Naša svakodnevna prehrana osigurava nam previše, a ne premalo minerala natrija, koji se nalazi u soli, stoga se savjetuje ne dosoljavati hranu. Ako baš morate, radije koristite začinske biljke. Osim toga, sva prerađena hrana je preslana. Soli ima mnogo u kobasicama, siru, kruhu, umacima, grickalicama i gotovim jelima.
Sol povisuje krvni tlak i dovodi do kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 1,6 milijuna ljudi svake godine umre od preslane prehrane.
Ova četiri znaka upozorenja trebali biste shvatiti ozbiljno.
Stalno ste žedni
Organizmu je potrebna određena količina soli za regulaciju ravnoteže vode u stanicama. A previše soli traži pojačano vodu. Otiđite liječniku jer osim povišenog tlaka, moguće je da imate i dijabetes.
Često vas boli glava
Osim stresa, za bol su često odgovorni nedostatak vode i preslana hrana. Razmislite o tome što ste zadnje jeli jer previše soli dovodi do širenja krvnih žila u mozgu, što potiče glavobolje.
Napuhnuti ste
Ako u krvi ima previše natrija, voda ‘curi‘ iz stanica i uzrokuje oticanje. Prvo što primijetite su otečeni prsti na rukama i nogama, ali može biti zahvaćen i trbuh.
Hrana vam je bezukusna
Ako ste navikli na vrlo slanu hranu, sva jela s manje ili nimalo soli neće vam ispočetka biti ukusna. Ali ustrajte, malo-pomalo vaši okusni pupoljci naviknut će se na promjenu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....