Nakon dijagnoze raka u siječnju, kralj Charles III. povukao se iz javnog života te se posvetio zdravlju. U svojoj novoj prehrambenoj rutini, 76-godišnji kralj je odlučio izbaciti crveno meso, a umjesto njega uključio avokado kako bi mu dao energije. Iako nije poznato s kojim se tipom raka bori, nagađa se da je riječ o raku debelog crijeva ili prostate.
Bivša kraljevska dopisnica BBC-ja, Jennie Bond, dodala je da kralj već odavno pazi na svoju prehranu, izbjegavajući meso dva dana u tjednu. Smanjio je i unos mliječnih proizvoda iz ekoloških razloga, no sada ima još veći medicinski poticaj za potpuno izbjegavanje crvenog mesa.
- Vjerojatno će mu nedostajati njegova organska pečena janjetina... ali sigurna sam da je potpuno usredotočen na svoj oporavak i da će učiniti sve što liječnici kažu da pobijedi ili kontrolira rak - zaključila je Bond, piše Daily Mail.
Rizik od raka
Brojne dubinske analize sugeriraju da prehrana bogata crvenim mesom može biti povezana s povećanim rizikom od raka, posebno u slučajevima karcinoma probavnog trakta, poput raka debelog crijeva i želuca. Prerađeno crveno meso, uključujući šunke i slaninu, posebno se ističe kao štetno zbog prisutnosti konzervansa koji se dodaju tijekom procesa sušenja. Ovi konzervansi mogu potaknuti otpuštanje kancerogenih spojeva u crijevima.
Iako su istraživanja ukazivala na ovaj problem, točan mehanizam i opseg povećanog rizika od raka još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, ističu stručnjaci. Jedan od mogućih uzroka je spoj poznat kao hem, koji se prirodno nalazi u crvenom mesu. Prema informacijama Cancer Research UK, hem se tijekom probave razgrađuje u kancerogene N-nitrozo kemikalije, što može doprinijeti razvoju raka. Dobrotvorna organizacija je dodala da se heterociklički amini (HCA) i policiklički amini (PCA) također proizvode kada se crveno meso kuha na visokim temperaturama, kao što je na roštilju, što može oštetiti crijevne stanice.
Dobra strana
Stručnjaci kažu da je meso ipak važan izvor hranjivih tvari u vašoj svakodnevnoj prehrani, uključujući vitamin B12, koji je neophodan za rad živaca, proizvodnju stanične DNK i proizvodnju krvi.
Crveno meso također opskrbljuje naše tijelo željezom (važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca), cinkom (pomaže zacjeljivanju rana) i drugim vitaminima B (pomaže tijelu apsorbirati energiju iz hrane).
KLJUČNI SAVEZNIK U SMANJENJU RIZIKA OD RAKA
Bivši kraljevski kuhar Graham Newbold ranije je otkrio da kralj također inzistira na zdravom doručku koji se sastoji od domaćeg kruha, zdjelice svježeg voća i svježeg soka.
Voće, kruh od cjelovitih žitarica i žitarice bogate su vlaknima, hranjivim tvarima koje pomažu u smanjenju rizika od raka. Za razliku od masti i proteina, vlakna su ugljikohidrati koje tijelo ne može u potpunosti probaviti, prolazeći kroz veći dio probavnog sustava relativno netaknuta.
Vlakna reguliraju rad crijeva i skraćuju vrijeme kontakta štetnih tvari s debelim crijevom, čime se smatra da doprinose smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Prema istraživanju Cancer Research UK, povećani unos vlakana može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i produljiti osjećaj sitosti, što može smanjiti rizik od raka crijeva, kao i od 12 drugih vrsta raka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....