
Neka su istraživanja pokazala da samo konzumiranje žutih namirnica može podići raspoloženje. No, u ananasu zaista ima nešto tako vedro, veselo i sunčano da se jednostavno morate osjećati dobro kad ga jedete. Ovo slatko, vlaknasto voće dostupno nam je cijele godine, no najsočnije je i najukusnije na vrhuncu njegove sezone, a to je između ožujka i srpnja - dakle, upravo sada. A to znači da je pravi trenutak da vas iskustvo liječnice, dr. Patricie Varacallo, navede da se i sami upustite u ovaj eksperiment i uvjerite kakve vam dobrobiti može donijeti svakodnevna konzumacija ovog tropskog voća.
Tajna je u bromelinu
Liječnica opće prakse i osteopatkinja dr. Varacallo rekla je da je zahvaljujući svom eksperimentu otkrila da je ananas mnogo više od njegove svestranosti u kuhinji i raskošnog okusa. Njegove dobrobiti su, kaže, brojne, od poboljšanja probave do smanjenja upale, piše The Healthy.
- Tijekom sedam dana pronašla sam kreativne načine da uključim ananas u svoje obroke: miksala sam ga u smoothieje, pržila, pekla na grillu i dodavala u salate - rekla je dr. Varacallo koja je za savjete kako da izvuče što više koristi od ananasa pitala nutricionisticu Juliu Zumpano iz Klinike Cleveland koja joj je rekla da većina dobrobiti dolazi od tvari bromelina, prirodnog enzima koji ubrzava kemijske reakcije u tijelu, poput razgradnje hrane tijekom probave. Bromelin iz ananasa povezuje se sa smanjenjem upale, boljom probavom pa čak i obnavljanjem oštećenih tkiva.
Nutritivni profil
100 grama (oko 3/4 šalice) ananasa sadrži:
- 60 kalorija
- 0,21 g masti
- 0,46 g proteina
- 14,1 g ugljikohidrata
- 2 g vlakana
- 12 mg kalcija
- 13,4 mg magnezija
- 137 mg kalija
- 58,6 mg vitamina C
Ananas je naročito dobar izbor kad je riječ o vitaminu C jer u samo jednoj porciji zadovoljava gotovo trećinu dnevne potrebe za tim antioksidansom koji podupire imunosni sustav, potiče proizvodnju kolagena i štiti stanice od oštećenja. Ali ananas sadrži i više od 100 posto dnevno preporučene doze magnezija, esencijalnog minerala za razvoj kosti i za metabolizam. U jednoj porciji dobit ćete i šest posto dnevno preporučene količine vlakana te odličnu mješavinu vitamina B skupine, uključujući tiamin, niacin, vitamin B6 i folate, ali i važne minerale poput bakra, kalija i magnezija koji doprinose proizvodnji energije, zdravlju živaca te pravilnoj mišićnoj funkciji.
Dobrobiti ananasa
- Osim obilja nutrijenata, ananas ima i mnoštvo zdravstvenih dobrobiti - kaže Zumpano ističući da zbog jedinstvene kombinacije antioksidansa, vitamina, minerala i moćnog enzima bromelina, ananas može pospješiti cijeljenje tkiva i kože, poboljšati probavu, pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine, poboljšati oporavak mišića nakon tjelovježbe, ojačati imunosne funkcije i poduprijeti zdravlje srca.
Koliko šećera sadrži?
