
Na kruhu koji ste kupili prije neki dan pojavila se plijesan, samo na jednom mjestu i ima je vrlo malo, pa se pitate je li sigurno odrezati taj dio i pojesti ostatak ili je bolje baciti cijelu štrucu. Osim što ideja o jedenju pljesnivog kruha djeluje odbojno, nije dobra ni sa zdravstvenog gledišta, jer plijesan na jednom kraju štruce u biti znači plijesan po cijeloj štruci. Nije važno izgleda li neki dio kruha u redu i zelenkaste mrljice su daleko – cijeli je kruh rizično jesti. To što ne vidite plijesan po cijeloj štruci, ne znači da ona nije tamo.
- Bez obzira na to koliko je malena točkica plijesni i koliki dio štruce izgleda netaknut, nesigurno je jesti cijeli kruh, jer je micelij, vegetativni dio gljive sačinjen od mreže razgranatih niti, već duboko prodro u njega – kaže nutricionistica Shelley Balls.
Nije sva plijesan ista
Svi smo jeli sireve s plemenitom plijesni, i sve je prošlo u najboljem redu, pa nam ovo može zvučati čudno. No, odgovor leži u sljedećem: hoćemo li nakon jedenja pljesnive namirnice imati probavnih tegoba ili možda alergijsku reakciju, to ovisi o tipu plijesni.
- Neki tipovi plijesni koji se javljaju na pokvarenom kruhu uključuju rodove Aspergillus i Penicillium koji se povezuju s alergijama. One se mogu pojaviti odmah nakon doticaja s ovim tipovima plijesni, ali i satima kasnije – kaže medicinska toksikologinja dr. Kelly Johnson-Arbor. - Simptome u probavnom traktu, poput proljeva ili grčeva, mogu pak izazivati mikotoksini, toksični sekundarni metaboliti gljiva, koji mogu promijeniti uobičajenu crijevnu funkciju s neugodnim rezultatima.
Nažalost, to nisu sva štetna djelovanja. I udisanje plijesni može stvoriti zdravstvene probleme, upozorava toksikologinja.
- U posebnom su riziku osobe s astmom, budući da alergen, u ovom slučaju plijesan, može biti okidač za teškoće s disanjem. S obzirom na to da neki tipovi plijesni mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, a samo na temelju njihovog izgleda na hrani ne može se prepoznati jesu li štetni, najbolje je izbjegavati jesti sve namirnice na kojima se plijesan pojavila bez naše namjere – savjetuje.
Vlažno i toplo
Kao što smo rekli, plijesan se ne javlja ravnomjerno na namirnici - neki su dijelovi zahvaćeni, dok drugi izgledaju čisti. Do toga dolazi jer plijesan voli vlagu i toplinu, pa će se brže pojaviti ondje gdje vladaju takvi uvjeti. Već su i male razlike dovoljne, pa ćemo je brže uočiti na dijelu kruha koji je bliži nekom izvoru topline, čak i povremenom, kao što je toster. I dodirivanje kruha - rukama ili priborom - može uzrokovati rast i širenje spora plijesni. Osim toga, ona se može prenositi zrakom, pa zbog većeg doticaja sa zrakom i vlagom dio kruha bliži otvoru vrećice može pljesniviti brže.
Kako spriječiti pojavu plijesni na kruhu
Razvoj plijesni na nekim je namirnicama u određenoj mjeri neizbježan. Međutim, može se usporiti njen napredak.
- Kruh možete sigurno čuvati u hladnjaku kako biste mu produljili vijek trajanja bez ikakvih zdravstvenih rizika – predlaže nutricionistica Balls. Možda postane tvrđi, ali bit će siguran za jelo.
Komercijalno pripremljen kruh, kakav kupujemo u trgovinama, neće imati nikakvih promjena u teksturi ili okusu nakon što odstoji neko vrijeme u hladnjaku. Samo ga stavite u hermetički zatvorenu posudu kako se ne bi isušio. Imate li veće količine kruha, najbolje je rješenje spremiti ga u zamrzivač.
- Komercijalno napravljen kruh može se čuvati na sobnoj temperaturi dva do četiri dana - kaže Leanne Blommaert, voditeljica istraživanja i razvoja hrane u američkoj javnozdravstvenoj organizaciji NSF (National Sanitation Foundation). - U hladnjaku se može čuvati sedam do 14 dana, a u zamrzivaču tri mjeseca. A ako ste u nedoumici je li se pokvario ili nije, najbolje ga je baciti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....