Mnogi od nas su se vratili s godišnjih odmora, a kao da povratak u rutinu i na posao nije dovoljno stresan, još se moramo ‘boriti‘ s nekoliko kilograma viška koje smo donijeli doma. Godišnji je vrijeme opuštanja, tako da nas ne mora peći savjest što smo malo previše uživali u hrani i piću. No, ako vas žuljaju te dvije, tri kilice ova salatna dijeta od samo 14 dana je idealna za vas.
Predviđa dnevni unos 1300 kalorija. Jamči gubitak do tri kilograma u dva tjedna. Povrće je najveći dio svakog obroka, a naglasak je na sirovom povrću. Treba mijenjati vrste mesa i ribe, pazeći da birate nemasne vrste te da ne prijeđete količinu od 150 g (odnosno 50 g kod pršuta ili sušene govedine) dva puta tjedno.
PONEDJELJAK
Doručak: šalica djelomično obranog mlijeka (2.5 dl) s tri žlice zobenih pahuljica
Užina: čaša svježeg soka od agruma
Ručak: salata s mahunarkama, 40 g integralnog kruha, 200 g voća
Večera: predjelo od sirovog povrća pomiješanog s umakom po želji; 150 g orade (ili brancina) pečene u foliji i začinjene umakom od mente (žlica ulja, sok limuna i nasjeckana svježa ili sušena menta); kuhana endivija; 200 g voća
UTORAK
Doručak: šalica djelomično obranog mlijeka, tri ploške integralnog dvopeka
Užina: 200 g voća
Ručak: salata od paprike, 200 g voća
Večera: predjelo od povrća (endivija, mrkva, celer); 50 g parboiled riže s dvije rajčice, 74 g kuhanog povrća za rusku salatu (mrkva, grašak, cikla), žlica kukuruza iz konzerve, nekoliko kapara, maslinovo ulje; 200 g voća
SRIJEDA
Doručak: čašica nemasnog jogurta (125 g) s tri žlice zobenih pahuljica
Užina: čaša svježeg soka od agruma
Ručak: 70 g integralne tjestenine sa svježom ili pasiranom rajčicom pomiješanom s rikulom
Večera: miješana salata od crvenog radiča, rajčica i krastavaca; savici od zelene salate kuhane na pari; 200 g voća
ČETVRTAK
Doručak: šalica obranog mlijeka (250 g); četiri integralna keksa
Užina: 200 g voća
Ručak: salata od mrkve; 40 g integralnog kruha; 200 g voća
Večera: vrhovi cikorije preliveni s umakom po želji; 50 g integralnog kruha; 150 g junećeg odreska pečenog na žaru; povrće pečeno na žaru (patlidžan, tikvica i radič)
PETAK
Doručak: nemastan jogurt (125 g) s tri žlice zobenih pahuljica
Užina: čaša svježeg soka od agruma
Ručak: riža s crvenim radičem; 200 g voća
Večera: miješana salata od endivije i rajčice; 150 g skuše na žaru; patlidžan pečen na žaru
SUBOTA
Doručak: šalica djelomično obranog mlijeka, tri integralna keksa
Užina: 200 g voća
Ručak: zelena salata s rajčicom, paprikom i krastavcima; 200 g voća
Večera: sirovo povrće po izboru; gusta juha s 30 g mahunarki i 30 g tjestenine ili riže; 200 g voća
NEDJELJA
Doručak: čašica nemasnog jogurta, tri integralna keksa
Užina: čaša svježeg soka od agruma
Ručak: 30 g integralne tjestenine s umakom od rajčice i 50 g graška; 50 g sušene govedine ili pršuta; 200 g voćne salate
Večera: zelena salata (ili salata od zelja ili špinata) s dva tvrdo kuhana jaja; 200 g voća