- Pazite li na unos šećera, ananas nećete morati u potpunosti izbjegavati. U usporedbi s drugim vrstama voća, ananas sadrži malo šećera, odnosno, 11,4 grama na 100 grama ploda. Za usporedbu, ista količina banane sadrži 15,8 grama šećera, a jabuke 12,4 grama – kaže Zumpano dodajući da ga to čini dobrim izborom za osobe koje moraju paziti na unos šećera, naročito ako ga jedu u umjerenim količinama. Ističe da prirodni šećeri u ananasu ipak nisu ono što bi trebalo zabrinjavati, već pažnju treba obratiti na veličinu porcije te na to da se voće kombinira sa zdravim masnoćama i proteinima kako bi se usporila apsorpcije glukoze. Želite li stabilizirati razinu glukoze, Zumpano predlaže da ananas kombinirate s 1/2 šalice svježeg kravljeg sira, 1/2 šalice grčkog jogurta, šakom sjemenki ili orašastih plodova, 1 jušnom žlicom prirodnog maslaca od orašastih plodova, 1 tvrdo kuhanim jajem ili 25 dag posnog sira. Ističe da je ananas nutritivno vrlo gust i poželjno ga je konzumirati svakodnevno, ali u ograničenoj količini. Zlatno pravilo trebalo bi biti, kaže, pola šalice kockica ananasa po porciji.
Kako ga uključiti u svakodnevni jelovnik
- Držite se svježeg ili smrznutog ananasa. Izbjegavajte ili ograničite konzumaciju konzerviranog ananasa zbog dodanih šećera, kalorija i ugljikohidrata. Ako već birate konzervirani ananas, odaberite onaj koji je konzerviran u vlastitom soku, a ne u sirupu – savjetuje Zumpano.
Dr. Varacallo se u svom eksperimentu držala tog savjeta te je smrznuti ananas dodavala u smoothie, a pazila je i na to da ga kombinira s izvorima proteina i zdravih masnoća.
- Jedan dan sam šalicu svježeg ananasa pomiješala s grčkim jogurtom za prijepodnevnu užinu, a drugi dan sam ga kombinirala sa šakom oraha i taj me obrok zaista dugo držao sitom i zadovoljnom. U sredini tjedna sam isprobala ananas pečen na grillu koji se savršeno sljubio s piletinom s grilla i smeđom rižom i to mi se toliko svidjelo da to planiram ponovo pripremiti. Jedan dan sam ananas prijala s brokulom, paprikom, graškom i tofuom, a tom sam prilogu dodala i đumbir koji je dodatno podigao jelo – rekla je Varacallo koja se čak odlučila okušati i s pripremom jezgre koju je inače bacala, ali koja je najbogatija bromelinom. Kratko ju je prokuhala da omekša, a zatim izmiksala u smoothie.
Poboljšala mi se probava
- Jedna od najznačajnijih dobrobiti koje sam osjetila od svakodnevne konzumacije ananasa bila je poboljšana probava. Do kraja tjedna moj je probavni sustav postao redovitiji i uravnotežio se, što nije bila samo slučajnost. Zumpano je taj boljitak pripisala dvjema ključnim komponentama u ananasu: vlaknima i bromelinu. Iako nisam očekivala velike promjene u tako kratkom vremenu, osjetila sam kako mi je trbuh laganiji i manje nadut, a i stolica je postala redovita - rekla je dr. Varacallo.
Zumpano dodaje da ananas može pomoći i u mršavljenju zbog visokog udjela vode, nižeg udjela šećera u odnosu na druge vrste voća, pristojnog udjela vlakana, kao i zbog toga što je to složeni ugljikohidrat, a sve su to faktori koji mogu pomoći u osjećaju sitosti, stabilne razine energije i bolje kontrole apetita.
Poboljšava zdravlje tkiva i kože
- Još jedna od dobrobiti svakodnevne konzumacije ananasa je zdravija koža i brže cijeljenje tkiva, a to je dobrobit koju u početku nisam očekivala, ali sam bila ugodno iznenađena kad sam saznala i za nju - rekla je dr. Varacallo dodajući da, iako nije imala neki poseban problem s kožom niti ozljedu, primijetila je da joj koža izgleda više hidrirano nego inače, što ju je razveselilo.
Zumpano je pojasnila da bromelin iz ananasa ublažava bol i oticanje, što može smanjiti upalu i poduprti prirodan proces cijeljenja.
