
Uglavnom je smatramo lijepim korovom, međutim, ova moćna biljka plavo-ljubičastih cvjetova nudi mnogo više. Njezina je uloga u svakodnevici, a osobito u prošlosti, bila daleko značajnija. Rasprostranjena je gotovo posvuda: uz putove, na livadama i pašnjacima, a nekoć se uzgajala kao zamjena za kavu, osobito u ratnim i siromašnim vremenima. Prženjem i sušenjem korijena biljke cikorije, bogatog inulinom i biljnim proteinima, dobiva se napitak s okusom i bojom sličnom kavi, poznat pod nazivom ‘ratna’ ili ‘sirotinjska kava’. Danas se cikorija, poznata i kao vodopija (Cichorium intybus), sve više cijeni i zbog svojih ljekovitih svojstava.
Potiče rad bubrega i slezene
Obiluje i brojnim mineralima, poput željeza, kalija i kalcija, a karakteristična je po izuzetno visokom udjelu vitamina C i beta-karotena. Ima vrlo blagotvoran učinak na probavu i, za razliku od nekih drugih vrsta povrća, ne izaziva nadutost, već, naprotiv, ima umirujući učinak na probavni sustav jer se vrlo lako probavlja. Pospješuje prolazak sadržaja kroz crijeva i sprečava zatvor. Cikorija je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojeg ljekovitog djelovanja na bubrege i slezenu. Potiče njihov rad te pomaže u čišćenju tijela od toksina, a uz to je izvrstan diuretik.
Predijabetes i dijabetes tipa 2
Spomenuti inulin koji se nalazi u korijenu cikorije može podržati kontrolu šećera u krvi svojom ulogom u probavi ugljikohidrata. Prebiotička vlakna usporavaju apsorpciju glukoze u crijevima, sprečavajući nagle skokove šećera u krvi nakon jela.
Može podržati ciljeve mršavljenja
Randomizirano ispitivanje pokazuje da cikorija može biti korisna i u regulaciji apetita. Visok sadržaj vlakana u biljci stvara gelastu tvar koja, kada dođe u želudac, stvara osjećaj sitosti, smanjujući znakove gladi. Također, kako se inulin razgrađuje u debelom crijevu, proizvodi kratkolančane masne kiseline (SCFA) koje stimuliraju glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1). Stoga cikorija može biti vrijedan prirodni dodatak u stimuliranju ovog peptida i poticanju mršavljenja.
Domaća kava od cikorije
Sastojci:
- 2 čajne žličice mljevenog prženog korijena cikorije
- 2,5 dcl vode
- mlijeko, med, šećer (po želji)
Priprema:
1. U lončić ulijte vodu i stavite je na srednju vatru. Kad zavrije, dodajte mljevenu cikoriju.
2. Smanjite vatru i pustite da lagano vrije 3 do 5 minuta. Što dulje kuha, okus će biti intenzivniji.
3. Nakon kuhanja, procijedite napitak kroz cjedilo s gustom mrežicom ili gazu kako biste uklonili talog.
4. Po želji dodajte mlijeko, malo meda ili šećera.
Ako ne koristite već kupljeni prženi korijen cikorije, možete ga pripremiti sami: operite, nasjeckajte i osušite korijen, zatim ga ispecite u pećnici (na oko 150 °C dok ne potamni), pa sameljite u mlincu. Ova kava ne sadrži kofein, ali potiče probavu i blag je stimulans, idealna za one koji žele izbaciti pravu kavu, a zadržati jutarnji ritual.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....