SHUTTERSTOCK
Pogledajte na sat

Šalica čaja može ukloniti toksične metale iz vode, a u ovome je trik

Olovo može oštetiti mozak i središnji živčani sustav, dok kadmij narušiti funkciju bubrega i zdravlje kostiju

Znanstvenici s američkog sveučilišta Northwestern otkrili su da jednostavno kuhanje čaja može ukloniti štetne teške metale poput olova i kadmija iz pitke vode, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da se ‘zalijepe‘ za čajne listiće ili vrećice. Istraživači ističu da ključnu ulogu u uklanjanju metala ima vrijeme namakanja čaja - što dulje, to bolje. Iako ne može zamijeniti sustave za filtraciju, stručnjaci vide potencijal čaja kao jednostavnog i široko dostupnog načina za smanjenje izloženosti teškim metalima.

Višestruke koristi

Znanstvena istraživanja već su povezala konzumaciju čaja sa smanjenim rizikom od smrtnosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Sada nova studija sugerira da jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu ima i dodatnu, neočekivanu korist - pročišćavanje vode. Studija, objavljena u časopisu “ACS Food Science & Technology”, otkrila je da čaj može ukloniti toksične teške metale poput olova i kadmija iz vode za piće. Ove se tvari adsorbiraju, odnosno lijepe za površinu čajnih listića ili vrećica, te se tako učinkovito uklanjaju iz vode.

- Čini se da kuhanje čaja može pasivno pomoći u smanjenju izloženosti teškim metalima i tako postati jednostavna i dostupna metoda sanacije - izjavila je za Kantha Shelke, doktorica znanosti, stručnjakinja za prehrambenu znanost koja predaje na Sveučilištu Johns Hopkins. - S obzirom na globalnu popularnost čaja, ova praksa ne zahtijeva promjene životnog stila niti dodatnu tehnologiju, što je čini lakom i dostupnom javnozdravstvenom intervencijom.

Ozbiljne opasnosti za čovjekovo zdravlje

Glavni autor studije, profesor inženjerstva Vinayak P. Dravid sa Sveučilišta Northwestern, došao je do rezultata tako da je sa svojim kolegama najprije pripremio otopine vode s teškim metalima kao što su krom, cink, bakar i aluminij. Posebnu pažnju posvetili su olovu i kadmiju, koji su posebno toksični. Olovo može oštetiti mozak i središnji živčani sustav, dok kadmij može narušiti funkciju bubrega i zdravlje kostiju.

Istraživački tim zagrijao je otopine do temperature neposredno ispod točke vrenja i u njih dodao čaj - listiće i vrećice. Čaj su namakali od nekoliko sekundi pa sve do 24 sata. Nakon toga, izmjerili su koncentraciju teških metala koji su ostali u vodi.

Rezultati su pokazali da jedna tipična šalica čaja može ukloniti oko 15 posto olova iz vode za piće, čak i kada je početna koncentracija bila visoka. “Tipična” šalica u ovom kontekstu znači šalica vode u kojoj je čajna vrećica namakana tri do pet minuta.

Vrećice izrađene od pamuka i najlona nisu uklonile značajne količine metala, no one izrađene od celuloze jesu. Mljeveni čaj, posebno crni čaj, pokazao se nešto boljim u hvatanju metalnih iona od cijelih listova. Jedan je faktor posebno snažno utjecao na učinkovitost filtracije: vrijeme namakanja čaja. Brojna su prethodna istraživanja utvrdila visoke razine kontaminacije teškim metalima u čajevima i na plantažama čaja. Ipak, autori ove studije navode kako njihovi nalazi pružaju uvid da se teški metali vežu za čaj, umjesto da se otapaju u vodi.

Minus strana

No znanstvenici su u ovom istraživanju koristili deioniziranu vodu, koja ne odražava u potpunosti stvarne uvjete jer voda iz slavine sadrži i druge ione poput kalcija, magnezija i bakra, koji također utječu na proces adsorpcije. Osim toga, istraživači su analizirali ograničen broj vrsta čajeva.

Što ovo znači za svakodnevni život? To uvelike ovisi o tome gdje živite i koristite li već neki sustav za filtraciju vode. Za mnoge ljude, pripremanje čaja radi dekontaminacije vjerojatno ne bi bilo vrijedno truda.

No znanstvenici navode kako - ako se govori o milijunima ljudi koji unose jedan ili dva posto manje metala iz vode za piće - to bi moglo imati značajan učinak.

16. srpanj 2025 13:06