Daniel Jedzura/Shutterstock
Lijek iz kuhinje

Origano nije samo dodatak jelima: otkrivamo osam iznenađujućih zdravstvenih dobrobiti, ali i moguće nuspojave

Osim što jelima daje prepoznatljiv okus, origano može pomoći da budemo zdraviji

Kada pomislimo na mediteransku i talijansku kuhinju, origano je neizostavan začin koji jelima dodaje specifičan okus. No, osim toga, origano može poboljšati naše zdravlje smanjenjem upala, borbom protiv bakterija i smanjenjem razine hormona stresa.
- Origano sadrži razne antioksidativne spojeve i u tradicionalnoj medicini koristi se za niz bolesti - kaže Devon Peart, dijetetičarka u klinici Cleveland.

Origano se obično koristi svjež ili sušen za aromatiziranje jela, ali postoje i drugi oblici biljke koji se koriste na različite načine:

  • Čaj od origana - ova vrsta čaja ima pomalo gorak okus.
  • Ulje origana - može se uzimati kao dodatak u obliku kapsula ili koristiti u kuhanju.
  • Eterično ulje origana - koristi se u aromaterapiji ili se nanosi na kožu.

Zdravstvene prednosti origana

Osim okusa, origano može ponuditi i sljedeće zdravstvene dobrobiti:

* Bogat je antioksidansima

Antioksidansi su kemijski spojevi koji se bore protiv štetnih slobodnih radikala u tijelu. Origano sadrži flavonoide, fenole, karvakrol, timol i tanine. - U studijama je konzumacija prehrambenih flavonoida i fenolnih kiselina povezana sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti - ističe Peart.

* Dobar protiv bakterija

Origano sadrži flavone, podskupinu flavonoida, koji imaju antibakterijska svojstva. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se utvrdila njegova konkretna učinkovitost.

* Pomoć kod virusnih infekcija

Karvakrol i timol, antioksidansi prisutni u origanu, mogu imati antivirusna svojstva koja pomažu u borbi protiv virusa poput norovirusa i herpes simpleksa. No, dosadašnja istraživanja ograničena su na laboratorijske studije.

* Smanjuje upalu

Upala može pridonijeti razvoju dijabetesa, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih stanja. Iako neka istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate, potrebna su dodatna ispitivanja o učinku origana na upalne procese.

* Smanjuje stres

Nekoliko istraživanja ukazuje na to da origano može ublažiti simptome anksioznosti i depresije. - Iako nisu provedena istraživanja na ljudima, postoji potencijal da origano bude koristan kod stresa - objašnjava Peart.

* Potiče zdravlje crijeva

Peart kaže da čaj od origana, koji ne sadrži kofein, ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. - Kemijski spojevi u origanu potiču lučenje probavnih sokova, olakšavaju probavu i opuštaju mišiće probavnog sustava. Čaj od origana može pomoći i kod nadutosti te poticati zdravu crijevnu floru - navodi dijetetičarka.

* Može pomoći u prevenciji dijabetesa

Starija istraživanja sugeriraju da origano može pomoći u regulaciji šećera u krvi, pa čak i u prevenciji dijabetesa. No, novija istraživanja ističu da su prijašnji rezultati dobiveni u laboratorijskim uvjetima, a nedostaju kliničke studije na ljudima.

* Potencijalna antikancerogena svojstva

Budući da antioksidansi u origanu neutraliziraju slobodne radikale, postoji mogućnost da imaju i antikancerogeni učinak. Međutim, još uvijek nema dovoljno dokaza temeljenih na kliničkim ispitivanjima.

image

Čaj od origana ima gorkasi okus, a eterično ulje koristi se u aromaterapiji.

Jana Kollarova/Shutterstock

Nije za svakoga

Iako je origano siguran za konzumaciju u hrani, Peart upozorava da se ne preporučuje kao dodatak prehrani ili čaj ako ste trudni ili dojite. Moguće nuspojave uključuju:

  • Povećan rizik od krvarenja - origano može usporiti zgrušavanje krvi i ne preporučuje se prije ili nakon operacije.
  • Smanjeno iskorištavanje nekih vitamina i minerala - tanini u origanu mogu smanjiti apsorpciju željeza, cinka i bakra. Ako uzimate dodatke prehrani, uzimajte ih najmanje dva sata prije ili poslije origana.
  • Interakcije s lijekovima - origano može utjecati na enzime koji reguliraju šećer u krvi te pojačati učinak lijekova za dijabetes, što može dovesti do preniskih razina šećera.
  • Alergijske reakcije - eterično ulje origana, kada se nanosi na kožu, može izazvati kontaktni dermatitis.

Očekuje se još mnogo istraživanja kako bi se potpuno razumjele zdravstvene prednosti origana. Ipak, ne bojte se redovito ga koristiti u kuhinji. Ako razmišljate o korištenju origana u obliku čaja, ulja ili dodataka prehrani, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

25. studeni 2025 10:42