Često nam u kuhinji stoji kao običan ukras, no osim svoje ljepote, korisno je znati da ova biljka ima iznenađujuće snažan učinak na prehranu i zdravlje. Prema WebMD-u, peršin je prepun vitamina, minerala i antioksidansa. Samo jedna žlica peršina može pružiti više od 70 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Također je bogat izvor apigenina, flavonoida koji je hvaljen zbog antikancerogenih svojstava.
Zdravstvene prednosti
Osim toga, peršin je odličan način za poboljšanje probave i sprječavanje nadutosti. Mnogi spojevi u peršinu mogu pomoći u izbacivanju plinova iz tijela, zbog čega se osjećate manje naduti nakon obroka. Peršin pomaže zaštititi želudac smanjenjem upale i sprječavanjem oštećenja od stresa. Njegovi antioksidansi bore se protiv štetnih molekula koje mogu iritirati probavni sustav. Također je bogat vlaknima koja podržavaju zdravu probavu. Već pola šalice pruža više od grama vlakana, što može pomoći kod nadutosti i zatvora.
Peršin može učiniti mnogo više od sprječavanja nadutosti. Može djelovati i kao prirodni diuretik, što pokazuje studija iz 2002. Istraživanje je pokazalo da ekstrakt sjemenki peršina povećava izlučivanje mokraće, vjerojatno utječući na način na koji bubrezi obrađuju natrij i kalij. U osnovi, peršin pomaže tijelu zadržati kalij u bubrežnim kanalićima, što privlači više vode u mokraću i potiče izlučivanje tekućine.
Dodatno, snažna antioksidativna svojstva peršina mogla bi biti korisna u borbi protiv raka, prema studiji iz 2015. Ta studija pokazala je da ekstrakti iz listova i stabljika peršina mogu pomoći zaštititi normalne stanice od oštećenja DNA i mogu usporiti migraciju određenih stanica raka dojke, što ukazuje na potencijal u prevenciji raka i smanjenju metastaza. Općenito, peršin može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i korisna je namirnica za poboljšanje zdravlja.
Mjere opreza
Iako ima značajne prednosti za zdravlje, mogu postojati nuspojave kada se konzumira u prevelikim količinama. Primjerice, peršin može sniziti razinu šećera u krvi, što potencijalno može dovesti do hipoglikemije kod određenih osoba. Također može uzrokovati toksičnost jetre, osobito kada se konzumira u velikim količinama kao koncentrirani ekstrakti ili ulja.
Za trudnice peršin može biti posebno rizičan. Prema Healthlineu, dva spoja pronađena u peršinu, miristicin i apiol, mogu uzrokovati kontrakcije maternice kada se konzumiraju u velikim količinama. U nekim ozbiljnim slučajevima to može čak dovesti do pobačaja. Miristicin u peršinu također može dospjeti do posteljice i potencijalno utjecati na otkucaje srca bebe. Uz to, u određenim slučajevima ulje peršina može izazvati napadaje i oštećenje bubrega. Konzumiranje ulja peršina u velikim količinama također bi moglo dovesti do problema s hemoglobinom kod bebe. Kuhani peršin je sigurnija opcija, jer kuhanje može smanjiti neka od opasnijih ulja. Međutim, trudnice bi i dalje trebale biti oprezne kada odlučuju uključiti peršin u svoju prehranu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....