
Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu Microbiome, jedenje samo jedne naranče dnevno može smanjiti rizik osobe za razvoj depresije za čak 20 posto. Čini se da je veza između konzumacije citrusa i mentalnog zdravlja posredovana mikrobiomom crijeva, točnije ključnom bakterijom poznatom pod nazivom Faecalibacterium prausnitzii (F. Prausnitzi).
Veza crijeva-mozak
Vaša crijeva su dom bilijunima bakterija, od kojih mnoge imaju ključnu ulogu u probavi, imunosnoj funkciji pa čak i u zdravlju mozga. Znanstvenici su dugo pretpostavljali da prehrana utječe na mentalno zdravlje, ali bio je veliki izazov pokazati kako točno određene namirnice stupaju u interakciju s kemijom mozga. Nova studija donosi nepobitne dokaze da citrusno voće, poput naranča i grejpa, može pozitivno utjecati na mentalno zdravlje zahvaljujući njihovom utjecaju na mikrobiom crijeva.
Citrusi i raspoloženje
Za potrebe studije analizirani su podaci Nurses‘ Health Study II, studije koja je pratila zdravstvene navike više od 100. 000 medicinskih sestara od 1989. Znanstvenici su otkrili da su ispitanice koje su konzumirale najmanje jednu srednje veliku naranču dnevno imale znatno manji rizik za razvoj depresije u usporedbi s onima koje su jele malo ili nimalo citrusa. Važno je naglasiti da je taj učinak bio vezan specifično za citrusno voće te se kod drugih vrsta voća, poput jabuka i banana, nije pokazala takva povezanost. Kako bi istražili koji je mehanizam u podlozi takvog učinka, autori su analizirali uzorke stolice podskupine ispitanica. Otkrili su da su one s visokim unosom citrusa imale povećanu količinu F. Prausnitzii, korisne crijevne bakterije koja je već prije povezana s nižom razinom upale i boljim zdravljem crijeva. Ta bakterija je bila prisutna u znatno manjoj količini u crijevima ispitanica s depresijom, što upućuje da bi mogla imati važnu ulogu u regulaciji raspoloženja.
F. prausnitzii
Zašto je ta bakterija važna? Znanstvenici su otkrili da ona utječe na proizvodnju neuroprijenosnika poput serotonina i dopamina, ključnih molekula koje sudjeluju u regulaciji raspoloženja. Jedan potencijalni mehanizam je uloga F. Prazsnitzii u ciklusu S-adenozil-l-metionin (SAMe), koji utječe na sintezu serotonina u crijevima. Niska razina stvaranja SAMe povezana je s većim rizikom za depresiju, a povećavanje količine bakterije F. Prausnitzii putem hrane može pomoći u poništavanju takvog učinka. Zanimljivo je da je studija bila potvrđena u neovisnoj kohortnoj studiji na muškarcima, što jača dokaze da povezanost između citrusa i mikrobioma nije specifična samo za jedan spol.
Nije lijek za depresiju
Ova studija ne sugerira da je jedenje naranče dnevno lijek za depresiju, ali naglašava potencijal prehrane kao korisnog alata za jačanje mentalnog zdravlja. S obzirom na činjenicu da čak 70 posto pacijenata s depresijom ne reagira u potpunosti na antidepresive, prehrambene strategije koje podupiru zdravlje crijeva mogle bi ponuditi dodatne dobrobiti. Naravno, potrebne su daljnje studije kako bi se potvrdilo može li direktno povećanje unosa F. Prausnitzii putem probiotika ili ciljanih prehrambenih intervencija biti učinkovita strategija za prevenciju ili kontrolu depresije. Za sada, uključivanje više citrusa u prehranu mogao bi biti jednostavan i prirodan način da poduprete svoje mentalno zdravlje. Dakle, kad idući put budete razmišljali o tome što biste mogli pojesti za užinu, posegnite za narančom: ne samo zbog visokog udjela vitamina C, nego i zbog potencijalnog poboljšanja raspoloženja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....