Chestnut cream soup on brown plate with vegetables.

 SHARAF MAKSUMOV/SHUTTERSTOCK
I mirisom mami

Zavoljet ćete ga još više! Ovaj plod daje energiju, podržava probavu i izvor je vitamina C. Evo s kojim ga jelima kombinirati

Najčešće se priprema kuhanjem ili pečenjem, što mu daje blagu, slatkastu aromu i meku teksturu

Kesten je sezonska namirnica koja se u jesenskim mjesecima vraća na stol u raznim oblicima, od pečenih plodova do brašna i pirea. Osim što je ugodnog okusa, kesten se ističe povoljnim nutritivnim sastavom i mogućnošću primjene u različitim jelima. Za razliku od većine orašastih plodova, kesten sadrži vrlo malo masti, a obiluje složenim ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, kalijem, manganom i bakrom te je dobar izvor vitamina C. Zahvaljujući tome, pruža stabilnu energiju i podržava probavu, pa je dobar izbor za osobe koje žele laganu, ali zasitnu namirnicu.

image

Miris pečenih kestena jedan je od onih mirisa i okusa po kojima se jesen prepoznaje

ELENA ZAJCHIKOVA/SHUTTERSTOCK

Priprema kestena

Miris pečenih kestena jedan je od onih mirisa i okusa po kojima se jesen prepoznaje, a malo je namirnica koje su s godišnjim dobom toliko povezane kao kesten. Najčešće se priprema kuhanjem ili pečenjem, što mu daje blagu, slatkastu aromu i meku teksturu. Može se dodati u rižota, nadjeve, variva i salate ili se jednostavno jede samostalno kao međuobrok. Sirovi kesteni sadrže relativno visoku razinu tanina (prirodnih gorkih tvari), zbog kojih su gorkasti i mogu izazvati probavne smetnje. Upravo zato se konzumacija sirovih kestena ne preporučuje. Toplinska obrada smanjuje sadržaj tanina i čini kesten probavljivijim.

Kestenovo brašno i pire

Kestenovo brašno jedno je od poznatijih brašna bez glutena, prepoznatljivo po karakterističnom mirisu i laganoj slatkoći. Najčešće se koristi za pripremu palačinki, kolača i kruha, ali i za zgušnjavanje juha i umaka. Kestenovo brašno samo po sebi ne sadrži gluten, pa se ne diže lako, zbog čega se često miješa s drugim vrstama brašna radi bolje teksture. Kada se dodaje u tijesto za kruh, daje mu blagu slatkastu notu i doprinosi boljem nutritivnom sastavu. Osim toga, od njega se mogu pripremati njoki ili domaća tjestenina.

Kesten-pire praktičan je način da se ova namirnica uključi u svakodnevnu prehranu. Nezaslađeni pire može poslužiti kao baza za zdrave deserte, doručke ili slane kombinacije s povrćem i mesom. U trgovinama je dostupan tijekom cijele godine, što olakšava upotrebu kestena i izvan sezone.

Kestenov med

Među proizvodima od kestena posebno se ističe kestenov med, tamne boje i karakterističnog, blago gorkastog okusa. Također, bogat je antioksidansima te doprinosi prirodnoj otpornosti organizma. Odlično se slaže s čajem, jogurtom, zrelim sirom i raznim slasticama, a koristi se i u pripremi marinada i umaka. Od kestena se proizvode i drugi zanimljivi proizvodi, poput likera, piva i krem-juha, što dodatno potvrđuje njegovu svestranost u kulinarstvu.

Divlji kesten

Važno je razlikovati pitomi (jestivi) od divljeg kestena. Divlji nije jestiv, iako njegov plod izgledom podsjeća na pitomi kesten. Njegovi se ekstrakti koriste u pripravcima koji podupiru cirkulaciju i zdravlje vena. Pitomi, s druge strane, siguran je za konzumaciju.

Kesten je jedna od najprepoznatljivijih namirnica jeseni. Osim što se tradicionalno jede pečen, sve se češće koristi i u suvremenim receptima. Zbog mogućnosti prerade u brašno, pire ili med, njegova se primjena nastavlja i izvan sezone.


Dorotea Flegarić studira klinički nutricionizam na Sveučilištu Aberdeen. Uz akademski put završila je i tečaj fitoterapije, a posebno je zanima kako spoj prehrane i ljekovitih biljaka može doprinijeti zdravlju i kvaliteti života.

31. listopad 2025 10:22