Brži oporavak nakon tjelovježbe
- S obzirom na impresivne protuupalne dobrobiti ananasa, odlučila sam ga testirati nakon svojih treninga snage. Ponekad bih ga pojela svježeg kao snack nakon treninga, a ponekad bih ga ubacila u smoothie za oporavak mišića. U oba slučaja primijetila sam da sam sutradan imala manje bolova i osjećala manju ukočenost nego inače nakon dizanja utega - istaknula je dr. Varacallo.
I opet se, kako kaže Zumpano, taj učinak može pripisati bromelinu koji pomaže u smanjenju upale i boli, naročito nakon treninga snage i intenzivnih kardio treninga. Uz to, ananas hidrira tijelo, opskrbljuje ga elektrolitima i antioksidansima, što sve pospješuje prirodan proces oporavka tijela nakon tjelovježbe.
Priznajem, malo mi je "zažario" jezik
- Taj bockavi, ponekad peckavi osjećaj nakon jedenja ananasa također možemo zahvaliti bromelinu! - rekla je dr. Varacallo priznavši da ju je to ponekad malo smetalo.
Razlog je, pojasnila je Zumpano, to što bromelin rastvara protein mucin u ustima, a to usnu šupljinu može učiniti još osjetljivijom na kiselkastost ananasa. Drugim riječima, taj isti enzim koji je tako učinkovit kod probave, počinje djelovati istog trenutka kad dotakne jezik, razgrađujući proteine u ustima te tako ostavljajući taj pikavi, bockavi ili peckavi osjećaj. Ako vas to baš jako smeta, možete ananas ispeći u pećnici ili na grillu, što pomaže u deaktiviranju bromelina ili ga možete sljubiti s mliječnim proizvodima ili, pak, namakati u slanoj vodi prije jela. To je klasičan trik za ublažavanje kiselosti ploda i snage enzima.
Hoću li ga nastaviti jesti svaki dan?
- Nakon tjedan dana svakodnevne konzumacije ananasa, zaista mogu reći da sam osjetila dobrobiti, naročito po pitanju probave i oporavka nakon tjelovježbe. Ipak, vjerojatno neću nastaviti jesti ananas svaki dan odsad nadalje jer volim raznolikost u prehrani, naročito kad je riječ o voću. Raznolikost mi pomaže da se uvijek iznova veselim svojim obrocima, ali i da budem sigurna da unosim u tijelo sve važne nutrijente iz različitih izvora - zaključila je dr. Varacallo dodajući da je dobra stvar to što ne mora nužno jesti ananas baš svaki dan da bi uživala u njegovim dobrobitima jer čak i nekoliko porcija tjedno mogu poboljšati razne aspekte zdravlja.
Može li svakodnevna konzumacija ananasa imati neke negativne učinke?
- Ananas je za većinu ljudi siguran za svakodnevnu konzumaciju jer ima nisku kalorijsku vrijednost te obiluje vitaminima i mineralima. Ipak, zbog umjerenog udjela šećera, bolje je jesti ga u razumnoj količini - rekla je Zumpano. Dodaje i da je za većinu ljudi jedina nuspojava peckav osjećaj u ustima nakon konzumacije svježeg ploda, kao i da je važno izbjegavati ga ako imate alergiju ili ste razvili preosjetljivost.
- Znakovi alergije na ananas mogu uključivati peckanje i oticanje u usnoj šupljini, usnama i jeziku, nadraženost kože i probavne probleme poput mučnine i grčeva. Stoga je, kao i uvijek, najvažnije slušati svoje tijelo i svog liječnika. Ako vam ananas odgovara, može biti ukusan i nutritivno bogat dodatak vašoj prehrani, no ako imate neugodne reakcije, obratite se svom liječniku i dajte prednost nekom drugom voću - savjetuje Zumpano.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....