SHUTTERSTOCK
Ljutito dobar

Ovaj prirodni lijek koristi se stoljećima! Odličan je u borbi protiv raka te smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca

Sadrži malo ugljikohidrata i masnoća i ima niz nutrijenata poput vitamina C

Za ovim ljutim korjenastim povrćem iz porodice kupusnjača mnogi posežu već stoljećima. I dok ga mnogi koriste kao dodatak obroku poput salate ili kao prilog koji daje dodatan okus govedini, hren ujedno služi kao prirodan lijek koji može ojačati zdravlje. O njegovoj jačini govori i činjenica da snažna ulja koja u sebi sadrži, nerijetko dovode do toga da nam zasuze oči prilikom ribanja i pročiste nam se nosnice. Sadrži malo ugljikohidrata i masnoća i ima niz nutrijenata poput vitamina C, magnezija, kalcija i folata. Hren sadrži korisne prirodne spojeve poput glukozinolata koji imaju antioksidativna i antikancerogena svojstva. Glukozinolati se razgrađuju u izotiocijanate koji imaju antibakterijska svojstva, potiču detoksikaciju organizma i djeluju protuupalno. Jedna žlica naribanog hrena sadrži:

7 kalorija

2 grama ugljikohidrata

0,1 grama masti

0,5 grama vlakana

0,2 grama proteina

image
SHUTTERSTOCK

Četiri zdravstvene dobrobiti hrena

1. Smanjuje upalu i može pomoći u smanjenju rizika od stanja poput artritisa, Alzheimerove bolesti, dijabetesa, bolesti srca i raka. Protuupalno djelovanje hrena dolazi od spoja poznatog kao sinigrin koji se također nalazi u povrću iz skupine kupusnjača kao što su brokula i kelj pupčar. Sinigrin prema ovoj studiji ometa proces upale u tijelu, zaustavljajući je prije nego što se razbukta. Također, ove su studije pokazale su da sinigrin može pomoći u borbi protiv upale koja uzrokuje aterosklerozu.

2. Odličan je u borbi protiv raka. Spomenuta studija pokazuje da sinigrin ima i antikancerogena svojstva, a povrće poput hrena, kupusa, kelja, i cvjetače koje ga sadrži i koje ima izotiocijanate zapravo ometaju stanice raka ne dopuštajući mu da se šire ili ih jednostavno ubijaju, objašnjava za Cleveland Clinic dijetetičarka Amanda Igel.

3. Bori se protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Izotiocijanati također uništavaju bakterije i gljivice. Laboratorijska studija pokazala je sposobnost alil izotiocijanata za uništavanje potencijalno opasne bakterije Escherichije coli. Još jedna studija pokazala je da se izotiocijanat učinkovito bori protiv Helicobacter pylori bakterije koja uzrokuje čir na želucu te da uništava salmonelu. Hren bi mogao biti i prirodni lijek protiv gljivica zaključuje ova laboratorijska studija o dobrobiti izotiocijanata.

4. Pomaže u čišćenju sinusa i pluća. Antibakterijska svojstva hrena daju mu potencijal prirodnog antibiotika što su potvrdili i istraživači koji su u istraživanju otkrili su da je biljna terapija bila jednako učinkovita kao i standardni antibiotici za čišćenje sinusitisa i bronhitisa.

Treba li ograničiti unos hrena?

Hren je siguran za konzumaciju, međutim, kod nekoga može izazvati iritaciju stoga ako imate stanja poput Cronove bolesti, ulcerozni kolitis, upalne bolesti crijeva, pripazite. Hren naime može pogoršati simptome pa bi se o njegovoj konzumaciji bilo dobro savjetovati s liječnikom i nutricionistom.

13. prosinac 2024 14:00