SHUTTERSTOCK
svi ih koristimo

Ove su namirnice otrovne u previsokim dozama! Mogu oštetiti jetru, dovesti do halucinacija, srčanih aritmija

Nije odlučujuća samo količina, i nepravilna priprema može negativno utjecati na naš organizam


Postoje namirnice koje bismo mogli jesti svaki dan i u velikim količinama. Međutim, postoje one koje u previsokim dozama mogu naštetiti našem zdravlju ili, u najgorem slučaju, dovesti do smrti.


Sol

Previše soli povisuje krvni tlak. Savjetuje se maksimalno šest grama kuhinjske soli dnevno.


Muškatni oraščić

Prstohvat je prihvatljiv, ali već u dozama od pet do 30 grama može dovesti do halucinacija, mučnine, povraćanja i lupanja srca zbog miristicina koji se u jetri pretvara u amfetamin i djeluje stimulativno.


Cimet

Kasija cimet sadrži velike količine kumarina koji u previsokim dozama može oštetiti jetru i izazvati rak. Ne bi trebalo jesti više od dva grama cimeta dnevno - osim ako je cejlonski jer on gotovo ne sadrži kumarin i stoga je bezopasan.


Kava

Ako je doza kofeina previsoka (deset velikih šalica), postoji rizik od trovanja kofeinom, a moguće su i srčane aritmije. Do četiri šalice kave dnevno je u redu i čak imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.


Krumpir

U ljusci krumpira nalazi se solanin koji u dozi od 0,5 miligrama po kilogramu tjelesne težine može izazvati trovanje. Stoga krumpir uvijek ogulite i uklonite zelene mrlje.


Rajčice

Rajčica također sadrži solanin. Uklonite zelene dijelove rajčice ili pričekajte nekoliko dana da u potpunosti dozrije.


Lanene sjemenke

Vrlo su zdrave zbog omega-3 masnih kiselina, ali u dozi do dvije žlice dnevno. Više od toga može izazvati neželjene reakcije na spojeve koji se oslobađaju tijekom probave.


Kurkuma

Kurkumin djeluje protuupalno, ali može naštetiti jetri pa se ne smije jesti više od tri miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno, nalaže Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Linker
04. rujan 2024 10:09