Piše: Goranka Jelinčić
Jeste li znali da je najbliži desert koji je preteča sladoleda izumljen u Kini 200. godina prije Krista. Načinjen je miješanjem riže i mlijeka sa snijegom.
Istina je da se sladoledi mogu jesti tijekom cijele godine, ali najveći gušt zasigurno je uživanje u njima na plaži, uz bazen ili u parku za ljetnih vrućina. Desert koji će si priuštiti i najveće gurmanske askete užitak je koji aktivira naše endorfine. No, sladoled nije samo čarobna poslastica, on je i hranjiva namirnica, stoga ipak treba discipline! Dobra je vijest da ih možete napraviti sami. Donosimo nekoliko recepata kako biste uvijek imali 'zalihu' u vlastitom hladnjaku.
1. Kokosov sladoled s rumom
Jednostavan recept kako napraviti kokosov sladoled kod kuće. Ovi osvježavajući sladoledi napravljeni su od kokosovog mlijeka, vrhnja, šećera, svježe naribanog kokosa i malo ruma.
Sastojci:
- 1 litra nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 1 šalica kokosove kreme ili kokos jogurta
- 1 šalica šećera
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 1 žličica esencije kokosa - po izboru
- 6 žlica ruma - ili umjesto toga možete koristiti i esenciju ruma
- ½ do 1 šalice svježe naribanog kokosa
- tostirani kokos za ukrašavanje i posluživanje
Priprema:
- Stavite kokosovo mlijeko, vrhnje i šećer u srednju posudu ili tavu, zagrijte i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
- Maknite s vatre, dodajte rum i esenciju kokosa. Okusite i prilagodite količinu esencije ruma i kokosa po vašoj želji. Ostavite da se smjesa potpuno ohladi. Trebao bi biti polu zamrznut, ali još uvijek malo mekan.
- Pomoću električnog miksera umutite i izgladite smjesu. Možete je staviti i u procesor za hranu ili blender i pomiješati .
- Vratite sladolednu smjesu u zamrzivač i ostavite da odstoji još sat vremena.
- Zatim ponovite postupak 3 do 4 puta ili dok sladoled ne postane gladak i kremast.
- Dodajte naribani svježi kokos posljednji put i tucite ili pomiješajte.
- Prije posluživanja sladoled ostavite nekoliko sati u zamrzivaču.
- Poslužite kokosov sladoled samostalno ili ukrašen tostiranim kokosom ili po izboru svježeg voća.
2. Čokoladni sladoled
Sastojci:
- 3/4 šalice šećera
- 1 šalica mlijeka
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice kakaa u prahu
- 3 žumanjka
- 60 grama polu tamne čokolade
- 2 šalice šlaga
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri miješajte šećer, mlijeko, sol i kakao, neprestano miješajući.
- Pustite da prokuha.
- Žumanjke stavite u malu zdjelu i postepeno dodajte oko 1/2 šalice prethodne smjese.
- Prebacite ovu smjesu u tavu.
- Zagrijati dok se ne zgusne, ali bez vrenja.
- Maknite s vatre i dodajte čokoladu, miješajući dok se ne otopi. Izlijte u hladnu posudu i stavite u hladnjak oko dva sata ili dok se ohladi, povremeno miješajući.
- Kad je čokoladna smjesa potpuno hladna, dodajte vrhnje i vaniliju.
- Dobro promiješajte i zamrznite.
3. Domaći sladoled od banane
Sastojci:
- 6 banana
- 6 žlica obranog mlijeka
- 2 žlice vanilije
Priprema:
- Ogulite i narežite banane (vrlo zrele), stavite u hladnjak da se smrznu.
- Postepeno stavite smrznutu bananu, mlijeko i vaniliju u blender ili procesor dok ne dobijete jednoliku konzistenciju.
- Može se jesti odmah kao mousse sa svježe tučenim šlagom.
4. Sladoled Oreo
Sastojci:
- 12 Oreo keksa
- 500 mililitara slatkog vrhnja iz hladnjaka
- 1 limenka kondenziranog mlijeka
Priprema:
- Stavite metalnu (ili staklenu) posudu u hladnjak.
- Oreo kolačiće razbiti na manje komadiće i staviti u zdjelu.
- Umutite vrhnje i mlijeko u hladnoj posudi, dodajte zdrobljene keksiće i sve ručno dobro promiješajte.
- Zatim smjesu domaćeg Oreo sladoleda izlijte u kalup i pohranite u hladnjak najmanje 6 sati.
- Treba naglasiti da je temperatura jedan od ključeva uspjeha izradi ovog sladoleda.
5. Sladoled od jagoda
Sastojci:
- 700 g jagoda
- 100 g šećera
- 250 g grčkog jogurta
- 260 g slatkog vrhnja
Postupak:
- Operite jagode, izvadite stabljiku i narežite ih na kockice.
- Stavite ih u veću zdjelu pa dodajte jogurt i šećer, dobro promiješajte i ostavite da odstoje oko dva sata.
- Potom izgnječite jagode alatom za drobljenje krumpira.
- Dodajte šlag i zasladite.
- Dobro promiješajte i prebacite pripravak sladoleda od jagoda u posudu s poklopcem i odnesite ga u zamrzivač.
- Jednom kad stavite sladoled u zamrzivač, sjetite se, svakog sata na početku i otprilike svakih pola sata, kada se gotovo smrznuo, promiješajte lopaticom kako biste izbjegli kristale.
- Ako ga ostavite u zamrzivaču nekoliko sati, izvadite ga deset minuta prije posluživanja da postane svježiji. Sladoled od jagode možete popratiti jagodom i kolačićem ili što više volite...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....