LightField Studios/Shutterstock
U jeku sezone

Savršena ljetna namirnica: Rješava nadutost, podiže libido i smanjuje rizik od moždanog udara

Isprobajte četiri kulinarske varijante ovog moćnog ploda

Premda su uglavnom dostupne cijele godine, njihova prava sezona je sada. Tikvice imaju malo kalorija (16 kcal u 100 g), lagane su i nutritivno korisne. Sadrže gotovo 95 posto vode i obilje vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Ističu se među njima vitamin A, nužan za vid, rast i razvoj kostiju, vitamin C kao snažan antioksidans te vitamini B skupine, a od minerala zastupljeni su magnezij i fosfor koji su važni za koštanu masu, zatim mangan, željezo, kalcij, kalij, cink. Obiluju tikvice i ostalim zdravstveno korisnim hranjivim tvarima, među kojima se mogu istaknuti omega-3 masne kiseline, folna kiselina te triptofan, koji je zaslužan za regulaciju sna.

image

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju kolesterol

Natasha Breen/Shutterstock

Višestruke koristi za organizam

Redovita konzumacija ove povrtnice organizmu pruža mnoge blagodati: opskrbljuje ga dijetalnim vlaknima, što povoljno utječe na probavu, čisti crijeva od toksina i pospješuju izbacivanje vode iz organizma. Istraživanja su potvrdila i neke druge povoljne utjecaje na zdravlje pa se pokazalo da zahvaljujući znatnom udjelu fitonutrijenata luteina i zeaksantina tikvice imaju snažno antioksidativno djelovanje te čuvaju organizam od utjecaja štetnih slobodnih radikala. Zbog visokog udjela mangana tikvice povoljno utječu na metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata, ali i na povećanje libida. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju kolesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, osim što blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvožilnog sustava, čuvaju zdravlje očiju jer ih taj vitamin kao moćan antioksidans štiti od oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte. U nastavku donosimo nekoliko ideja kako na najbolji mogući način iskoristiti blagodati ovog ploda:

image

Juha od tikvica idealna je ljetna poslastica

Pixel-Shot/Shutterstock

Juha od tikvica
Sastojci

  • 2 tikvice, nasjeckane
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckani
  • 4 šalice juhe od povrća
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

1. Pirjajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni.

2. Dodajte nasjeckane tikvice i juhu od povrća.

3. Pustite da zavrije, a zatim pirjajte 15 minuta.

4. Miješajte dok ne postane glatko i začinite.

Smoothie od tikvica i jabuke

Sastojci

  • 100 grama nasjeckane tikvice
  • 100 grama nasjeckane jabuke
  • 50 grama sirovog kelja
  • 1 žlica soka od limuna
  • 160 ml kokosove vode
  • 1 čajna žličica meda
  • 4 kockice leda

Priprema:

1. U blender stavite tikvice, jabuke, kelj, sok od limuna, kokosovu vodu, med i led. Blendajte dok se smjesa ne ujednači.

2. Smoothie prelijte u čašu i uživajte u obroku.

image

Zdrave palačinke

Goskova Tatiana/Shutterstock

Palačinke od tikvica

Sastojci za oko 8 palačinki od tikvica:

  • 340 g tikvica
  • 1 1⁄2 žličica krupne soli
  • 2 velika jaja
  • 1 srednji limun
  • 2 mlada luka
  • 6 grančica svježeg peršina ili kopra (ili kombinacija)
  • 1 grančica svježe mente (po želji)
  • 70 g feta sira (izmrvljenog)
  • Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 65 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 45 ml maslinovog ulja

Priprema:

1. Operite i naribajte 340 g tikvica na krupni ribež i stavite ih u cjedilo. Posolite s 1⁄2 žličice soli, promiješajte i ostavite da stoje u sudoperu ili iznad zdjele najmanje 15 minuta kako bi pustile vodu.

2. Smjesa:

  • U međuvremenu razbijte 2 jaja u srednju zdjelu i lagano ih umutite vilicom.
  • Dodajte u zdjelu sljedeće sastojke:
  • Naribajte koricu 1 limuna (oko 2 žličice) i ostavite limun za posluživanje.
  • Sitno nasjeckajte 2 mlada luka.
  • Otkinite listove s 6 grančica peršina ili kopra i nasjeckajte ih dok ne dobijete 2 žlice.
  • (Po želji) Otkinite listove s 1 grančice mente i nasjeckajte ih dok ne dobijete 1 žlicu.
  • Izmrvite 70 g feta sira na komadiće.
  • Dodajte 1 žličicu soli i ako volite, nekoliko okreta svježe mljevenog papra.

3. Dodavanje tikvica: Kad su tikvice odstajale, rukama ih dobro iscijedite da odstranite što više tekućine, pa ih dodajte u zdjelu s jajima i ostalim sastojcima. Promiješajte silikonskom lopaticom dok se sve ne sjedini.

4. Dodavanje suhih sastojaka: Ravnomjerno pospite 65 g brašna i 1 žličicu praška za pecivo preko smjese i lagano umiješajte lopaticom dok se ne sjedini. Nemojte previše miješati.

5. Prženje: U velikoj tavi (najbolje neljepljivoj ili od lijevanog željeza) zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

6. Žlicom stavljajte po 60 ml (1/4 šalice) smjese za svaku palačinku u tavu. Pržite dok ne porumene s donje strane. Okrenite špatulom i zapecite i drugu stranu.

7. Poslužite tople ili na sobnoj temperaturi uz rezane kriške limuna.

Pirjane tikvice

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja ili neslanog maslaca
  • 2 srednje tikvice narezane na kolutiće
  • 1⁄2 žličice sušenog origana
  • 1⁄2 žličice krupne soli (oko 3 grama)
  • 1⁄4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice sitno naribanog parmezana (po želji)

Priprema:

1. U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.

2. Prethodno, u velikoj zdjeli pomiješajte narezane tikvice, origano, sol i papar. Dobro promiješajte da se tikvice ravnomjerno začine.

3. Pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s donje strane, oko 4 do 5 minuta. Okrenite i pecite još 3 do 4 minute, dok ne postanu mekane i rumene s druge strane.

4. Maknite tavu s vatre. Po želji pospite tikvice s 2 žlice naribanog parmezana i odmah poslužite.

04. srpanj 2025 16:08