FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Zašto bi žene trebale uzimati folnu kiselinu čim se odluče na trudnoću

Lisnato povrće poput špinata i salate, rajčica, mahuna, orašastih plodova, naranče, integralnih proizvoda, krumpira, jetrica i jaja namirnice su bogate folatom

Žene bi trebale uzimati folnu kiselinu ako planiraju zatrudnjeti ili su u prvom tromjesečju trudnoće jer istraživanja pokazuju da to može znatno smanjiti rizik od nekih urođenih mana djeteta.

Radi se o urođenim neurološkim anomalijama poznatijim pod nazivom defekti neuralnih cijevi zbog kojih se djetetova leđna moždina i mozak ne mogu normalno razvijati.

Doduše, stručnjaci smatraju da bi se pri planiranju trudnoće i u prvom tromjesečju folnu kiselinu trebalo uzimati dodatno, u obliku tableta. Preporučena doza je 400 mikrograma dnevno, kažu liječnici iz Centra za kontrolu bolesti u SAD-u i njemačkog Federalnog instituta za procjenu rizika (BfR).

Ako vas brinu moguće nuspojave, znanstvenici kažu da je trenutna preporučena doza folne kiseline bezopasna i ne može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje.Iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kažu da se može uzeti do 1000 mikrograma folne kiseline dnevno bez rizika od nuspojava.


Trudnice trebaju više folne kiseline i tijekom drugih dvaju tromjesečja i dojenja

U toj fazi trudnice ne trebaju nužno uzimati tablete ako se potrude jesti više namirnica bogatih folnom kiselinom.

Folat, poznat i kao vitamin B9 i folacin, jedan je od B vitamina. Folna kiselina u hrani se ne pojavljuje prirodno, već je dodana naknadno. Lisnato povrće poput špinata i salate, rajčica, mahuna, orašastih plodova, naranče, integralnih proizvoda, krumpira, jetrica i jaja namirnice su bogate folatom.

Ako jedete ove namirnice vjerojatno ste si osigurali dovoljno folata pa se uzimanje dodatne folne kiseline preporučuje samo prije i tijekom trudnoće.

Linker
15. lipanj 2024 18:03