SHUTTERSTOCK
olakšajte si

Šest namirnica koje mogu ublažiti bol i smanjiti simptome kod artritisa

Uvođenje ovih namirnica u prehranu moglo bi značajno smanjiti bol i upalu u tijelu

Prema nekim podacima, u Hrvatskoj od reumatoidnog artritisa pati oko 50.000 osoba, a tome treba dodati još velik broj osoba koje pate od ostalih oblika artritisa, poput osteoartritisa, psorijatičkog artritisa i tako dalje. Artritis može uzrokovati velike probleme u svakodnevnom životu, poput bolova, upale, ukočenosti zglobova pa čak i otežanog kretanja. Iako za njega nema lijeka, postoje načini da se smanji bol i ublaže drugi simptomi. Kao što je to slučaj i s mnogim drugim bolestima, odgovarajuća prehrana i oprez pri odabiru namirnica jedan je od načina da si oboljeli od artritisa pomognu. Prema američkom Udruženju za artritis, mediteranska prehrana je najbolji način za držanje simptoma pod kontrolom. Iako to nije „čudotvoran lijek”, može se reći da je to ultimativna prehrana za artritis. - Ne postoji neka čudotvorna prehrana za artritis, no mnoge namirnice mogu pomoći u smanjenju upale, ublažavanju boli u zglobovima i smanjenju ostalih simptoma. Za početak, prehrana bogata cjelovitim namirnicama, uključujući voće, povrće, ribu, orašaste plodove i mahunarke te s malim udjelom prerađene hrane i zasićenih masti, ne samo da je odlična za zdravlje općenito, već može pomoći u kontroliranju ove neugodne kronične bolesti.

Mediteranska prehrana je inače poznata po svojim protuupalnim svojstvima i učinkovitoj zaštiti od mnogih bolesti, a studije su pokazale da može sniziti krvni tlak, pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti, od raka do moždanog udara, pomoći kod artritisa zbog smanjenja upale u tijelu, kao i da djeluje pozitivno na zglobove i srce te pomaže u mršavljenju, što također doprinosi smanjenju boli u zglobovima - navode stručnjaci iz američkog Udruženja za artritis. Kako biste izvukli maksimum od mediteranske prehrane, pobrinite se da unosite što više sljedećih 6 namirnica.


Riba

Masna riba obiluje protuupalnim omega 3 masnim kiselinama, a za takav učinak najbolje vrste ribe su losos, tuna, inćuni, srdele, haringa i neke druge ribe iz hladnih mora. Preporučeno je konzumiranje 80 do 120 grama ribe dva puta tjedno, no ako niste ljubitelj ribe, od pomoći mogu biti i suplementi s riblji uljem.


Orašasti plodovi i sjemenke

Stručnjaci savjetuju konzumaciju šake orašastih plodova dnevno, a među vrstama koje imaju najviše dobrobiti za zdravlje ističu se obični orasi, pistacije i bademi. Jedno je istraživanje pokazalo da su tijekom 15-godišnjeg perioda, žene i muškarci koji su konzumirali najviše orašastih plodova imali čak 51 posto niži rizik za smrt uslijed neke upalne bolesti (poput reumatoidnog artritisa) u usporedbi s onima koji su jeli najmanje orašastih plodova.


Voće i povrće

Znamo da smjernice preporučuju pet obroka voća i povrća dnevno, no stručnjaci iz američkog Udruženja za artritis tvrde da bismo trebali težiti prema devet ili čak i više porcija voća i povrća dnevno. - Voće i povrće krcato je antioksidansima, a te moćne kemikalije djeluju kao prirodan obrambeni sustav tijela te pomažu u neutraliziranju nestabilnih molekula koje se nazivaju slobodni radikali i koje oštećuju stanice. Istraživanja su pokazala da antocijanini iz trešanja i drugog crvenog i ljubičastog voća, poput jagoda, kupina, malina i borovnica, imaju protuupalni učinak. Osim toga, voće i povrće bogato vitaminima C i K vrlo je korisno za ublažavanje artritične boli.


Maslinovo ulje

Prema Udruženju za artritis, maslinovo ulje obiluje zdravim mastima, kao i oleokantalom, koji ima slično djelovanje kao nesteroidni protuupalni lijekovi. Ako ikako možete konzumirajte 2 do 3 jušne žlice maslinovog ulja dnevno, savjetuju stručnjaci.


Mahunarke

Mahunarke su bogate vlaknima i fitonutrijentima koji pomažu u smanjenju upalnog faktora CRP, indikatora upale koji je prisutan u krvi. Stručnjaci preporučuju konzumaciju crvenog graha i pinto graha.


Cjelovite žitarice

Tu možemo spomenuti integralno pšenično brašno, zobenu kašu bulgur i kvinoju. - Cjelovite žitarice sadrže obilje vlakana koja pružaju osjećaj sitosti, a to pomaže u održavanju poželjne tjelesne težine. Neke su studije pokazale da vlakna i namirnice bogate vlaknima mogu sniziti razinu upalnog markera CRP.

Linker
21. svibanj 2024 16:25