Istražujte i otkrijte najdražu kombinaciju.
 Le Creuset/Unsplash
ZDRAVA KUHAONA

Za prste polizat: tradicionalni recepti u novom ruhu, a treba vam samo ova namirnica

Svojom slašću i obiljem zdravih sastojaka oplemenit će obrok - poslužiti ga možete uz različite sireve, orašaste plodove i hladne salate, a pritom se slobodno poigrajte bojama. Nećete pogriješiti niti ako ga jedete kao samostalan voćni obrok, ali niti ako ga ispečete u pećnici uz meso i ribu.

Oduvijek u jela dodajem vino. Rižoto je jedno od jela koje bez bijelog vina ne bi imalo tako pun okus. Vino obogaćuje i sve mesne umake. Jedan od nama omiljenih nedjeljnih ručkova je dobar komad mesa, na primjer teletine ili janjetine, s gomilom korjenastog povrća podlivenog čašom vina. Kad bolje promislim, ne znam zašto češće nisam dodavala i sočne bobice grožđa koje jelu dodaju aromu, a nakon termičke obrade i zanimljivu mješavinu slatkoće i kiselosti. Kako je vrijeme berbi, Lucija i ja odlučile smo se na mali eksperiment pa smo omiljenim ribljim i mesnim jelima dodale nešto više povrća nego inače i bobice grožđa. Savršeno pečene kocke tune sa zelenim umakom oplemenjenim grožđem mogu biti odlična večera. Tu su i dva brza i konkretna mesna jela: jedno s piletinom koju Lucija, baš kao sva djeca, jako voli te kobasice koje ne jedemo često, tek ako dobijemo domaće. Sve uz puno povrća koje mijenjamo prema sezoni, a s njim obični obroci nikad ne dosade jer promijene i okus.

U kuhinji ne treba biti klasičar, kuhanje je igra! Budući da kuham od malih nogu, naučila sam poštovati tradicionalna jela, ali i shvatila da razigranost u kuhinji donosi veselje i radost svima oko stola.

Pred nama je jesensko obilje pa budite opuštene i same kreirajte nove okuse. Ionako smo sve mi najbolje chefice u svojoj kuhinji!

Zagreb 060919.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, jela s grozdjem; marinirana pileca krilca, kobasica u povrcu, tuna u tortilji i vocna salata.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/CROPIX

TUNA S BOBICAMA

Sastojci:

  • 5 tortilja
  • 20-ak kockica tune
  • maslinovo ulje
  • 10 bobica bijelog grožđa
  • 1 paprika
  • 10 kapara
  • peršinov list
  • svježi bosiljak
  • 2 češnja češnjaka
  • sušeni bosiljak


Priprema:

  1. Tortilje izrežite na četvrtine, premažite ih maslinovim uljem sa sušenim bosiljkom i ispecite na nenamašćenoj tavi.
  2. Odrezak tune narežite na kocke pa ih ispecite na roštilj tavi tako da u sredini ostanu ružičaste. Pečene pospite krupnom soli.
  3. Pripremite umak od nasjeckanog češnjaka, bosiljka, peršina, paprike, kapara, bobica grožđa i maslinova ulja. Volite li ljuto, na sve možete staviti malo ljute paprike ili ukiseljene papričice.


Zagreb 060919.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, jela s grozdjem; marinirana pileca krilca, kobasica u povrcu, tuna u tortilji i vocna salata.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/ CROPIX

LUCIJINA KRILCA

Sastojci:

  • 8 pilećih krilaca
  • 20 bobica crvenog grožđa
  • 2 rajčice
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • domaća šalša


Marinada:

  • sol
  • papar
  • med
  • Worcester umak
  • sojin umak


Priprema:

  1. Pripremite marinadu pa u nju uronite krilca i ostavite u hladnjaku barem dva sata.
  2. Ispecite ih na podlozi od maslinova ulja i šalše.
  3. Oko njih stavite bobice grožđa i rajčicu narezanu na ploške. Pecite otklopljeno 30 minuta dok se ne zapeče.

Zagreb 060919.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, jela s grozdjem; marinirana pileca krilca, kobasica u povrcu, tuna u tortilji i vocna salata.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/ CROPIX

ČAROBNI PLADANJ IZ PEĆNICE

Sastojci:

  • 4 kobasice za roštilj
  • 1 tikvica
  • 1/2 muškatne buče
  • 2 mrkve
  • 1 komorač
  • 1 paprika
  • 2 cikle
  • 2 glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 1 dl vina
  • 10 bobica bijelog grožđa
  • papar


Priprema:

Kobasice smotajte kao zmiju i probodite ražnjićem. Uokolo poredajte narezano povrće. Začinite, podlijte vinom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva prvo poklopljeno 20 minuta, a zatim otklopljeno još 10 minuta.

Zagreb 060919.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, jela s grozdjem; marinirana pileca krilca, kobasica u povrcu, tuna u tortilji i vocna salata.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/ CROPIX

VOĆNA SALATA U GREJPU

Sastojci:

  • 2 grejpa
  • 1 jabuka
  • 10 bobica grožđa
  • 1 kruška
  • 1 breskva
  • 10 šljiva
  • sok đumbira
  • sok jednog limuna
  • 1 žlica meda


Priprema:

Sve voće narežite, prelijte sokovima pa njime napunite izdubljeni grejp.

SAVJET VIŠE: Dodate li kuhanu ječmenu kašu, dobit ćete zdrav doručak. Kaša se kuha na mlijeku u omjeru 1:3, a mlijeko malo posolite prije dodavanja pahuljica.


Linker
22. studeni 2024 03:31