mogu i prenositi ovaj opasni virus i biti njime zaraženi. „Da bismo bili uspješni u borbi protiv HPV-a i prevenciji bolesti uzrokovanih njime, nijedna mjera kojom se služimo ne smije biti usmjerena samo na jedan spol. Upravo je zato važno da se protiv HPV-a cijepe i djevojčice i dječaci“, naglasio je na panelu prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med. s Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatska zaista nudi sve potrebne uvjete

Grad Zagreb financijski potpomaže program „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om i nastavlja raditi na promociji svih aktivnosti u sklopu programa, a sve kako bi se postigla što bolja procijepljenost u gradu Zagrebu. Osnovnoškolce, srednjoškolce i redovne studente cijepe liječnici školske medicine nadležni za školu ili fakultet koju pohađaju, a njima se za stručan savjet i provjerene informacije o pravilnoj prevenciji HPV-a uvijek mogu obratiti i roditelji. Osobe navedene dobi koje nisu u redovnom sustavu školovanja, mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo.

Više informacija o HPV-u te popis nadležnih školskih/studentskih ambulanta Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ možete pronaći ovdje

Linker
20. lipanj 2024 07:02