Idealno ih je kombinirati s jogurtom, svježim sirom ili orašastim plodovima.

 SHUTTERSTOCK
I zato, navalite!

Sedam jako dobrih razloga da jedete više zobenih pahuljica

Zobena kaša koju sami napravite (bez aditiva i dodanih šećera) neće naglo podići šećer u krvi te će se sporo probavljati, što će omogućiti da dulje osjećate sitost. A to je samo jedan od benefita

Zobene pahuljice izvrsna su hrana za svakoga tko se brine o svom zdravlju. Idealno ih je kombinirati s jogurtom, svježim sirom ili orašastim plodovima. Nemojte im dodavati puno šećera ili suhog voća jer mogu postati prekalorične. Ako baš volite slatko, ograničite se na žličicu meda. A evo nekoliko dobrih razloga da ih što češće uvrstite u prehranu.

Visok sadržaj vitamina B

Zobena kaša je zdravo rješenje za doručak koje ujedno osigurava veliku količinu vitamina B-skupine, a oni su važni za pravilno funkcioniranje živaca, dobro pamćenje i bolju koncentraciju.

Bogatstvo željeza

Zobene pahuljice sadrže veliku količinu željeza, podjednako kao i meso. Oni koji češće jedu zobenu kašu osjećaju manje umora i imaju niži rizik za razvoj anemije.

Odlično za kožu i nokte

Zob sadrži mangan, cink i bakar pa će se redovita konzumacija zobene kaše dobro odraziti na zdravlje noktiju i kože. Također, zob ublažava stvaranje bora i pomaže kod ekcema.

Mnogo vlakana

Visok sadržaj vlakana u zobi (oko 14 posto) osigurava pravilno funkcioniranje probavnog sustava, a uz to što poboljšavaju probavu, sprečavaju i razvoj raka debelog crijeva.

Štite srce i krvne žile

Nezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6 zajedno s vlaknima potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, reguliraju krvni tlak i snižavaju razinu štetnog LDL kolesterola.

Izgrađuju mišićnu masu

Zobene pahuljice imaju visok sadržaj proteina (zob sadrži oko 16 posto proteina), s optimalnim aminokiselinskim sastavom za ljudsko tijelo potrebnim za izgradnju mišićne mase.

Pomažu pri mršavljenju

Zobena kaša koju sami napravite (bez aditiva i dodanih šećera) neće naglo podići šećer u krvi te će se sporo probavljati, što će omogućiti da dulje osjećate sitost.

Linker
17. srpanj 2024 23:59