SHUTTERSTOCK
Miris topline

Pita od jabuka, oraha i cimeta, jesenski desert koji čini svaki dom toplijim

Jabuke su bogate vlaknima, orasi omega-3 masnim kiselinama, a cimet obiluje antioksidativnim i protuupalnim svojstvima

Jesen je vrijeme u kojem posebno uživamo u raskošnim mirisima koji donose osjećaj topline u svaki dom. Jedni od njih su neodoljivi mirisi pite napravljene od cimeta, jabuka i oraha, klasičnog deserta savršenog za druženja uz toplu šalicu čaja.

image
SHUTTERSTOCK

Jabuke i orasi, nutritivni šampioni

Jabuke su izuzetno nutritivno bogato voće vlaknima, posebno pektinom, koji pomaže u regulaciji probave i održavanju zdravlja crijeva. Osim toga, jabuke su dobar izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Također sadrže kalij, koji doprinosi regulaciji krvnog tlaka, te razne fitonutrijente koji štite stanice od oštećenja i imaju protuupalna svojstva. Orasi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA), koje pomažu u očuvanju zdravlja srca smanjujući upale, snižavajući krvni tlak i održavajući zdrave razine kolesterola. Također, bogati su antioksidansima, poput vitamina E, melatonina i polifenola, koji štite stanice od oksidativnog stresa i mogu pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, uključujući rak. Njihova protuupalna svojstva podržavaju zdravlje mozga i mogu poboljšati kognitivne funkcije te smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti. Uz okuse jabuke i oraha odlično se prožima okus cimeta, začina koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

image
SHUTTERSTOCK

Pita od jabuka, oraha i cimeta

Za serviranje od 12 komada potrebno je:

Kora

  • 150 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 113 g maslaca (hladnog)
  • 60-90 ml hladne vode

Nadjev

  • 6 velikih jabuka, oguljenih i narezanih na ploške
  • 15 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 5 g cimeta
  • 34 g brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Preljev

  • 135 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 113 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 100 g oraha, grubo nasjeckanih

Priprema:

Za pripremu kore:

1. U multipraktiku pomiješajte brašno, sol, šećer i maslac i miksajte 4 do 6 puta dok se još ne vide komadići maslaca veći od zrna graška. Dodajte žlicu (15 ml) hladne vode miješajući jednom ili dva puta nakon svakog dodavanja. Prestanite dodavati vodu i miješati kada primijetite da se tijesto skuplja i počinje grudati.

2. Smjesu prebacite ga na papir za pečenje i još malo razradite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku zamotanog u papiru za pečenje ili plastičnoj vrećici najmanje dva sata.

Priprema nadjeva:

1. U posudi pomiješajte jabuke, limunov sok, smeđi šećer, cimet, brašno i vaniliju da se sjedine. Ostaviti sa strane.

Priprema preljeva:

1. U posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, cimet i maslac. Smjesa treba imati mrvičastu teksturu.

2. Dodajte sjeckane orahe. Sjedinjenu smjesu stavite u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u ravnomjeran krug od 28 cm. Tijesto premjestite u posudu za pite od 23 cm. Ravnomjerno ga utisnite na dno i uz stijenke posude za pite i oblikujte rubove.

Ravnomjerno rasporedite nadjev u koru za pitu i uklonite višak tekućine iz nadjeva ako je ima. Izvadite preljev iz hladnjaka i prelijte preko nadjeva. Kalup labavo pokrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta. Zatim je uklonite i ostavite pitu u pećnici, smanjite temperaturu na 190 °C i pecite još 30-35 minuta. Posljednjih 15 minuta ponovno prekrijte aluminijskom folijom. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Linker
23. studeni 2024 00:47