SHUTTERSTOCK
Zelenkaste mrljice

Plijesan se pojavila samo na djeliću štruce kruha, prije nego što pomislite da je sigurno pojesti ostatak pročitajte ovo

Neki tipovi plijesni koji se javljaju na pokvarenom kruhu povezuju se s alergijama

Na kruhu koji ste kupili prije neki dan pojavila se plijesan, samo na jednom mjestu i ima je vrlo malo, pa se pitate je li sigurno odrezati taj dio i pojesti ostatak ili je bolje baciti cijelu štrucu. Osim što ideja o jedenju pljesnivog kruha djeluje odbojno, nije dobra ni sa zdravstvenog gledišta, jer plijesan na jednom kraju štruce u biti znači plijesan po cijeloj štruci. Nije važno izgleda li neki dio kruha u redu i zelenkaste mrljice su daleko – cijeli je kruh rizično jesti. To što ne vidite plijesan po cijeloj štruci, ne znači da ona nije tamo.

- Bez obzira na to koliko je malena točkica plijesni i koliki dio štruce izgleda netaknut, nesigurno je jesti cijeli kruh, jer je micelij, vegetativni dio gljive sačinjen od mreže razgranatih niti, već duboko prodro u njega – kaže nutricionistica Shelley Balls.

Nije sva plijesan ista

Svi smo jeli sireve s plemenitom plijesni, i sve je prošlo u najboljem redu, pa nam ovo može zvučati čudno. No, odgovor leži u sljedećem: hoćemo li nakon jedenja pljesnive namirnice imati probavnih tegoba ili možda alergijsku reakciju, to ovisi o tipu plijesni.

- Neki tipovi plijesni koji se javljaju na pokvarenom kruhu uključuju rodove Aspergillus i Penicillium koji se povezuju s alergijama. One se mogu pojaviti odmah nakon doticaja s ovim tipovima plijesni, ali i satima kasnije – kaže medicinska toksikologinja dr. Kelly Johnson-Arbor. - Simptome u probavnom traktu, poput proljeva ili grčeva, mogu pak izazivati mikotoksini, toksični sekundarni metaboliti gljiva, koji mogu promijeniti uobičajenu crijevnu funkciju s neugodnim rezultatima.

Nažalost, to nisu sva štetna djelovanja. I udisanje plijesni može stvoriti zdravstvene probleme, upozorava toksikologinja.

- U posebnom su riziku osobe s astmom, budući da alergen, u ovom slučaju plijesan, može biti okidač za teškoće s disanjem. S obzirom na to da neki tipovi plijesni mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, a samo na temelju njihovog izgleda na hrani ne može se prepoznati jesu li štetni, najbolje je izbjegavati jesti sve namirnice na kojima se plijesan pojavila bez naše namjere – savjetuje.

Vlažno i toplo

Kao što smo rekli, plijesan se ne javlja ravnomjerno na namirnici - neki su dijelovi zahvaćeni, dok drugi izgledaju čisti. Do toga dolazi jer plijesan voli vlagu i toplinu, pa će se brže pojaviti ondje gdje vladaju takvi uvjeti. Već su i male razlike dovoljne, pa ćemo je brže uočiti na dijelu kruha koji je bliži nekom izvoru topline, čak i povremenom, kao što je toster. I dodirivanje kruha - rukama ili priborom - može uzrokovati rast i širenje spora plijesni. Osim toga, ona se može prenositi zrakom, pa zbog većeg doticaja sa zrakom i vlagom dio kruha bliži otvoru vrećice može pljesniviti brže.

Kako spriječiti pojavu plijesni na kruhu

Razvoj plijesni na nekim je namirnicama u određenoj mjeri neizbježan. Međutim, može se usporiti njen napredak.

- Kruh možete sigurno čuvati u hladnjaku kako biste mu produljili vijek trajanja bez ikakvih zdravstvenih rizika – predlaže nutricionistica Balls. Možda postane tvrđi, ali bit će siguran za jelo.

Komercijalno pripremljen kruh, kakav kupujemo u trgovinama, neće imati nikakvih promjena u teksturi ili okusu nakon što odstoji neko vrijeme u hladnjaku. Samo ga stavite u hermetički zatvorenu posudu kako se ne bi isušio. Imate li veće količine kruha, najbolje je rješenje spremiti ga u zamrzivač.

- Komercijalno napravljen kruh može se čuvati na sobnoj temperaturi dva do četiri dana - kaže Leanne Blommaert, voditeljica istraživanja i razvoja hrane u američkoj javnozdravstvenoj organizaciji NSF (National Sanitation Foundation). - U hladnjaku se može čuvati sedam do 14 dana, a u zamrzivaču tri mjeseca. A ako ste u nedoumici je li se pokvario ili nije, najbolje ga je baciti.

11. veljača 2025 15:30