SHUTTERSTOCK
Isprobajte

Od kore do kolačića: Kako banana može postati tajni sastojak vaših kulinarskih majstorija

Proizvod čija je baza kora od banane priskrbit će izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari

Ovo nam i samima ne bi palo na pamet pa ćete možda i vi nakon pročitanog članka već sljedeći put odlučiti sačuvati koru od banane. Naime, nedavna je studija pokazala da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u odlična peciva koja imaju jednako dobar okus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Kolači s okusom banane

Osim okusa proizvod čija je baza kora od banane priskrbit će ujedno i izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari u borbi protiv raka. Obogaćeni korom od banane, primjerice, ušećereni keksi koji su napravljeni u studiji, sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva.

Ipak, postoji jedan ‘ali‘. Naime, lošim se iskustvom pokazalo dodavanje previše brašna od kore banane koje je rezultiralo kolačićima koji su postali pomalo smeđi i tvrdi, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. Međutim, kada su se pripremale serije s brašnom koje je sadržavalo 7,5 posto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu. Dodatni plus bio je taj što je vijek trajanja ovog proizvoda bio čak tri mjeseca na sobnoj temperaturi.

image
SHUTTERSTOCK

Zamjena za druga brašna

Dok se studija bavila samo posljedicama dodavanja kore od banane pečenim kolačićima, rezultati sugeriraju da bi također vrijedilo razmisliti o korištenju brašna od kore banane u kruhu, kolačima i tjestenini. Tako je studija iz 2016. otkrila da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna brašnom od kore banane, može obogatiti kruh većim sadržajem proteina, ugljikohidrata i masti. Uz to, konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 posto težine banane nalazi se u kori, a većinu vremena ova kora koja je prepuna hranjivih tvari jednostavno se baci.

Zrno soli, sode ili octa

Ipak, dobro je utvrditi je li i čim je točno banana bila tretirana. Kako biste bili sigurni da ste oslobodili koru od pesticida jedan od načina je pranje banane u otopini od morske soli ili himalajske soli. Također, netko će posegnuti za sodom bikarbonom i vodom, a netko će voće i povrće potopiti u bijelom octu i vodi barem 15-ak minuta.

Linker
28. lipanj 2024 12:03