SHUTTERSTOCK
slobodno navalite

Povrće koje tjera bolesti! Kad biste znali da još može sniziti tlak i kolesterol, jeli biste ga svaki dan

Od davnina se unutrašnja višeslojna struktura luka veže uz besmrtnost

Zaboravite „jednu jabuku na dan”, postoji povrće koje će vas držati podalje od doktora. Dr. Poonam Desai, liječnica hitne medicine, često dijeli savjete o zdravoj hrani na društvenim medijima. Nedavno je u videu objavljenom na TikToku otkrila koje povrće redovito jede kako bi ostala zdrava, a riječ je o luku.

Protuupalna svojstva

- Luk sadrži kvercetin koji mu daje moćna antioksidalna i protuupalna svojstva. Kvercetin ima cijeli niz pozitivnih učinaka na zdravlje, uključujući smanjenje rizika za srčane bolesti, za povišen kolesterol i tlak te za rak prostate - pojasnila je.

- Ova prirodna tvar je čest predmet znanstvenih istraživanja i često se koristi u funkcionalnoj prehrani i funkcionalnoj medicini u svrhu smirivanja pretjerano aktivne histaminske reakcije u obrambenom sustavu - kaže nutricionistica Jenna Volpe, dok dr. Desai kaže da vrsta luka i način na koji ga konzumirate utječe na razinu kvercetina koju će dobiti organizam.

image
SHUTTERSTOCK

- Crveni luk sadrži više kvercetina od bijelog ili žutog pa zato uvijek odabirem crveni. Osim toga, kuhanjem se razina kvercetina smanjuje u luku pa stoga najčešće konzumiram sirovi luk kako bih od njega izvukla maksimum dobrobiti za zdravlje. Nakon što ogulim gornji suhi sloj s luka, oni vanjski slojevi sadrže više kvercetina nego sredina. Zato sljedeći put kad odlučite jesti luk, odaberite onaj crveni, pokušajte ga jesti sirovog i to prvenstveno vanjske slojeve - savjetuje dr. Desai.

Inače, za one koji ne mogu zamisliti da zagrizu u sirovi luk, od koristi će biti informacija da kvercetina ima i drugim namirnicama, poput crnog vina, zelenog čaja, šumskog voća i jabuka. Svim ljubiteljima kvercetin-3-glukozida njujorški gastroenterolog te autor uspješnice „The Fiber Fueled Cookbook” dr. Will Bulsiewicz poručuje da ga mogu pronaći i u jabukama te dodaje da je riječ o fitokemikalijama koje imaju iscjeljujući učinak te mogu pomoći u zaštiti organizma od određenih bolesti i tumora. Ističe da su jabuke ujedno i odličan izvor vlakana pa tako jabuka srednje veličine sadrži oko 4,4 grama vlakana. Jabuke također sadrže nevjerojatnu količinu fitokemikalija, biljnih tvari koje pomažu u prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Jabuke su i dobar izvor probiotika, a dr. Bulsiewicz kaže da samo u jednoj jedinoj jabuci ima oko 100 milijuna bakterija. Znanstvenici vjeruju da su mikrobi iz hrane koju jedemo u interakciji s mikrobima u našim crijevima, nešto poput davno razdvojenih članova obitelji koji su se nakon mnogo godina ponovo spojili.

Linker
22. svibanj 2024 07:39