
Premda su uglavnom dostupne cijele godine, njihova prava sezona je sada. Tikvice imaju malo kalorija (16 kcal u 100 g), lagane su i nutritivno korisne. Sadrže gotovo 95 posto vode i obilje vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Ističu se među njima vitamin A, nužan za vid, rast i razvoj kostiju, vitamin C kao snažan antioksidans te vitamini B skupine, a od minerala zastupljeni su magnezij i fosfor koji su važni za koštanu masu, zatim mangan, željezo, kalcij, kalij, cink. Obiluju tikvice i ostalim zdravstveno korisnim hranjivim tvarima, među kojima se mogu istaknuti omega-3 masne kiseline, folna kiselina te triptofan, koji je zaslužan za regulaciju sna.
Višestruke koristi za organizam
Redovita konzumacija ove povrtnice organizmu pruža mnoge blagodati: opskrbljuje ga dijetalnim vlaknima, što povoljno utječe na probavu, čisti crijeva od toksina i pospješuju izbacivanje vode iz organizma. Istraživanja su potvrdila i neke druge povoljne utjecaje na zdravlje pa se pokazalo da zahvaljujući znatnom udjelu fitonutrijenata luteina i zeaksantina tikvice imaju snažno antioksidativno djelovanje te čuvaju organizam od utjecaja štetnih slobodnih radikala. Zbog visokog udjela mangana tikvice povoljno utječu na metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata, ali i na povećanje libida. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju kolesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, osim što blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvožilnog sustava, čuvaju zdravlje očiju jer ih taj vitamin kao moćan antioksidans štiti od oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte. U nastavku donosimo nekoliko ideja kako na najbolji mogući način iskoristiti blagodati ovog ploda:
Juha od tikvica
Sastojci
- 2 tikvice, nasjeckane
- 1 luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckani
- 4 šalice juhe od povrća
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
1. Pirjajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni.
2. Dodajte nasjeckane tikvice i juhu od povrća.
3. Pustite da zavrije, a zatim pirjajte 15 minuta.
4. Miješajte dok ne postane glatko i začinite.
Smoothie od tikvica i jabuke
Sastojci
- 100 grama nasjeckane tikvice
- 100 grama nasjeckane jabuke
- 50 grama sirovog kelja
- 1 žlica soka od limuna
- 160 ml kokosove vode
- 1 čajna žličica meda
- 4 kockice leda
Priprema:
1. U blender stavite tikvice, jabuke, kelj, sok od limuna, kokosovu vodu, med i led. Blendajte dok se smjesa ne ujednači.
2. Smoothie prelijte u čašu i uživajte u obroku.
Palačinke od tikvica
Sastojci za oko 8 palačinki od tikvica:
- 340 g tikvica
- 1 1⁄2 žličica krupne soli
- 2 velika jaja
- 1 srednji limun
- 2 mlada luka
- 6 grančica svježeg peršina ili kopra (ili kombinacija)
- 1 grančica svježe mente (po želji)
- 70 g feta sira (izmrvljenog)
- Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 65 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 45 ml maslinovog ulja
Priprema:
1. Operite i naribajte 340 g tikvica na krupni ribež i stavite ih u cjedilo. Posolite s 1⁄2 žličice soli, promiješajte i ostavite da stoje u sudoperu ili iznad zdjele najmanje 15 minuta kako bi pustile vodu.
2. Smjesa:
- U međuvremenu razbijte 2 jaja u srednju zdjelu i lagano ih umutite vilicom.
- Dodajte u zdjelu sljedeće sastojke:
- Naribajte koricu 1 limuna (oko 2 žličice) i ostavite limun za posluživanje.
- Sitno nasjeckajte 2 mlada luka.
- Otkinite listove s 6 grančica peršina ili kopra i nasjeckajte ih dok ne dobijete 2 žlice.
- (Po želji) Otkinite listove s 1 grančice mente i nasjeckajte ih dok ne dobijete 1 žlicu.
- Izmrvite 70 g feta sira na komadiće.
- Dodajte 1 žličicu soli i ako volite, nekoliko okreta svježe mljevenog papra.
3. Dodavanje tikvica: Kad su tikvice odstajale, rukama ih dobro iscijedite da odstranite što više tekućine, pa ih dodajte u zdjelu s jajima i ostalim sastojcima. Promiješajte silikonskom lopaticom dok se sve ne sjedini.
4. Dodavanje suhih sastojaka: Ravnomjerno pospite 65 g brašna i 1 žličicu praška za pecivo preko smjese i lagano umiješajte lopaticom dok se ne sjedini. Nemojte previše miješati.
5. Prženje: U velikoj tavi (najbolje neljepljivoj ili od lijevanog željeza) zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
6. Žlicom stavljajte po 60 ml (1/4 šalice) smjese za svaku palačinku u tavu. Pržite dok ne porumene s donje strane. Okrenite špatulom i zapecite i drugu stranu.
7. Poslužite tople ili na sobnoj temperaturi uz rezane kriške limuna.
Pirjane tikvice
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja ili neslanog maslaca
- 2 srednje tikvice narezane na kolutiće
- 1⁄2 žličice sušenog origana
- 1⁄2 žličice krupne soli (oko 3 grama)
- 1⁄4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice sitno naribanog parmezana (po želji)
Priprema:
1. U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
2. Prethodno, u velikoj zdjeli pomiješajte narezane tikvice, origano, sol i papar. Dobro promiješajte da se tikvice ravnomjerno začine.
3. Pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s donje strane, oko 4 do 5 minuta. Okrenite i pecite još 3 do 4 minute, dok ne postanu mekane i rumene s druge strane.
4. Maknite tavu s vatre. Po želji pospite tikvice s 2 žlice naribanog parmezana i odmah poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....