SHUTTERSTOCK
čudo od začina

Nevjerojatna moć origana za koju vjerojatno nikad niste čuli! Sad ćete ga sigurno koristiti češće

Origano je poznat i korišten začin, a osim za hranu, dobar je i za zdravlje


Origano, koji se nekada naziva i divlji mažuran, začin je duboko cijenjen u mediteranskoj kuhinji. Njegovi mali zeleni listovi i blago papreni miris čine ga lako prepoznatljivim, a najčešće se dodaje umacima, pizzama, mesu i jelima od povrća, u kojima poboljšava okus, a istovremeno neočekivano nudi značajne zdravstvene dobrobiti. Ova svestrana biljka nije samo pojačivač okusa, već i izvor hranjivih tvari i ljekovitih svojstava.


Nutritivni sadržaj i zdravstvene prednosti

Origano je prepun esencijalnih hranjivih tvari poput kalija, cinka, željeza, magnezija i kalcija. Također sadrži vitamine A, C, E, K i vitamine B skupine, zajedno sa spojevima kao što su tanini, timol, karvakrol i dijetalna vlakna. Ove komponente daju origanu impresivna antibakterijska, antivirusna, protuupalna, antifungalna i antioksidativna svojstva.


Potencijal za borbu protiv raka

Nedavne studije istaknule su potencijal origana u borbi protiv raka. Istraživanje objavljeno u Phytotherapy Research podupire ideju da origano može pomoći u liječenju raka jetre, dojke i pluća. Osim toga, znanstvenici sa Sveučilišta Long Island otkrili su da karvakrol, jedan od ključnih spojeva origana, može imati sposobnost uništavanja stanica raka prostate.


Antioksidativna moć

Origano je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje doprinose oksidativnom stresu, čimbeniku starenja i raznim bolestima. Neutralizirajući ove štetne molekule, origano može pomoći usporiti proces starenja i zaštititi cjelokupno zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravlje srca i respiratorno olakšanje

Pokazalo se da ulje origana smanjuje loš LDL kolesterol, što može smanjiti rizik od razvoja srčanih problema poput ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara. Također ima svojstva koja ga čine korisnim kod respiratornih problema - njegovi iskašljavajući i antispazmodički učinci mogu pomoći u liječenju stanja kao što su bronhitis, astma i upaljeni krajnici.


Čaj od origana i druge namjene

Listovi origana mogu se koristiti za pripremu napitka koji pomaže u probavi, jača imunološki sustav i ublažava simptome sezonskih infekcija. Ovaj biljni čaj koristan je i za osobe koje se bore s dijarejom, bolovima u mišićima ili upornim kašljem. Osim toga, kada se ohladi i pomiješa sa zelenom glinom, čaj od origana čini osvježavajuću masku za lice koja tonizira kožu. Zelena glina široko je dostupna u kozmetičkim trgovinama i jednostavna je za korištenje u domaćim rutinama njege kože.

Linker
20. rujan 2024 17:31