Znanstvenik i nutricionist, koji je ujedno i suosnivač popularne prehrambene aplikacije ZOE, potiče ljude da nasjeckani luk i češnjak ostave da odstoje malo prije nego što ih ubace u tavu ili lonac. Razlog je jednostavan - tako se povećava količina kemikalija koje mogu sniziti kolesterol i stabilizirati šećer u krvi.
- Češnjak i luk, jednako kao kupus i brokula, dobri su izvori sulforafana, kemikalije za koju je dokazano da poboljšava kontrolu glukoze i vrijednosti kolesterola u krvi - napisao je prof. Spector u članku u kojem je podijelio svoje najvažnije trikove za prehrane za 2025. Dodao je da kuhanje uništava enzim u povrću, koji se naziva mirozinaza i iz kojeg potječe sulforafan. No, ako ostavite povrće da odstoji pet do deset minuta prije nego što ga stavite u lonac, sulforafan će se aktivirati i preživjeti proces termičke obrade.
Nagli "skokovi" šećera povećavaju glad
Kolesterol je masna tvar koja je ključna za normalno funkcioniranje tijela. No, previše kolesterola može dovesti do njegova taloženja na stijenkama krvnih žila i smanjenog dotoka krvi u srce, mozak i ostatak tijela, što povećava rizik za nastanak angine, srčanog ili moždanog udara i ugrušaka. Povišen kolesterol je glavni rizični faktor za srčane bolesti, najveće ubojice u zapadnim razvijenim zemljama. Povišene razine kolesterola uglavnom su posljedica konzumiranja masne hrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, pretilosti, pušenja i konzumacije alkohola, ali može biti i genetski naslijeđen. Prof. Spector je i prije često upozoravao na opasnosti čestih naglih dizanja razine šećera u krvi, za koje se smatra da su povezani s debljinom jer imaju destabilizirajući učinak na našu razinu gladi.
Još nekoliko trikova
Trik s povrćem nije jedini kojeg je prof. Spector istaknuo u svom popisu savjeta za ovu godinu. Predložio je i da rajčice kuhamo i pripremamo s ekstra djevičanskim maslinovim uljem kako bismo iz njih izvukli što više nutrijenata, kao i da ultra prerađene kocke za juhu zamijenimo miso pastom pripremljenom od fermentiranih zrna soje koja su korisna za trilijune zdravih mikroba u našim crijevima. U svom tekstu potiče ljude i da u svoju prehranu uvedu što više fermentiranih namirnica, poput kimchija, koranskog jela spravljenog od fermentiranog kupusa.
Zdjela salate kao uvertira svakom obroku
Prof. Spector, koji je inače i stručnjak za genetsku epidemiologiju na King‘s Collegu u Londonu, istaknuo je i dobrobiti korištenja vinskog octa u preljevima za salate.
- Pokazalo se da kiselost vinskog octa pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi, što smanjuje rizik za nastanak napadaja gladi i posljedičnog grickanja između obroka - pojasnio je te dodao da je koristan savjet i početi svaki obrok malom zdjelicom salate.
- Sve je više dokaza da konzumiranje salate ili drugog povrća kao predjela, odnosno desetak minuta prije obroka bogatog ugljikohidratima, može pomoći da se duže osjećate siti i smanjite nagli skok šećera u krvi izazvan hranom bogatom ugljikohidratima - istaknuo je prof. Spector.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....